Klicka här för större karta

Manhattan: West Village, Greenwich Village & Meatpacking District

Greenwich Village, eller bara 'the Village', ligger just norr om W. Houston St. och SoHo, och området är känt för sina lummiga gator, charmiga hus och lugna, trevliga kvarter. West Village i väst och Meatpacking District i det nordvästra hörnet är två kända delområden, som båda har sin egen historia och karaktär. Det finns gott om caféer, restauranger och småaffärer i området, och även om hyrorna har höjts ordentligt under senare år, så har det fortfarande behållit mycket av sin atmosfär.

Från slutet av 1800-talet till mitten av 1900-talet var Greenwich Village en viktig plats inom den amerikanska bohemkulturen, och många olika kulturformer har uppkommit i de många konstgallerierna, teatrarna och klubbarna som funnits där. Under 1950-talet flyttade beat-generationens författare, poeter och artister dit, och skapade en egen scen. Många kultur- och musikikoner har spelat och slagit igenom på olika klubbar i området, och under 1960-talet blev det ett centrum för anti-krigssrörelsen. Gay-rörelsen fick med the Stonewall Riots ett fäste här, och särskilt West Village blev senare ett område med en särskilt öppen inställning till homosexuella.


Klicka här för större karta

Som vanligt är gränsdragningen mellan de olika delområdena inte särskilt strikt. Och medan vissa menar att Greenwich Village är hela det bruna området på kartan, och att West Village är ett delområde av det, så menar andra att de två är egna områden med 6th Ave. som skiljelinje. Och för att göra det enkelt på sidan, så låter jag 6th Ave. dela Greenwich Village från West Village.

Meatpacking District ligger som sagt i det nordvästra hörnet, och det är ett litet triangelformat område som brukar definieras av Gansevoort St. i söder och W. 15th St. i norr. Det var länge centrum för New Yorks köttindustri, men som det brukar vara när områden gentrifieras, så tvingas de äldre verksamheterna i praktiken bort när hyrorna mångdubblas. De gamla, stensatta gatorna och de slitna industribyggnaderna ger ett ganska ruffigt intryck, och man får en avantgarde-känsla när man går där bland dyra affärer, klubbar och restauranger. Och den nyinvigda parken the High Line, the Standard Hotel ovanför och det planerade Whitney Museum intill visar att det inte verkar vara en tillfällig fluga.

Manhattans gatunät med numrerade gator och avenyer börjar norr om Houston St., men som man kan se är West Village ett undantag. Den här delen av Manhattan var bokstavligt talat 'landet' i början av 1800-talet, och de jordbruksområden med åkrar, bäckar och gårdar som fanns här kunde inte inlemmas med den övriga stadens nya gatuplan. Och även om få av de äldsta byggnaderna står kvar idag, så är de gamla gatorna och kvarteren i stort sett intakta. Vissa av dem är dock inte heller helt raka, vilket leder till att t.ex. W. 4th och W. 12th St. korsar varandra; så kolla på kartan en extra gång när ni promenerar omkring. Många gator har också namn efter personer, och inte siffror.

Det finns en del att se i Greenwich Village, West Village och Meatpacking District, och kanske betar vissa av området runt Washington Park i samma veva som man kollar in SoHo, precis som att man ser Meatpacking District när man upptäcker de södra delarna av Chelsea. Men om man vill ha ett alternativ till att promenera norrut längs Broadway (eller söderut, för den delen), så går Bleecker St. från områdets sydöstra hörn västerut och åt nordväst, vidare upp till Meatpacking District. Det är en av de mest promenadvänliga gatorna på Manhattan, och längs den kryllar det med både dyra och inte så dyra butiker. Och vill man göra avstickare därifrån, så finns det gott om ställen i närheten.


75½ Bedford St. mellan Commerce och Morton St. ligger New Yorks smalaste hus, knappt 3 meter brett.

Christopher Park är en liten park i centrala West Village vid 7th Ave. och Christopher St. Området var centrum för New Yorks gay-scen under 1970- och 1980-talet, och i parken finns en parkbänk med en skulptur av ett lesbiskt par. En bit bort finns också en staty av ett manligt par som pratar. I parken finns även en staty av General Sheridan, som också givit namn åt korsningen mellan Grove St., Christopher St. och W. 4th St. - Sheridan Square.

Adress: 7th Ave. bet. Grove & Christopher St.


Church of the Ascension är en anglikansk nygotisk kyrka från 1841, som ligger vid 5th Ave. ett par kvarter norr om Washington Square. Den är kanske inte mest känd av Greenwich Village' sevärdheter, men om man har vägarna förbi så kan man stanna upp och kolla lite extra i alla fall.

Adress: 12 W. 11th St. (at 5th Ave.)

The Forbes Galleries är ett litet museum vid Forbes Magazine's huvudkontor, där man kan se Malcolm Forbes samling av Fabergé-ägg, leksaker, konst och en hel del annat som han samlade på sig under sin livstid, och som speglar de intressen han hade. Det finns även en konstutställning med militära motiv. Gratis inträde. Mer information om öppettider och guidade turer finns här.

Adress: 62 5th Ave. at 12th St.


The High Line är en upphöjd bana för godståg som efter många års förfall nyligen gjorts om till en mycket uppskattad park, och den har blivit en central del i uppryckningen av hela Meatpacking District. Den bit som hittills omvandlats och öppnats för allmänheten sträcker sig från Gansevoort St. till 20th St. i Chelsea, och resterande del till 30th St. är klar inom något år eller så. Upp- och nedgångar till parken finns på ungefär vartannat, vart tredje kvarter. Allra längst i söder har the Standard Hotel byggts rakt ovanför parken. Mer information om parken finns här. Det finns mängder av artiklar om parken på internet; ett par av dem finns här, här och här.


Jefferson Market Courthouse/Library är en av de mest kända sevärdheterna i Greenwich Village, och byggnaden i rött tegel med vita ränder och ett högt brandtorn på ena sidan har använts för ett flertal ändamål genom åren. Den har fått sitt namn dels av att platsen där byggnaden uppfördes tidigare hade varit en marknad, och dels för att hedra den tidigare presidenten Thomas Jefferson. Den byggdes 1877 och var då en domstol, och under 1960-talet räddades byggnaden undan rivning och gjordes om till bibliotek.

Adress: 425 6th Ave. at 10th St.

New York University grundades 1831, och det är ett av de största privata universiteten i USA. Dess huvudcampus ligger strax söder om Washington Square i Greenwich Village, och skolan, dess byggnader och såklart studenterna själva präglar en stor del av området omkring. Guidade turer ges också för den som är intresserad.


Patchin Place är en lugn gata och återvändsgränd strax väster om 6th Ave. och W. 10th St. Allmänheten har inte tillträde dit, men genom grinden på 10th St. går det att titta in på den charmiga gatan och se de tio radhus som ligger där från 1848. Ett flertal författare har bott där genom åren, mycket på grund av att det är så tyst, och under senare år har många psykoterapeuter flyttat in där av samma anledning. Den finns inte med på bilden ovanför, dock.

Adress: W. 10th St. bet. 6th Ave. & Greenwich Ave.

St. Luke's Place är en lummig gata med 15 brownstonehus på den norra sidan av Leroy St. som ofta använts i olika filmer.

Adress: Leroy St. bet. 7th Ave. & Hudson St.

Washington Mews är ytterligare en privat gata i Greenwich Village, och den ligger just norr om Washington Square Park mellan Waverly Pl. och E. 8th St. Ursprungligen var det en samling stall för att ta hand om hästar från bostäder i närheten, men numera är de omgjorda till bostäder och kontor. Den stenlagda gatan utanför gör mycket till för gatans karaktär. Men precis som med Patchin Place, så går det att titta in genom grindarna.

Adress: 5th Ave. bet. Washington Sq. N. & E. 8th St.


Washington Square Park är en av Greenwich Village mest kända platser, känd bl.a. för sin 'triumfbåge' och fontän. Platsen användes som begravningsplats med omarkerade gravar i slutet av 1700-talet, men gjordes om till en park på 1820-talet. 1889 byggdes den ursprungliga triumfbågen i trä för att hedra 100-årsminnet av då George Washington svors in som USA:s förste president i New York. 1892 ersattes den av en närmare 24 meter hög båge i marmor. Parken är idag en samlingspunkt för alla sorters människor, och vill man vila fötterna en stund efter att ha promenerat runt hela dagen, så finns det gott om plats. 5th Ave. går norrut från parken, och den delar också in de horisontella gatorna i en västlig och en östlig del.

Whitney Museum Gansevoort St. är Whitney Museums nya filial vid the High Line i Meatpacking District. Den helt nya byggnaden är planerad att stå färdig någon gång under 2012, och den är tänkt att bli en central del i det 'nya' området.