Klicka här för större karta

Manhattan: Union Square, Flatiron & Gramercy Park

Norr om 14th St. på Manhattans östra sida ligger bl.a. Union Square, Madison Square och Gramercy Park, och parkerna har också givit namn till områdena omkring dem. De olika delområdena är inte lika definierade som i många andra områden, och i stort är det en ganska anonym del av Manhattan med lugna och eleganta bostadskvarter.

Och förutom ett flertal parker, så finns också en rad kända byggnader i området. Flatiron Building, med sin karaktäristiska strykjärnsformade bottenarea och det höga Metropolitan Life Insurance Tower ligger båda vid Madison Square Park, och ett par kvarter norrut ligger en av världens kanske mest kända skyskrapa, Empire State Building.

I området finns också museer som Lee Young Hee Korea Museum, Yeshiva University Museum och Theodore Roosevelt Birthplace National Historic Site, och även om de är några av New Yorks mindre kända museer, så finns det säkert något att se där för den som har vägarna förbi.

Stora delar av området består som sagt av bostäder, och även om det kanske inte är så mycket action här, så finns det fortfarande gott om restauranger i närheten.

Och den som är intresserad av shopping har en hel del butiker längs 5th Ave. och runt Union Square i sydvästra delen av området. Det är tätt mellan de stora amerikanska och internationella klädkedjorna, och affärerna som finns här är såna som de flesta faktiskt handlar i.


Klicka här för större karta

Inläggets gränser är 14th St. och East Village i söder, 6th Ave. och Chelsea i väst och 34th St. och Midtown East i norr.

Som man kan se består det av ett flertal delområden, men som jag nämnde tidigare är gränserna rätt vaga. De skiljer sig inte så värst mycket från varandra, utan uppdelningen gör jag mest för att det ska bli enklare att förklara.

Längst ned i sydväst ligger området Union Square, som fått sitt namn efter parken och torget som ligger där Broadway korsar 14th St. Det ligger centralt beläget på Manhattan, och många som promenerar längs Broadway eller som har hoppat av tunnelbanan vid Union Square stannar och vilar benen på en av de många bänkarna i parken. Det finns rätt gott om affärer i området, och det är särskilt tätt vid 14th St. mellan Broadway och 6th Ave. Mer info om själva parken står lite längre ned i inlägget, under sevärdheter.

Flatiron District ligger norr om Union Square, och sträcker sig från 17th St. till 27th St. mellan 6th Ave. och Park Ave. S. Det har fått sitt namn efter Flatiron Building vid Madison Square Park, som ligger där Broadway korsar 23rd St.

Ytterligare norrut ligger NoMad & Koreatown. NoMad står för North of Madison Square Park, men jag vet inte hur många som egentligen använder den benämningen. Koreatown, eller K-town som området ibland kallas, ligger också här. Under slutet av 1800-talet låg New Yorks stora shoppingstråk här, men numera består gatorna mest av lagerlokaler och olika grossister.

Öst om Union Square ligger området Gramercy, som sträcker sig från Park Ave. S. till 1st Ave. mellan 14th St. och 23rd St. Det har fått sitt namn av Gramercy Park, en liten privat park som ligger vid Lexington Ave. i höjd med 20th St. Området är lite mer tyst än många andra delar av Manhattan, och känslan av gamla pengar är rätt påtaglig bland alla brownstones från 1800-talet. National Arts Club ligger intill parken, och inte långt därifrån ligger Block Beautiful och Stuyvesant Square.

Vidare österut, mellan 1st Ave. och East River, ligger Stuyvesant Town och Peter Cooper Village. Här byggdes drygt 11000 lägenheter just efter andra världskriget, och de stora, röda tegelbyggnaderna sträcker sig mellan 14th St. och 23rd St.

Rose Hill & Curry Hill är det långsmala området nordväst om Gramercy, som sträcker sig från 23rd St. till 34th St. mellan Park Ave. S. och 3rd Ave. Curry Hill, eller Little India, ligger längs Lexington Ave. mellan 27th St. och 30th St., och där finns det gott om indiska restauranger och butiker.

Nordost om 23rd St. och 3rd Ave. ligger Kips Bay. Här ligger många höga bostadshus och Bellevue Hospital Center, som tar upp en stor del av området.


Block Beautiful är en lummig och pittoresk gata strax söder om Gramercy Park med särskilt vackra hus från 1920-talet.

Adress: 19th St. bet. Irving Pl. & 3rd Ave.

Empire State Building är ett av New Yorks mest kända landmärken, och det är få filmer och tv-serier som utspelar sig här som inte har haft den berömda skyskrapan i silhuetten. Den 102 våningar och 381 meter höga byggnaden i art deco-stil stod färdig 1931 efter ett år och 45 dagars byggnation, och den var högst i världen fram till 1972, då World Trade Center började bli klart. Efter attackerna i september 2001 så har Empire State Building igen blivit den högsta byggnaden i New York.

Skyskrapan har länge varit en av New Yorks stora turistfällor, och i stort sett alla som besöker New York för första gången tar sig upp till en av byggnadens två utsiktsplatser. Den mest besökta ligger på den 86:e våningen och har öppet alla dagar mellan 08:00 och 02:00. Biljetten går på omkring $14 för barn och $20 för vuxna. Om man vill besöka utsiktsplatsen på den 102:a våningen kostar det $15 extra, och vill man gå före i kön kostar det $45 för en expressbiljett. Var beredda på att det kan vara långa köer, och att säkerhetskontrollen är omfattande. Mer information om olika typer av biljetter och annat finns här.

Ett tips är annars att besöka utsiktsplatsen Top of the Rock högst upp i GE Building i Rockefeller Center i Midtown East.

Adress: 350 5th Ave. at 34th St.


Flatiron Building, eller Fuller Building som den kallades från början, är en välkänd byggnad vid Madison Square Park. Den 22 våningar höga byggnaden stod färdig 1902, och den var en av världens första skyskrapor. Broadways dragning har som bekant lett till ett flertal byggnader med triangelformade eller strykjärnsformade bottenareor, och den här är en av de mest kända. Och området i närheten har också fått sitt namn efter berömda byggnaden. Det finns även en Fuller Building i Midtown East.

Adress: 175 5th Ave. (Broadway & 23rd St.)

Gramercy Park är den enda återstående privata parken i New York, och den anlades på 1830-talet för att locka societeten till området. Den hägnades in 1881, och sedan dess har det varit möjligt för de boende i närheten att komma in med egen nyckel. Allmänheten brukar annars släppas in en dag varje år.

Adress: Lexington Ave. bet. 20th St. & 21st St.


Lee Young Hee Korea Museum är ett litet museum i Koreatown som visar upp den koreanska kulturens 5000-åriga historia. Bra att veta är att det ligger på tredje våningen i en rätt anonym kontorsbyggnad, och att man enkelt missar ingången om man blinkar till. Mer information om öppettider och inträde finns här.

Adress: 2 W. 32nd St. (bet. 5th Ave. & Broadway)

Madison Square Park ligger där Broadway korsar 5th Ave. och 23rd St. Parken har fått sitt namn efter James Madison, som var USA:s fjärde president, och idag finns de välkända byggnaderna Flatiron Building, Met Life Tower och det nybyggda One Madison Park runt parken. Och när parken öppnades 1847 var detta den norra änden av Ladies Mile, det mest fashionabla shoppingstråket i New York där de ursprungliga Macy's och Tiffany's låg. På parkens östra sida börjar också Madison Ave.

Adress: Broadway at 5th Ave. & 23rd St.


Metropolitan Life Insurance Tower, eller bara Met Life Tower, är en 210 meter hög byggnad vid Madison Square Park. Den stod färdig 1909, och fram till 1913 var byggnaden den högsta i världen, då Woolworth Building i Lower Manhattan gick om. Den smala formen och det karaktäristiska klocktornet av marmor känns säkert igen av de flesta, och när det är mörkt ute belyses byggnaden upp på ett mäktigt sätt.

Adress: 1 Madison Ave. (at 23rd St.)

Museum of Sex öppnade 2002 och har sedan dess visat upp människans sexuella historia. Information om öppettider och inträde går att finns här. 18-årsgräns.

Adress: 233 5th Ave. (at 27th St.)


The National Arts Club är en privat klubb avsedd att främja konst, konstnärer och artister i USA. De håller till i Samuel J. Tilden Mansion just sydväst om Gramercy Park, och klubben är öppen flera gånger per år för utställningar. De första medlemmarna donerade en tavla eller en skulptur som avgift för ett livslångt medlemskap, och den permanenta samlingen utgörs till stor del av liknande gåvor.

Adress: 15 Gramercy Park South (20th St. bet. Irving Pl. & Park Ave. S.)

New York Life Building, eller New York Life Insurance Building som den egentligen heter, känns igen på den förgyllda pyramiden i toppen. Den 187 meter och 40 våningar höga byggnaden stod färdig 1928, och ligger ett kvarter nordost om Madison Square Park, på platsen där den ursprungliga Madison Square Garden tidigare låg.

Adress: 51 Madison Ave. (bet. 26th & 27th St.)


Stuyvesant Square består av två mindre parker på vardera sida om 2nd Ave. mellan 15th och 17th St. På 1600-talet låg Peter Stuyvesants gård här, och hans ättlingar sålde en del av marken till staden 1836 för $5. I parken står nu en staty av Stuyvesant själv gjord av Gertrude Vanderbilt Whitney.

Adress: 2nd Ave. bet. 15th & 17th St.

Theodore Roosevelt Birthplace National Historic Site har den tidigare presidentens barndomshem återskapats, och där kan man se allt från hans gamla pojkleksaker till kampanjemblem. Museet visar upp hans liv och gärningar, och enligt många ses han som en av USA:s största presidenter. Mer om honom går att läsa här.

Adress: 28 E. 20th St. (bet. Broadway och Park Ave. S.)


Union Square och den park som finns där öppnades 1839, och 1872 byggdes den om till det utseende den har idag. Det stora torget har varit en populär mötesplats genom tiderna, och många personer stömmar igenom den varje dag. Och som jag nämnde tidigare, så är parken en bra plats att bara sitta och ta det lugnt på, och varje sig det är ekorrarna eller blandningen av folk som springer förbi, så finns det alltid något att titta på.

Union Square Greenmarket har öppet på torget kl. 08-18 varje måndag, onsdag, fredag och lördag, och då har ett drygt hundratal gårdar stånd här med frukt, grönsaker och en hel del annat.

Adress: Broadway bet. 14th & 19th St.

Yeshiva University Museum visar upp den judiska kulturen genom 3000 år, och deras samling består av över 8000 olika föremål. Mer information om utställningar, öppettider och inträde finns på deras hemsida.

Adress: 15 W. 16th St. (bet. 5th Ave. & 6th Ave.)