Klicka här för större karta

Brooklyn South: Dumbo, Brooklyn Heights, Downtown Brooklyn, Red Hook & Park Slope


Större karta här

DUMBO är området just norr om Brooklyn Bridge och en bit öst om Manhattan Bridge, och det står för Down Under the Manhattan Bridge Overpass. Det kallades förut för Fulton Landing, efter Robert Fulton som uppfann ångmaskinen och vars båtar började gå mellan Manhattan och Brooklyn 1814.

Det fanns gott om fabriker och andra verksamheter här under slutet av 1800-talet, men efter att Brooklyn Bridge stod färdig 1909, så blev området lite föråldrat. Men de gamla, stenbelagda gatorna med sina outnyttjade industribyggnader blev populära bland konstnärer och företag på 1970-talet, och under senare år har det blivit ett av New Yorks mest framstående konstdistrikt med en rad gallerier och institutioner.

Den slående utsikten över Manhattan känns säkert igen från en rad filmer och tv-serier, och Brooklyn Bridge Park och Empire-Fulton Park längs vattnet är perfekta ställen att bara ta det lugnt på. Parkerna är dock inte helt iordningställda, utan det dröjer ett par år innan de är klara.

Brooklyn Heights ligger söder om DUMBO och Brooklyn Bridge längs East River. Det var få som bodde här och i Downtown Brooklyn fram till 1814, men utvecklingen tog fart efter att färjetrafiken till Downtown Manhattan drog igång 1814.

Brooklyn Heights blev snart Manhattans första förort, och det har länge varit ett av stadens mest exklusiva områden. Det blev ett New York Historic District 1965, och de hundratals pittoreska radhus och townhouses som ligger länge de lummiga smågatorna är bland de finaste i New York. Och många anser att Columbia Heights, som går parallellt med Brooklyn Heights Promenade, är den som slår allra högst.

Under 1940- och 1950-talet var området mer eller mindre ett paradis för bohemer, och det är många kända författare som har bott här. Norman Mailer, Truman Capote och Arthur Miller är några av dem.

Och just öst om Brooklyn Heights ligger Downtown Brooklyn, New York Citys tredje största central business district. Området liknar många traditionella amerikanska stadskärnor, med skyskrapor och höga bostadshus, och det är hit man kommer när man promenerar över Brooklyn Bridge.

MetroTech Center, Brooklyn Borough Hall och the Kings County New York State Courthouse är några av de byggnader som finns här, men kanske är Cadman Plaza Park, Fulton Mall och New York Transit Museum ändå de ställen här som besöks av flest personer.

Columbia Street Waterfront District ligger söder om Brooklyn Heights, mellan Atlantic Ave. och Gowanus Expressway. Det är inte mycket mer än ett tre kvarter brett område, och Columbia St. är i stort sett den enda gatan här.

Och även om det är lite ruffigare än de flesta andra områden i närheten, så finns det gott om parker, nattliv och gallerier här. Dock är det lite svårt att ta sig dit, och infrastrukturen har i stort sett inte rörts på 30 år. Och även om man har arbetat med att fixa till området under de senaste 20 åren, så är det en svår avvägning att öppna upp strandremsan för boende, samtidigt som man kan behålla jobben som finns där.

Sydöst om Brooklyn Heights ligger BoCoCa, som är ett vanligt samlingsnamn för områdena Boerum Hill, Cobble Hill och Carroll Gardens. Här finns bl.a. en blandning av trendiga restauranger, barer, småbutiker och historiska brownstones.

Cobble Hill ligger i nordväst, just söder om Atlantic Avenue. Det är ett tyst bostadsområde med trädkantade gator och hus byggda under 1800-talet för New Yorks medelklass, och runt huvudgatorna Court och Smith St. finns caféer, restauranger, bokhandlare, bagerier och mycket annat. På Smith St. finns också Brooklyns 'Restaurant Row', och som man nog kan ana så finns det ett flertal erkända restauranger där.

Carroll Gardens ligger söder om Cobble Hill, och sträcker sig mellan Degraw St. i norr och Hamilton Ave. i söder. Ibland är dock Carroll St. den södra gränsen.

Innan området gentrifierades under 1960-talet ansågs det höra till Red Hook, men efter att den nya motorvägen stod färdig under 1940-talet, så utvecklade området en egen karaktär. Idag är Carroll Gardens mer medelklass, medan Red Hook fortfarande har kvar en känsla av arbetarklass. Brownstone-hus, inskjutna ett tiotal meter från gatan med rätt stora trädgårdar på framsidan av husen finns här, vilket är lite ovanligt för Brooklyn.

Boerum Hill ligger öst om Cobble hill, och som många andra områden i närheten, så finns det många radhus där byggda i mitten av 1800-talet. Och särskilt runt Court Street, Smith Street och Atlantic Avenue finns det rätt gott om affärer.

Red Hook är den lilla halvön längst i sydost, söder om Gowanus Expressway. De gamla arbetarkvarteren med stenbelagda gator och lagerlokaler vid vattnet var en gång i tiden 'the crack capital of America', och under 1990-talet utsågs det till det sämsta området i USA av tidskriften LIFE.

En hel del har dock hänt här sedan dess, och även om området fortfarande har kvar en lite mer oslipad känsla, så kan det vara värt en promenad för den som har tid. Det finns gott om barer och hak, och för den som känner för att äta lite svenska köttbullar, så finns det ett stort IKEA-varuhus här, allra längst i söder.

Området har ett flertal parker, och Valentino Pier har enligt många bland de bästa utsikterna över vattnet i hela New York City.

Bra att tänka på är dock att området ligger en bit från tunnelbanan, och att man antingen får ta en buss hit eller promenera. New York Water Taxi sköter färjeförbindelsen mellan IKEA och Pier 11 på Lower Manhattan, och det kan annars vara ett bra alternativ.

Gowanus ligger rakt söder om Boerum Hill, och det ganska stora området har fått sitt namn efter en gammal indianhövding. Sedan 1860-talet har området varit viktigt inom småindustri och sjöfart, och mycket hade att göra med Gowanus Canal, som går rakt igenom området.

Och om de andra områdena i närheten främst bestod av brownstones, så fanns det i huvudsak lösvirkeshus här.

Park Slope ligger öst om Gowanus, och området karaktäriseras av dess historiska byggnader, sina restauranger, barer och butiker samt för sin närhet till Prospect Park.

Under 1950-talet gick området igenom en nedgång efter att många lokala industrier försvunnit och en stor del av medelklassfamiljerna som bodde där hade flyttat till andra stadsdelar. Det blev ett ruffigare arbetarklassområde, men med tiden så drog en revitaliseringsrörelse igång, där de gamla husen började renoveras.

Park Slope blev tidigt ett blandat område, både etniskt och ekonomiskt, och sedan flera årtionden har det varit särskilt populärt bland lesbiska. Och efter att hyrorna på Manhattan blev alltför höga på 1990-talet, så har många flyttat därifrån till Park Slope, bl.a. för att bilda familj. Det är ett barnvänligt område, fullt av akademiker, författare och andra professionella, och det märks också på de många caféer och butiker som finns här.

Områdets två huvudgator är 5th och 7th Avenue, och där finns det bl.a. gott om affärer, restauranger och barer. Öst om 7th Avenue ligger också några av områdets allra finaste hus, särskilt i de norra delarna intill parken.

Nordost om Park Slope ligger Prospect Heights, som också är ett väldigt blandat område. Historiskt sett har det varit ett italienskt, judiskt och tyskt område, men om man tittar på kartan, så ser man att det idag är en mix av de olika delarna av Brooklyn. Området har också en stor blandning av gamla och nya byggnader, och det finns både brownstones och nybyggda condos där.

Intill Prospect Park ligger Grand Army Plaza, Brooklyn Public Library och Brooklyn Museum of Art, och lite längre norrut har de centrala delarna av området kulturminnesskyddats. Och allra längst i norr, vid Atlantic Avenue, pågår det stora och inte helt okontroversiella projektet Atlantic Yards.

Och sydväst om Prospect Park ligger Windsor Terrace. Det består mestadels av bostäder, och i huvudsak är det irländare, tyskar, polacker och italienare som tidigare har bott här. Med tiden har det dock blivit ett blandat område, med latinamerikaner, greker, ryssar och judar, liksom många som flyttat hit från Manhattan.

Det är ett av de grönaste områdena i Brooklyn, och de lugna bostadskvarteren består i stort av låga radhus i norr och lite högre byggnader i söder. Och allra längst i väst, vid Prospect Park West, finns det rätt gott om restauranger.

_______________

Brooklyn Borough Hall byggdes mellan 1846 och 1851, och det tidigare stadshuset är Brooklyns äldsta offentliga byggnad. Den är byggd i marmor nyklassicistisk stil, och efter sammanslagningen med New York City 1898, så har Brooklyns borough president haft sitt kontor här.

Här ligger också Brooklyn Tourism & Visitors Center, där man bl.a. kan hämta kartor och broschyrer om Brooklyn.

Adress: 209 Joralemon St. (at Cadman Plaza) | Downtown Brooklyn

Brooklyn Bridge är ett av New York Citys mest kända landmärken, och det är mycket tack vare den som Manhattan, Brooklyn, the Bronx, Queens och Staten Island kom att slås ihop till en enda stad.

Mer om Brooklyn Bridge går att läsa i inlägget om Lower Manhattan.

Brooklyn Bridge Park är det mest betydande park-bygget i Brooklyn sedan Prospect Park, och när den står färdig 2013 kommer den sträcka sig två kilometer längs East River från Manhattan Bridge i norr till Atlantic Avenue i söder.

Det har länge varit ett ganska outnyttjat område, och tanken är att det sen ska finnas en cykelväg, promenadstråk, generösa gräsmattor och mycket annat där. Den nya parken öppnas dock i etapper, så man behöver inte vänta i flera år innan man kan besöka den.

Och allra längst i nordost ligger Empire-Fulton Ferry State Park, en park intill East River med bl.a. picknick-bord, bänkar och lekplatser.

Brooklyn Heights Promenade är en 500 meter lång strandpromenad i Brooklyn Heights, och den sträcker sig från Orange St. i norr till Remsen St. i söder. Den känns säkert igen från många filmer och tv-serier, och utsikten över Manhattan, Frihetsgudinnan och Brooklyn Bridge är svårslagen.

Adress: Orange St. to Remsen St. | Brooklyn Heights

Brooklyn Historical Society grundades 1883, och det håller till i en byggnad i Queen Anne-stil från 1881 i Brooklyn Heights. Sällskapet visar upp föremål, konst och andra saker från och om Brooklyn som speglar stadsdelens 400-åriga historia. Mer om deras öppettider och annat går att hitta här.

Adress: 128 Pierrepoint St. (bet. Clinton & Henry St.)

Brooklyn Museum ligger vid det nordöstra hörnet av Prospect Park, och efter the Metropolitan Museum of Art är det det största konstmuseet i New York. Den storslagna byggnaden i Beaux Arts-stil stod färdig 1897, och den var arkitekterna KcKim, Mead & Whites främsta skapelse dittills.

Den permanenta samlingen består av fler än 1½ miljon föremål, och den sträcker sig från antika egyptiska mästerverk till nutida konst. Mer om öppettider och inträde går att hitta här.

Adress: 200 Eastern Parkway (at Washington Ave.) | Prospect Park

Brooklyn Public Librarys huvudbyggnad ligger vid det nodvästra hönet av Prospect Park, och enbart i den finns lite över en miljon böcker, tidskrifter och andra medier. Där finns också en lokalhistoria-avdelning, the Brooklyn Collection, också den med över en miljon föremål, med fotografier, kartor, manuskrift och annat om Brooklyn.

Byggnaden började byggas 1912, men det skulle ta ett världskrig, en depression och flera ombyggnationer innan den invigdes 1941. Och idag anses den vara en av USA:s mest framstående Art Decó-byggnader.

Adress: 10 Grand Army Plaza (at Eastern Parkway) | Prospect Park

Columbia Heights i Brooklyn Heights är några av Brooklyns allra dyraste kvarter, och särskilt de med nummer mellan 210 och 220 brukar anses vara några av de finaste brownstone-husen i New York. Ytterligare en gata in ligger Willow Street, en lummig och idyllisk gata som även den är en av de finare.

Adress: Columbia St. & Willow St. (at Pierpoint St.)

Manhattan Bridge ligger just norr om Brooklyn Bridge, och även om de flesta nog vet att den finns där, så är den inte direkt lika känd som sin granne i söder. Den 2089 meter långa bron stod färdig 1909, 26 år efter Brooklyn Bridge, och den som har lust kan promenera över den från DUMBO till Chinatown på Lower East Side.

New York Transit Museum ligger i en tidigare övergiven tunnelbanestation från 1930-talet i Downtown Brooklyn, och det är det största museet i USA som tillägnat urban public transportation history. Här kan man se allt från gamla tunnelbanevagnar och spärrar till leksakståg och polletter, och den som är intresserad kan också gå med på en av de guidade turer som ges. Mer om öppettider och inträde finns här.

Adress: Boerum Place & Schermerhorn St. | Downtown Brooklyn

Old Stone House of Brooklyn, eller Vechte-Cortelyou House, är en återuppbyggd bondgård i sten från 1699. Huset var en viktig plats vid slaget om Brooklyn under det amerikanska frihetskriget, och idag finns ett museum i byggnaden som berättar om dess historia.

Adress: 3rd St. (bet. 4th & 5th Ave.) | Park Slope

Plymouth Church of the Pilgrims är en kyrka från 1849 i Brooklyn Heights, och den är bl.a.känd för att ha varit en fristad för svarta slavar under det amerikanska inbördeskriget. Arkitekturen verkar kanske inte så speciell, men den hade stort inflytande på hur protestantiska kyrkor i USA skulle komma att se ut. Mer information om guidade turer och öppettider finns här.

Adress: 75 Hicks St. (at Orange St.) | Brooklyn Heights

Prospect Park är en av Brooklyns mest kända parker, och det är många som ser den som Brooklyns Central Park. De båda parkerna designades av Frederick Law Olmsted och Calvert Vaux under den andra halvan av 1800-talet, och även om Prospect Park är lite mindre än den på Manhattan, så står den knappast i dess skugga. Och precis som i Central Park, så finns det stora gräsmattor, skogar, sjöar och promenadspår, liksom bollparker, lekplatser och olika byggnader.

Vid parkens norra gräns ligger Brooklyn Museum, Brooklyn Public Library och Grand Army Plaza, och inne i parken går det bl.a. att hitta Brooklyn Botanic Gardens, Prospect Park Zoo, Lefferts Historic House och Prospect Park Bandshell. Brooklyn Museum och Brookyln Public Library togs upp lite tidigare i inlägget.

Grand Army Plaza ligger vid parkens nordvästra hörn, och där finns bl.a. the Soldiers' and Sailors' Arch, en triumfbåge och minnesmärke för dem som försvarade Unionen under det amerikanska inbördeskriget. På torget brukar också New Yorks näst största Green Market hållas varje lördag. Det finns också ett Grand Army Plaza vid sydöstra hörnet av Manhattans Central Park.

Brooklyn Botanic Garden ligger i nordöstra delen av Prospect Park, och den främsta sevärdheten där är den japanska trädgården med såväl stenpartier och dammar som japanska körsbärsträd, rosor och syrener. Här finns också the Cranford Rose Garden, med 5000 rosenbuskar i 1400 olika varianter, samt the Fragrance Garden, som är särskilt gjord för personer med nedsatt syn.

The Cherry Blossom Festival är parkens mest populära event, och det är en årlig festival i slutet av april med japansk kultur, mat och dryck. Mer info om öppettider och annat finns här.

Prospect Park Zoo ligger mitt i Prospect Park, och det är ett förehållandevis litet zoo med omkring 140 arter och 630 djur. Eller det är väl litet om man jämför med the Bronx Zoo. Kolmårdens Djurpark har 76 arter och omkring 750 djur. Mer information om vad som finns går att hitta här, och här finns mer om öppettider och inträde.

Lefferts Historic House är ett museum som visar upp hur det vardagliga livet var för barn i området under slutet av 1700-talet. Det är tidstypiskt möblerat, och här kan man se hur arbetet gick till på en av de få återstående bondgårdar från kolonialtiden. Ull från fåren i Prospect Park Zoo tas hit och rengörs, kardas och bearbetas på samma sätt som man gjorde för länge sedan.

Audobon Center at the Boathouse ligger i en byggnad från 1904, ritad efter Sansovinos 1500-talsbibliotek i Venedig. Det är ett center för att bevara och återskapa naturliga ekosystem, och man kan besöka utställningar där för både barn och vuxna. Prospect Park Visitor Center ligger också i byggnaden, och härifrån utgår några av parkens guidade turer. Det finns också offentliga toaletter här.

Prospect Park Bandshell är parkens stora scen för livemusik, med plats för 2000 personer precis framför samt för 5000 på den anslutande gräsmattan. Den är mest känd för att vara platsen för Celebrate Brooklyn Performing Arts Festival från juni till slutet av augusti, och festivalen drar närmare en kvarts miljon besökare varje år. Prospect Park Bandshell är också en av de största utomhusbiograferna i världen, med en duk som är 6.5 x 15 meter stor.

Men det finns också en hel del annat i Prospect Park. Kolla runt på parkens hemsida, så kan ni mer om vad man kan göra där. En eventkalender går att hitta här.

The Toy Museum of NY ligger i St. Ann's Church i Brooklyn Heights, och museet visar upp hundratals leksaker som sträcker sig tillbaka till 1880-talet. Mer information om museet går att läsa här.

Adress: 157 Montague Street, 2nd fl. (bet. Henry & Clinton St.) | Brooklyn Heights

Water Front Museum ligger i sydvästra hörnet av Red Hook, på en pråm vid Pier 44, och museet vill visa upp den historia som hamnen i New York City har.

Adress: 290 Conover St. (at Reed St.) | Red Hook