Klicka här för större karta

Manhattan: Allmänt

Manhattan är vad de flesta menar när de pratar om New York, och för många är det där man håller sig när man åker dit. Här finns det mesta man sett i filmer och tv-serier, och det är lite overkligt när man står där i folkvimlet mitt bland alla byggnader, affärer och taxibilar.

Säkert är det många som gärna åker iväg och upptäcker mer av New York, men ofta finns det så mycket att se och göra på Manhattan att man skjuter upp det andra till nästa eller näst-nästa resa.

Och som jag nämnde i tidigare inlägg, så är Manhattan en av New York Citys fem boroughs. Den omges av Hudson River i väst och East River i öst, och avståndet från syd- till nordspets är ungefär 21 km. Lite över 1.6 miljoner personer bor där, fördelade på en mängd olika områden med väldigt skiftande stil och karaktär.

Det är bra att förstå att många delområden har ett eget liv, och att områden som idag bara tar upp ett par kvarter tidigare kan ha varit många gånger större. Och precis som att t.ex. Little Italy har krympt, så har Chinatown vuxit och tagit över där istället. Många av New Yorks områden har alltså haft olika storhetstid, och ofta innebär det att områdena flutit ihop och att gränserna mellan dem blivit rätt oklara.

Det finns mycket att skriva om, och för att göra det enklare och mer överskådligt, så har jag delat in Manhattan i tretton områden som gås igenom mer i detalj i varsitt inlägg. Min indelning följer kanske inte exakt de officiella områdesgränserna, men den är nog tillräckligt nära för att ni ska förstå vad som menas.

Men om man klickar här, så kan man se en lite mer korrekt karta.




Allra längst i söder ligger Lower Manhattan, med många av New Yorks äldsta byggnader. I sydvästra delen av området ligger Financial District, med bl.a. Wall Street och platsen där tvillingtornen tidigare stod. I nordost ligger Civic Center, och det är i huvudsak ett område fyllt med myndighetsbyggnader. I sydost ligger South Street Seaport, New Yorks gamla hamndistrikt som gjorts om till shoppingområde och historiskt distrikt.

Området karaktäriseras av sin blandning av gammalt och nytt, och de smala gränderna har många små, kolonialtida byggnader som ligger granne med moderna skyskrapor. Det är också ett av de mest sevärdhetstäta områdena på Manhattan, och en rad museer finns här, såväl som båtar till Frihetsgudinnan, Ellis Island och Staten Island. Många promenerar förbi World Trade Center för att se hur återuppbyggnaden går och visa respekt för dem som omkom och skadades. Det är också härifrån man kan promenera över Brooklyn Bridge.

Nordväst om Lower Manhattan, i blått, ligger Tribeca och SoHo. Tribeca ligger i söder och är en omskrivning för Triangle Below Canal Street, och SoHo i norr kommer av South of Houston Street. I SoHo finns många gamla industribyggnader med gjutjärnsfasader byggda i slutet av 1800-talet, och de kullerstensbelagda gatorna är nu fyllda med trendiga butiker och restauranger. Tribeca har inte lika många affärer, men desto fler restauranger, och området kan ses som lite lugnare än sin granne i norr. Inläggets gränser är Chambers Street i söder, Lafayette Street i öst och W. Houston St. i norr.

Öster om Tribeca och SoHo, i grönt på kartan, ligger Lower East Side. Här ligger Little Italy, Chinatown och större delen av Nolita, och länge var det här New Yorks slum, där immigranter av många olika nationaliteter bodde under svåra förhållanden. Området har idag rätt många småbutiker, och även om det inte är lika kommersialiserat som SoHo, så blir det mer och mer gentrifierat för varje år. Det har också ett rikt nattliv, med många barer, restauranger och hak. Ett par museer finns här, och de visar bl.a. upp de italienska, kinesiska och judiska immigranternas historia och hur de levde efter de kommit till det nya landet.

Norr om Tribeca och SoHo, i brun färg, ligger Greenwich Village. Här finns också West Village och Meatpacking District, och området är bl.a. känt för sina lummiga gator. New York University ligger i sydöst, med Washington Square som en central plats, och området har varit hem till många artister, författare och musiker. Det finns fortfarande kvar en mängd jazzklubbar i området, och längs Bleecker St. finns mängder av småbutiker. Och allra längst i nordväst ligger Meatpacking District, som under senare år har blivit det hetaste området på Manhattan med dyra märkesbutiker, flotta restauranger och trendiga klubbar. Inläggets gränser är W. Houston St. i söder, Broadway i öst och W. 14th St. i norr.

Norr om Lower East Side, i turkos färg, ligger East Village med NoHo i sydväst och Alphabet City i öst. Området är känt som födelseplats och hem åt ett flertal artistiska rörelser, bl.a. inom inom rock- och punkmusiken. Andy Warhol höll också till här, precis som ett flertal andra konstnärer. Bowery är en av de centrala stråken, och österut finns som sagt Alphabet City, som fått sitt namn av att det ligger mellan avenyerna A och D. Det senare var tills för bara ett par år sedan ett nedgånget område, men det är numera ett bra område med ett flertal gamla och nya restauranger.

Norr om Greenwich Village och Meatpacking District, i röd färg, ligger Chelsea. Det är hit många artister och konstnärer flyttade när hyrorna blev för höga i SoHo, och i sydvästra Chelsea finns det gott om gallerier i de gamla industri- och lagerlokalerna. Några av New Yorks hetaste nattklubbar ligger också här, och många gator som är ödsliga under dagarna kryllar av liv på natten. Området är också centrum för New Yorks gay-scen, och den välkända regnbågsflaggan hänger framme på många barer, restauranger och hotell. Det finns en väldig blandning av olika typer av hus och byggnader i området, och medan det i de västliga delarna finns många hus i brownstone-stil, så närmar man sig Midtown och kommersen som finns där när man rör sig norrut. Inläggets gränser är W. 14th St. i söder, 6th Ave. i öst och W. 34th St. i norr.

Rakt öst om Chelsea, i blått, ligger Union Square, Gramercy Park, Flatiron District, Stuyvesant Town, Kips Bay, Koreatown och södra delen av Murray Hill. Uppenbarligen består området av en rad delområden, men i stort kan man väl säga att man mer fokuserar på de parker och öppna platser som finns där. Union Square ligger vid 14th St. och Broadway, och den ligger bra till för den som är ute och promenerar eller byter tunnelbana. Bara att sätta sig på en bänk i parken och vila fötterna en stund. Gramercy Park är en privat, inhängnad park som givit namn till området omkring, och det är ett dyrt och lummigt bostadsområde som är trevligt att promenera genom. Flatiron District kommer av den berömda Flatiron Building vid Madison Square, och det är området runt parken i norr. Min gränsdragning har fått Empire State Building att hamna i detta område, och New Yorks mest kända byggnad ligger i kartans nordvästra hörn vid 5th Ave. och W. 34th St.

Norr om Chelsea, i grönt, ligger Midtown West med Times Square, Garment District och Hell's Kitchen. Times Square ligger i hjärtat av Theatre District vid 42nd St. och Broadway, och som alla vet är det New Yorks turistfälla #1. Här finns just de affärer, restauranger och souvenirshoppar som man kan förvänta sig, och reklam för musikaler och andra neonskyltar pryder i stort sett varenda byggnad. Området i söder kring 34th St. kallas Garment District, och gatan är fylld av klädkedjor - för att inte tala om Macy's flaggskeppsbutik. De västra delarna av området kallas Hell's Kitchen eller Clinton, och det är gamla arbetarkvarter som fortfarande har kvar sin gamla charm med etniska restauranger och relativt orörda byggnader. Inläggets gränser är 34th St. i söder, 6th Ave. i öst och 59th St. i norr, i höjd med Central Parks södra gräns.

Öster om Midtown West ligger Midtown East, med Rockefeller Center, Tudor City, Turtle Bay och Murray Hill. Midtown East är ett av de livligaste områdena i New York, med stora folkhav av turister och karriärsfolk på Fifth Ave. och Madison Ave. en helt vanlig dag. Det finns mängder av affärer här, och allt från stora, internationella klädkedjor till de dyraste märkenas egna butiker finns här, såväl som några av New Yorks mest kända department stores. Rockefeller Center är en samling skyskrapor som byggdes under 1930-talet med GE Building som huvudbyggnad, med utsiktsplats i toppen och affärer i markplanet. Det finns gott om sevärdheter i Midtown East, och FN-högkvarteret, Grand Central Terminal samt Museum of Modern Art är ett par av dem.

Väst om Central Park, i turkos färg, ligger Upper West Side. Området består till stor del av bostäder, men är också känt för sina många kulturinstitutioner, bl.a. Lincoln Center och American Museum of Natural History. Det är bland de mest välbärgade områdena i New York, och det är många kända personer som bor och har bott här. Om man generaliserar, så är det i större grad framgångsrika journalister och mediefolk som bor här, medan lika dyra Upper East Side bebos av personer inom bank och medicin. Kanske en grov förenkling, men ni förstår säkert vad jag menar. Riverside Park går längs Hudson River, och det är ett populärt ställe att ta en promenad. Broadway och Columbus Ave. är de två större stråken genom området, och båda har rätt gott om affärer runt dem. Strax norr om Upper West Side ligger Morningside Heights, med bl.a. Columbia Universitys stora campus. Inläggets gränser är 59th St. i söder, Central Park West i öst och W. 125th St. i norr.

Norr om Midtown, mellan Upper West Side och Upper East Side, ligger Central Park. Det är inte den största parken i New York, men för att vara på ett ställe som Manhattan, så är den enorm. Den började anläggas 1858, och när den stod färdig 1873 hade den gamla sumpmarken förvandlats till en konstgjort naturområde. Idag finns omkring en halv miljon träd och 9000 parkbänkar här, och alla kullar, sjöar och ängar gör den till en oas, mitt i centrala New York. Här finns the Great Lawn, Strawberry Fields och the Reservoir, och att bara promenera omkring och njuta av lugnet eller ta en picknick någonstans är så New York det kan bli.

Öster om Central Park, i röd färg på kartan, ligger Upper East Side. Området förknippas ofta med old money och high society, och många av butikerna längs Madison Avenue är precis så dyra som kan tro. Men även om vissa kanske tycker att det är ett rätt stelt område, så är det lugnt och trevligt med många världskända konstmuseer. Carnegie Hill i nordväst har tysta, trädkantade smågator med eleganta brownstones och townhouses, och Yorkville i öster har fortfarande en karaktär av arbetarkvarter med avslappnade barer och restauranger. Roosevelt Island ligger ytterligare österut, och dit kan man enkelt ta sig med linbana.

Och i den nordligaste delen av Manhattan, i blått, ligger Harlem. Det är stort till ytan, och här finns många delområden med rätt olika karaktär och historia. Harlem är, som de flesta nog känner till, präglat av afro-amerikansk kultur, och bilden av det nedgångna och kriminella området har förändrats under senare år. Gentrifieringen har nått Harlem, och både renoverade och nya byggnader dyker upp lite här och där. Spanish Harlem, Manhattanville, Hamilton Heights och Le Petit Senegal är några av Harlems många delområden, och allra längst i norr ligger Washington Heights och Inwood. Ett flertal av dessa klarade sig undan tidigare decenniers rivningsvågor, och för den som är arkitekturintresserad, så finns det många gamla fina byggnader runtomkring att se. Ett par av Harlems mer kända sevärdheter och institutioner är annars Apollo Theater, Abyssinian Baptist Church och medeltidsmuseet the Cloisters, som alla lockar många besökare utifrån.

_______________

Manhattan brukar också allmänt delas in i tre större områden: Downtown, Midtown och Uptown. Downtown är delen söder om 14th St., Midtown är delen mellan 34th St. och 59th St. och Uptown är området norr om 59th St. Begreppet är dock relativt, och man brukar säga att man åker 'Downtown' när man rör sig söderut och 'Uptown' när man rör sig norrut. Särskilt är det i tunnelbanan som det används, då tåg och skyltar ofta är markerade 'Downtown' eller 'Uptown'.

_______________

Själva namnet 'Manhattan' kommer från Lenape-indianerna och betyder 'ö med många kullar', och det stämde nog rätt bra fram till slutet av 1800-talet, då större delen av ön plattades till och bebyggdes. Det är inte mycket till stigning när man promenerar runt på Manhattan, och den högsta punkten ligger på lite drygt 80 meters höjd över havet, i Washington Heights nästan allra längst i norr.

Manhattan ser kanske inte så stort ut på kartan, men om man zoomar in ett par gånger, så inser man hur mycket det finns där. Och kanske rättare sagt hur mycket tid det skulle ta att utforska allt. Avståndet mellan Manhattans sydspets och Central Parks södra gräns är 8 km, och som jämförelse kan man nämna att sträckan mellan Skanstull och Roslagstull i centrala Stockholm är 5½ km.

Den sydligaste delen av Manhattan är New Yorks äldsta område, med trånga gator som går kors och tvärs, särskilt söder om Wall Street i Lower Manhattan. Gatan har fått sitt namn av den mur som en gång fanns här, och som var bosättningens nordliga gräns. Men i takt med att staden växte, så flyttades också stadsgränsen längre och längre norrut.

Namnen på de olika gatorna i Lower Manhattan, Tribeca och SoHo samt Lower East Side är ofta döpta efter kända tidiga amerikaner eller New York-bor, men också från händelser i New Yorks historia eller som handelsstad.

Vid Houston Street, däremot, så börjar Manhattans karaktäristiska rutmönster av gator och avenyer. West Village och Meatpacking District är dock ett undantag, och gatorna där går också där lite kors och tvärs. Norr om 14th St. är rutnätet mer konsekvent. Bra att veta är att Houston Street uttalas hao-ston street.

Enligt gatuplanen från 1811 består rutnätet av 12 avenyer i riktning från söder till norr, samt 220 gator i väst-östlig riktning. Eller de går ju inte riktigt i kompassriktningarna; eftersom Manhattan lutar en aning, så har norr definierats i öns generella riktning, så att säga.

Avenyerna är numrerade från öst till väst, med vissa namnsatta avenyer som klämt in sig emellan. I ordning heter de:
1st Ave.
2nd Ave.
3rd Ave.
Lexington Ave.
Park Ave.
Madison Ave.
5th Ave.
6th Ave. (Avenue of the Americas)
7th Ave.
8th Ave.
9th Ave.
10th Ave.
11th Ave.
12th Ave.

Bäst är det att ha en karta framför sig, så är det enkelt gjort att lära sig hur systemet är uppbyggt.

Bra att tänka på är att vissa avenyer börjar vid parker mitt på Manhattan, medan andra byter namn när de når Upper West Side och Harlem. Manhattan är ju inte heller helt rektangulär, utan ön sticker ut lite i östra delen av East Village; därav avenyerna A-D. Likaså finns York Ave. och East End Ave. på Upper East Side.

Upper West Side:
8th Ave. → Central Park West
9th Ave. → Columbus Ave.
10th Ave. → Amsterdam Ave.
11th Ave. → West End Ave.

Harlem:
6th Ave. → Malcolm X Blvd / Lenox Ave.
7th Ave. → Adam Clayton Powell Jr Blvd

Inte heltäckande, men hyfsat ok ändå.

Och från norra delen av Battery Park, allra längst i söder, går Broadway. Den rör sig norrut genom Manhattan och efter ett tag åt nordväst, vilket leder till många byggnader med strykjärnsformade bottenareor när den korsar avenyerna. Mest känd är Flatiron Building vid Madison Square, men även byggnaderna vid Times Square är bekanta hos de flesta.

Broadways korsning med avenyerna leder också till en mängd olika öppna platser:
Union Square vid Park Ave. S. och 14th St.
Madison Square vid 5th Ave. och 23rd St.
Herald Square vid 6th Ave. och 34th St.
Times Square vid 7th Ave. och 42nd St.
Columbus Circle vid 8th Ave. och 59th St.
Lincoln Square vid 9th Ave. (Columbus Ave.) och 65th St.
Verdi Square vid 10th Ave. (Amsterdam Ave.) och 71st St.

Fifth Ave. går norrut från Washington Square Park i Greenwich Village, och avenyn delar gatorna i en västlig och en östlig del. 1 W. 11th St. och 1 E. 11th St. ligger båda vid Fifth Ave.

_______________

Enbart Manhattan har en befolkning på strax över 1.6 miljoner, och utöver det pendlar lite drygt 1 miljon personer dit varje dag för att jobba. New Yorks tunnelbanenät är det största i världen, och det är igång dygnet runt, och tillsammans med bussar, taxi och färjor är det inte svårt att ta sig någonstans, egentligen. Det är heller inte så svårt att hitta, då större delen av gatunamnen som sagt ofta är numrerade och en del av ett rutnät med gator i ena riktningen och avenyer i den andra. New York City, och Manhattan i synnerhet, är i sedan också en av USA:s mest promenadvänliga städer, och trots det stora tunnelbanenätet, så är det ändå till fots man oftast och enklast tar sig fram. Ett bra tips är att se till att man har sköna skor på sig när man går omkring, för det kommer garanterat bli en del sånt. Sneakers är ofta avsevärt billigare i USA än i Sverige, och det finns sportbutiker lite överallt i stan.