Klicka här för större karta

Manhattan: Midtown East

Den östra delen av Midtown sträcker sig från 6th Ave. till East River, och de flesta tänker nog på skyskrapor, kontor och shopping när de pratar om området, liksom den ständiga rörelsen av folk och trafik. Och vare sig det är sightseeing eller shopping man är ute efter, så är det inte särskilt svårt att fylla sina dagar här.

Rockefeller Center, Bryant Park och Museum of Modern Art ligger här och känns säkert igen av de flesta, liksom Chrysler Building, Grand Central Station, St Patrick's Cathedral och FN:s högkvarter. Det finns nästan hur mycket som helst att se för den som är arkitekturintresserad, och tar man sig utanför de vanliga stråken, så skiftar karaktären till en tystare och mer elegant när man rör sig österut.

Området kring Fifth Avenue och Madison Avenue är känt för sina dyra affärer, och även om det mest blir fönstershopping för de flesta av oss i de mer exklusiva butikerna, så brukar det ändå finnas rätt gott om normala ställen att göra av sina pengar på.


Klicka här för större karta

Midtown East sträcker sig från 34th St. till 59th St. mellan 6th Ave. och East River, och som man kan se på kartan finns också delområdena Murray Hill, Tudor City, Turtle Bay och Sutton Place där.

Men även om de enskilda områdena skiljer sig en del från varandra, så kan man nog (som sagt) säga att karaktären ändras när man rör sig från väst till öst.

Den nedre delen av Fifth Avenue blev fashionabelt redan på 1860-talet, då Caroline Schermerhorn Astor bosatte sig vid 34th St. och gav området sitt godkännande. 1893 och 1897 öppnade de två hotell som senare skulle bli det ursprungliga Waldorf-Astoria intill hennes bostad, och en infekterad familjefejd ledde till att hon och resten av societeten med henne flyttade ännu längre norrut längs Fifth Avenue.

William Henry Vanderbilt hade redan 1882 byggt tre townhouses (The Triple Palace) vid 5th Ave. och 51st St., och de allra mest förmögna fortsatte norrut och uppförde sina palatsliknande bostäder med utsikt över Central Park i det som senare skulle bli Upper East Side.

Vid sekelskiftet hade den del av Fifth Avenue som ligger i Midtown blivit fylld av affärer, och när Pierre Cartier köpte loss Morton Plants townhouse vid 52nd St. för $100 och ett pärlhalsband värt en miljon dollar, så lades nivån för hela gatan och området omkring.

Men det finns också annat än shopping i området. Rockefeller Center, St Patrick's Cathedral och New York Public Library ligger precis intill Fifth Avenue, och museer som American Folk Museum, Paley Center for Media och Museum of Modern Art ligger på tvärgator alldeles i närheten.

Och den som promenerar längs Park Avenue kan säkert gissa hur området såg ut på 1950-talet, när Lever House, Seagram Building och andra moderna kontorsbyggnader uppfördes bland de exklusiva bostadshusen. Här ligger också Grand Central Station, med de välbekanta MetLife Building och Helmsley Building alldeles intill.

Och vill man vila benen en stund, så är det sällan långt till Central Park, Bryant Park eller till Svenska Kyrkan.

Murray Hill är ett område i södra Midtown, och det sträcker sig från 34th St. till 42nd St. mellan 5th Ave. och 2nd Ave. Vissa menar att 29th St. är områdets södra gräns, medan andra säger att Midtown East egentligen börjar norr om Murray Hill. Men det spelar inte så värst stor roll, tycker jag.

Här finns många olika arkitekturstilar blandade, och i huvudsak är det en lugnt bostadsområde, som fått sitt namn efter ett residens som en gång låg här. Vid förra sekelskiftet bodde några av New Yorks främsta familjer här, och finansmannen J.P. Morgans bibliotek är nu ett berömt museum i området. Och för den som är hungrig, så finns det gott om rätt vardagliga barer och restauranger längs 3rd Ave.

Tudor City ligger öst om Murray Hill, och det har fått sitt namn efter de 12 byggnader med 3000 lägenheter som uppfördes i amerikansk Tudor-stil under 1920-talet. Det som dittills hade funnits där var ett nedgånget område, med slum, kriminalitet och smutsiga industrier, och det nya området byggdes bl.a. för att locka tillbaka medelklassen, som hade börjat flytta ut till förorten.

Området är lite av en idyll mitt i staden, och den som ändå ska se FN-huset kan göra en liten avstickare på vägen. Dock ligger i stort sett hela området en bit upp på en granitklippa, och det är inte alldeles lätt att ta sig dit. Men kolla en extra gång på kartan, så går det nog bra. Mer om Tudor City står lite längre ned i inlägget.

Norr om Tudor City ligger Turtle Bay, som sträcker sig från 42nd St. till 53rd St. mellan Lexington Ave. och East River. Det har fått sitt namn efter den bukt som fanns här för länge sedan, och idag är det mest känt för FN-högkvarteret, som ligger intill vattnet i sydöst. Det finns gott om brownstones och höga bostadshus i området, och som man kan förstå så har också många länder sina New York-konsulat här.

Allra längst i nordost ligger Sutton Place, ett litet exklusivt område just söder om Queensboro Bridge med utsikt över East River. Det har lite lägre byggnader än i många andra delar av Midtown, och i norra delen finns det gott om rätt tjusiga townhouses. Det är kanske inte många som tar sig hit enbart för att titta på ett par hus, men den som funderar på att ta linbanan över till Roosevelt Island kan ta en liten avstickare på vägen. Mer information om Roosevelt Island och hur man tar sig dit går att läsa om här.


American Folk Art Museum grundades 1963, och samlingen på över 5000 föremål visar upp amerikanskt hantverk och folk-konst från de senaste 300 åren. Museet är fem våningar högt och ligger i byggnaden bredvid Museum of Modern Art. Det finns även en filial vid 2 Lincoln Square på Upper West Side. Mer information om öppettider och inträde finns här.

Adress: 45 W. 53rd St. (bet. 5th & 6th Ave.)

Apple-butiken på Fifth Avenue är sannolikt företagets mest kända, och den ligger under en 10 meter hög glaskub vid Central Parks sydöstra hörn. Och även om man inte har tänkt handla något, så är den värd ett besök. Men om man kommer på att man bara måste ha en iPod mitt i natten, så är det bara att åka dit. Affären har öppet dygnet runt, året runt. Annars är det ett bra ställe att snabbt och enkelt komma åt en dator med internet när man är nere på stan.

Adress: 767 5th Ave. (bet. 58th & 59th St.)


Bergdorf Goodman är ett av New Yorks allra mest exklusiva department stores, och här går det att hitta några av världens dyraste märken inom kläder, handväskor och skor. Affären har legat där sedan 1928, på platsen där familjen Vanderbilt tidigare hade ett av sina hus. Herravdelningen finns i en affär på andra sidan gatan. Mer om dem står under inlägget Department stores.

Adress: 754 5th Ave. (bet. 57th & 58th St.) samt 745 5th Ave. at 58th St.

Henri Bendel är ytterligare en av Fifth Avenues mer exklusiva butiker. Den öppnade 1895, och flyttade till sin nuvarande plats 1990. Affären känns igen från mängder av reportage i modetidningar och tv-serier som Gossip Girl, och även om de inte längre säljer kläder, så har de bl.a. handväskor, smink och mycket annat för i huvudsak tjejer.

Adress: 712 5th Ave. (bet. 55th & 56th St.)


Bryant Park är en av Midtowns få öppna ytor, och den ligger bakom New York Public Library sett från 5th Ave. Den har en populär gräsmatta, där folk som jobbar i närheten brukar sitta och luncha. Och även om allmänheten har tillträde till parken, så är den privatägd. Den används emellanåt till privata events, bl.a New York Fasion Week och HBO/Bryant Park Film Festival. Under vintern får det att åka skridskor i parken, vid the Pond at Bryant Park. Det finns också gratis wifi i parken.

Adress: 6th Ave. bet. 40th & 42nd St. Central Synagogue är en av de äldsta synagogrna i USA, och den byggdes 1873 i morisk stil. Den är öppen för allmänheten, och docentledda turer ges varje vecka.

Adress: 652 Lexington Ave. at 55th St.


Chrysler Building är den enda egentliga konkurrenten till Empire State Building, och med sina 77 våningar och 319 meter var den världens högsta byggnad mellan 1929 och 1930. Den är känd för sin karaktäristiska form, och för hur solljuset reflekteras mot metalltoppen. Bilföretaget Chrysler håller inte längre till i byggnaden, och den är heller inte öppen för allmänheten. Men man kan fortfarande se den på avstånd.

Adress: 405 Lexington Ave. at 42nd St.

Daily News Building byggdes 1929, och även den i Art Deco-stil. Den 37 våningar höga byggnaden är mest känd som modell för Daily Planet i Superman, och säkert är det rätt få idag som lägger extra märke till den. Men när den byggdes så stod den nog ut i området.

Adress: 220 E. 42nd St. (bet. 2nd & 3rd Ave.)


Fuller Building är en 40 våningar hög, svart-vit-grå byggnad i Art Deco-stil, uppförd 1929. den är bl.a. känd för sin utsmycknad och för sina statyer ovanför ingången, och byggnadens läge och design drog till sig några av new Yorks mest kända gallerier. De flesta av dem har dock flyttat vidare under senare år. Flatiron Building vid Madison Square Park kallas ibland också för Fuller Building, då det var där Fuller Construction Company tidigare hade sitt huvudkontor.

Adress: 41 E. 57th St. (bet. Madison Ave. och Park Ave.)

Grand Army Plaza är ett litet tog vid Central Parks sydöstra hörn, vid en av ingångarna till parken. Där finns bl.a. en staty av General Sherman, som stred i det amerikanska inbördeskriget. Det finns även en Grand Army Plaza i Prospect Park, Brooklyn.

Adress: 5th Ave. at 59th St.


Grand Central Terminal, eller Grand Central Station som den ofta kallas, är en mäktig järnvägsstation i Beaux Arts-stil vid 42nd St. och Park Ave. Den byggdes mellan 1903 och 1913, och vänthalleen med nästan 40 meter i tak är känd från många filmer. Stationen är världens största, om man räknar i antal perronger, och byggnaden i sig står i väldig kontrast till alla skryskrapor omkring. Ett flertal kända restauranger finns här, bl.a. Oyster Bar och Michael Jordan's Steakhouse, såväl som en mängd klädbutiker och andra affärer. Municipal Arts Society har guidade turer av stationen varje vecka.

Adress: 87 E. 42nd St. at Park Ave.

Helmsley Building är en 35 våningar hög Art Deco-byggnad från 1929 som ligger på Park Ave. mellan 45th och 46th St. Den har numera den stora MetLife Building alldeles bakom sig, men om man tittar en extra gång, så ser man den mäktiga gamla byggnaden mitt på vägen.

Adress: 230 Park Ave. (bet. 45th & 46th St.)


Japan Society grundades 1907 för att främja det kulturella utbytet mellan USA och Japan, och deras byggnad nära FN-huset öppnade 1971. De var först med att ställa ut betydande japanska konstverk i USA, och sällskapet har även publicerat ett flertal böcker om Japan skrivna av amerikanska experter, så väl som mycket annat. Mer information om utställningar och andra saker som händer där går att hitta på deras hemsida.

Adress: 333 E. 47th St. (bet. 1st & 2nd Ave.)

Lever House är en av de första moderna glas-skyskraporna, och den 92 meter och 24 våningar höga blå-gröna byggnaden uppfördes 1951-1952 för tvålföretaget Lever Brothers. Kanske är det mest arkitekturintresserade som tycker att den skiljer sig från mängden, men den satte standarden för liknande byggnder i USA under efterkrigstiden. Sen kan man ju försöka tänka sig hur den stack ut på Park Ave. under 1950-talet.

Adress: 390 Park Ave. (bet. 53rd & 54th St.)


MetLife Building känns nog igen av de flesta, och den 49 våningar och 246 meter höga byggnaden ligger just norr om Grand Central Station på Park Ave. När den invigdes 1963, så var Pan Am Building (som den hette fram till 1992) den största kontorsbyggnaden i världen. Det var tänkt att det skulle byggas en likadan på södra sidan av Grand Central Station, men protesterna blev för stora för att kunna genomföras.

Adress: 200 Park Ave. at 45th St.

Mexican Cultural Institute of New York grundades 1991, det är ett institut vid det mexikanska konsultatet som bl.a. verkar för att "sprida Mexikos rika kulturarv till publiken i USA".

Adress: 27 E. 39th St. at Madison Ave.


Morgan Library and Museum byggdes 1906 för att ge plats åt den förmögne finansmannen J.P. Morgans samling av sällsynta böcker och manuskript. Byggnaden liknar ett italienskt renässanspalats, och den speglar också samlingens betydelse. 1924, elva år efter hans död, gjorde hans som om den till en institution som allmänheten fick tillgång till, och den fungerar sedan dess som museum och forskningsbibliotek. Samlingen har vuxit sedan dess, och utrymmet har också expanderats i olika omgångar. Mer information om öppettider och inträde finns här.

Adress: 225 Madison Ave. (bet. 36th & 37th St.)

Museum of Modern Art (MoMA) är ett av New Yorks mest kända museer, och det anses av många ha den bästa samlingen av modern och samtida konst i världen. van Gogh, Picasso, Dalí, Mondrian, Matisse, Monet och Warhol är bara ett par av de mer kända artisterna som finns där, och såklart finns även en mängd andra målningar och föremål som lär vara intressanta. Titta runt lite på museets hemsida, så förstår ni säkert hur stort det är. Biljetten på MoMA gäller även som inträde till P.S.1 Contemporary Art Center i Queens inom 30 dagar. Mer information om öppettider och inträde finns här.

Adress: 11 W. 53rd St. (bet. 5th & 6th Ave.)


New York Public Library har sitt huvudbibliotek centralt i Midtown vid korsningen av 5th Ave. och 42nd St. Den mäktiga marmorbyggnaden i Beaux Arts-stil stod färdig 1911, och den har varit en populär plats för New York-borna i många år. Det är ett av världens största forskningsbibliotek, och antalet böcker och dokument som finns där slås egentligen bara av Kongressbiblioteket i Washington DC och British Library. Den stora läsesalen är 23 gånger 90 meter, och med sina 16 meter i tak så den en mäktig syn.

Det finns även ett tidskriftsrum med tusentals tidningar att läsa, och den som behöver en paus från Fifth Avenue kan enkelt smita in där en stund. Framför ingången står de två lejonen Patience och Fortitude, och inomhus kan man se både deras permanenta och tillfälliga utställningar med bl.a. berömda böcker och manuskript. Det hålls även konserter där emellanåt, liksom guidade turer.

Adress: 5th Ave. at 42nd St.

The Paley Center for Media, som tidigare hette the Museum of Television and Radio, har som uppgift att samla, bevara och tolka program som sänts på tv, radio och internet och göra dessa tillgängliga för allmänheten. Samlingen består av över 150'000 program som sänts i USA, och den är lätt-tillgänglig via datorer för den som vill titta eller lyssna på plats. Det finns även ett Paley Center i Los Angeles. Mer information om öppettider och inträde finns här.

Adress: 25 W. 52nd St. (bet. 5th & 6th Ave.)


Paley Park är en oas, snarare än en park, mitt bland skyskraporna i Midtown. Den är ungefär 20 gånger 20 meter, och det 6 meter höga vattenfallet dämpar ljudet från trafiken och livet omkring. Det finns tillräckligt med skugga under träden för att svalka under sommaren, utan att det för den delen blir kallt. Och de flyttbara stolarna gör att man också kan sätta sig lite var man vill.

Adress: 3 E. 53rd St. (bet. 5th Ave. & Madison Ave.)

The Plaza Hotel är ett klassiskt lyxhotell vid 5th Ave. och Central Park South, och många känner nog igen byggnaden från många av de filmer som spelats in där. Ett flertal affärer och restauranger finns i anslutning till hotellet.

Adress: 5th Ave. at Central Park South


Rockefeller Center är 'en stad i staden', och sträcker sig från 5th till 6th Ave. mellan 48th och 51st St. Här byggdes 19 skyskrapor och byggnader i art déco och internationell stil under 1930-talet, och det är ett av de största privata byggprojekten i modern tid. Byggnaderna känns nog igen av de flesta, och säkert har få missat de många statyer och konstverk som finns där.

Vid den öppna platsen Rockefeller Plaza finns en förgylld staty av Prometeus, som enligt grekisk mytologi stal elden från gudarna och gav den till människorna. I början av december varje år tänds den stora julgranen vid Promoteus-statyn, och den hålls tänd när det är mörkt ute, till ungefär en vecka in i januari. Där går det också att åka skridskor varje år på the Rockefeller Center Skating Rink.

En annan känd staty i området är Atlas, som håller världen på sina axlar; den finns vid 5th Ave. Andra konstnärer som gjort konstverk och statyer är bl.a. Isamu Noguchi, Carl Milles och Dean Cornwell.

Flaggskeppet bland alla byggnader i Rockefeller Center är GE Building, en 70 våningar och 266 meter hög skyskrapa i mitten av allt. Den är även känd som 30 Rock, och det är också där komediserien med samma namn utspelar sig. Den kallades ursprungligen för RCA Building, men döptes om efter att General Electric köpt bolaget. Nu håller bl.a. NBC till där, och förutom nyheter, så spelas bl.a. Late Night with Jimmy Fallon och Saturday Night Live in där. Guidade turer runt Rockefeller Center och NBC Studios finns för den som är intresserad.


Top of the Rock är utsiktsplatsen som finns på de två översta våningarna i GE Building, och den öppnade igen 2006 efter att ha varit stängd i många år. Den på 69:e våningen är inomhus, och den ovanför ligger på taket med fri utsikt runtom. Det är många som tycker att den är ett bättre alternativ än den i Empire State Building, både när det gäller trängsel och utsikt. Från Top of the Rock ser man ut från terrassen genom väggar av glas, och dessutom med riktigt bra utsikt över både Central Park och Empire State Building.

Och trots att utsiktsplatsen är rätt smal med sina 6 x 60 meter, så blir det inte särskilt trångt där. Det släpps inte in hur många som helst, och köper man biljett med en förbokat tid, så slipper man stå i kö. Och skulle man av någon anledning missa sin tid, så går det att stå i kö samma dag ändå. Detsamma gäller om man kommer tidigare. Det har öppet 08-24, året runt. Mer information finns på deras hemsida.

Radio Music City Hall hör också till Rockefeller Center, och den berömda konserthallen var den största och mest storslagna teatern i världen när den stod färdig 1932. Den har plats för 6000 personer, och bl.a. kan man se The Rockettes' julshow där varje år, bland mycket annat.

Adress: 1260 6th Ave. (bet. 50th & 51st St.)


Saks Fifth Avenue är ett 10-våningars department store vid 5th Ave. som konkurrerar med Barneys, Bergdorf Goodman och Bloomingdale's. Det är bl.a. känt för att ha en skoavdelning så stor att den har ett eget postnummer. Mer information finns under inlägget Department stores.

Adress: 611 5th Ave. (bet. 49th & 50th St.)

The Seagram Building stod färdig 1958, och den 38 våningar höga kontorsbyggnaden vid Park Ave. var då världens dittills dyraste skyskrapa. Man sparade varken på material invändigt eller utvändigt, och byggnaden var bl.a. den första med fönster som gick från golv till tak och en plaza på gatuplanet som var tillgänglig för allmänheten. De bronsfärgade balkarna på utsidan syns tydligt, och i min mening är den en av de snyggaste skyskrapor som finns. Och tillsammans med Lever House på andra sidan gatan, så är byggnaden den viktigaste i sitt slag, och de har båda haft en betydande påverkan på den amerikanska arkitekturen.

Adress: 375 Park. Ave. (bet. 52nd & 53rd St.)


Scandinavia House: The Nordic Center in America är en plats vid Park Ave. för kulturellt utbyte mellan USA och de fem skandinaviska och nordiska länderna. Här kan man bl.a. besöka utställningar, filmvisningar, föreläsningar och konserter, och för den som vill varva ned en stund, så finns den lilla restaurangen/caféet Smörgås Chef.

Adress: 58 Park Ave. (bet. 37th & 38th St.)

St. Patrick's Cathedral ligger vid Saks Fifth Avenue och Rockefeller Center, och byggnaden är den största katolska katedralen i USA. Den stod färdig 1879, när den här delen av Manhattan fortfarande var relativt obebyggd. Men även idag står den i stor kontrast till området omkring, med alla skyskrapor och moderna byggnader omkring. Katedralen rymmer 2200 sittande personer, och de två spirorna sträcker sig 100 meter upp i luften. Konserter och mässor hålls regelbundet, och för den som är intresserad, så finns mer information på hemsidan.

Adress: 5th Ave. bet 50th & 51st St.


Sniffen Court i Murray Hill är en av få gränder i Midtown, känd för sina tio tegelhus byggda mellan 1850 och 1860. Den lummiga gränden ligger bakom en låst grund, men det går ändå att se in.

Adress: 36th St. bet. Lexington Ave. & 3rd Ave.

Sony Wonder Technology Lab ligger i Sony Building, och är ett fyra-vånings interactive technology and entertainment museum for all ages, som det står på hemsidan. Biljetterna är gratis, men det krävs att man bokar minst en vecka i förväg per telefon. Det släpps även ett visst antal biljetter samma dag, och de får man köa om; first come, first served. Mer information om utställningar, kontaktuppgifter och öppettider finns här.


St. Thomas Church är kanske inte den mest kända bland alla kyrkor på Manhattan, särskilt när St. Patrick's Cathedral ligger ett par kvarter bort och som tar mycket av uppmärksamheten. Men om man promenerar förbi, så kan det vara intressant att veta vad den heter i alla fall. Mer information om konserter och mässor finns på deras hemsida.

Adress: 5th Ave. at 53rd St.

Svenska Kyrkan håller till på 48th St. mellan 5th Ave. och Madison Ave., och ett drygt hundratal personer brukar hitta dit varje dag. Det finns ett litet kapell där, men även ett fik med svenska godsaker och tidningar där man kan sitta och ta det lugnt en stund. Det är även ett bra ställe att glida förbi om man skulle behöva låna en toalett. Mer information om öppettider och annat finns på hemsidan.

Adress: 5 E. 48th St. (bet. 5th Ave. & Madison Ave.)


Sutton Place, som jag nämnde tidigare i inlägget, ligger just söder om Queensboro Bridge vid East River. Under 1920-talet blev det ett av de mest exklusiva områdena på Manhattan, och om man ska hårdra gränserna, så består det av två kvarter vid avenyn öster och 1st Ave. mellan 57th St. och 59th St. Gatan är känd för sina fina townhouses, och generellt sett så är byggnaderna lägre än i många andra delar av Midtown.

Sutton Place Area, som området i närheten kallas, sträcker sig från 53rd St. till 59th St. mellan 2nd Ave. och East River, och karaktären skiljer sig inte så värst mycket där heller. Det är ett fint område, men kanske inte värt att promenera ända dit för att se. Men om man, som jag sa förut, ändå är på väg till linbanan över Queensboro Bridge, så kan det vara värt en omväg. Bra att veta är att delar av den ostligaste delen är privat mark, och att man inte kan promenera omkring riktigt som man vill.

En bit söderut ligger Beekman Place, och det är området kring den lilla avenyn öster om 1st Ave. mellan 49th St. och 51st St. Det är ännu mindre och lugnare än Sutton Place, och det är ett av de mest eftertraktade områdena på Manhattan. För den som är i närheten, så finns trappor vid 51st St. som leder ner till East River.


St. Bartholomew's Episcopal Church, eller bara St. Bart's, är en av New Yorks mest karaktäristiska kyrkor, och den är svår att missa när man promenerar längs Park Ave. Och förutom den slående arkitekturen, så är den också känd för sin bredd av konserter och andra tillställningar. Det finns också guidade turer av kyrkan för den som är intresserad.

Adress: 325 Park Ave. (bet. 50th & 51st St.)

Tiffany & Co. är kanske den mest kända affären längs Fifth Avenue, naturligtvis förknippad med boken och filmen Breakfast at Tiffany's. De har funnits vid korsningen av 57th St. sedan 1940, och butiksytan på gatuplanet är med sina 780 kvadratmeter och nästan 30 meter i höjd den största i New York utan pelare i mitten som bär upp. Men mest är den såklart känd för sina juveler och föremål i silver, och förstås för den ljusblå färgen på sina askar. Men även om det är rätt få av oss som faktiskt handlar något av de dyrare sakerna, så finns det gott om nyckelringar och småsaker för den som ändå vill ha en souvenir från resan. Och kanske finns det något i stil med en sterling silver telephone dialer. Och oavsett om man handlar något billigt eller något dyrt, så är butiken och de som jobbar där kända för sin ypperliga service. Deras offentliga toaletter är dock inte lika välkända, men ni kan säkert ana hur de ser ut.

Adress: 5th Ave. at 57th St.


Trump Tower är en skyskrapa på 68 våningar mitt i den mest exklusiva delen av Fifth Avenue, och även om den kanske inte är någon sevärdhet i sig, så finns det säkert någon av er som tar ett kort framför ingången. I lobbyn finns en handfull butiker, och en trappa ned finns några av New Yorks mest välhållna offentliga toaletter.

Adress: 725 5th Ave. (bet. 56th & 57th St.)

Tudor City nämndes också tidigare i inlägget, och i det lugna området i sydöstra Midtown kan man promenera omkring och titta på husen som byggdes på 1920-talet i amerikansk tudor-stil. De tolv husen ligger i områdets nordligaste del, på en granitklippa runt 41st och 42nd St. mellan 2nd och 1st Ave. Det delas i en nordlig och en sydlig del av 42nd St., och för att ta sig till den andra sidan, så finns det en liten bro vid Tudor City Place.

Överst på byggnaden alldeles norr om bron finns den berömda TUDOR CITY-skylten, läsbar från väster om man står en bit bort. Och om man går österut längs 41st St., så finns det en utsiktsplats vid 1st Ave. där man kan ta bra bilder på FN-huset på andra sidan gatan. Där finns det också en trappa ned till marknivån igen.

Adress: 41st St. bet 2nd & 1st Ave.


United Nations, eller Förenta Nationerna på svenska, har sitt högkvarter vid East River. Den välbekanta byggnaden stod färdig 1950, och både inomhus och utomhus finns statyer, konstverk och andra gåvor från olika medlemsländer. Vid 1st Ave. kan man se flaggorna utanför i alfabetisk ordning, och inne i byggnaden kan man gå på guidade turer sju dagar i veckan. Mer information om dem finns här och här. Det finns också en souvenirbutik just under lobbyn, där man kan skicka brev med FN:s egna frimärken.

Bra att tänka på är att det genomförs en noggrann säkerhetskontroll när man går in, och att det kan finnas begränsningar på vad man får ta med sig. Man måste också ha med sig ID och/eller pass. Observera att viktiga möten kan leda till att byggnaden stänger på kort varsel, och att byggnaden även har stängt under judiska och muslimska högtidsdagar.

Adress: 1st Ave. bet. 42nd & 48th St.


The Villard Houses består av fem sammankopplade brownstone-hus, just bakom St. Patrick's Cathedral vid Madison Avenue. De stod färdiga 1884, och sedan dess har de storslagna bostäderna bytt ägare ett flertal gånger. På 1960-talet uppfördes det 51 våningar höga New York Palace Hotel just bakom och i anslutning till huset i mitten. Även The Municipal Arts Society håller till i byggnaden, som kanske är mest känd för de flesta svenskar för att ha varit med i de första säsongerna av tv-serien Gossip Girl.

Adress: 453 Madison Ave. (bet. 50th & 51st St.)

The Waldorf=Astoria vid Park Avenue är ett av världens mest kända lyxhotell, och det byggdes 1931 i art deco-stil, precis som mycket annat från den tiden. Det var då det högsta och största hotellet i världen, och de 1245 rummen och sviterna har i alla år varit rymliga och individuellt inredda. Mellan våning 27 och 42 ligger the Waldorf Towers, ett 'hotell i hotellet', och det är den lite mer exklusiva delen av Waldorf=Astoria. Det finns också ett par restauranger och butiker i anslutning till hotellet, såväl som det 1300 kvadratmeter stora Guerlian Spa på 19:e våningen.