Klicka här för större karta

Manhattan: East Village

East Village ligger öst om Greenwich Village, och sträcker sig från E. Houston St. i söder till E. 14th St. i norr. Det består huvudsakligen av delområdena the Bowery, NoHo, Loisaida och Alphabet City, och det är bl.a. känt för att vara födelseplats och hem åt ett flertal artistiska rörelser inom konst och musik.

Det är ett område med många unga och mängder av klubbar, teatrar och affärer, och antagligen har East Village den högsta koncentrationen av barer och restauranger i New York. Och trots att området har gentrifierats mycket under senare år, så finns gamla ställen och sunkiga barer kvar lite överallt. Och även om riktigt små lägenheter i de populära delarna av East Village i stort sett kostar en förmögenhet, så balanseras de av New York Universitys många studentboenden i området och de studenter som bor där.

Det är också ett av de etniskt mest blandade områdena på Manhattan, och ukrainare, polacker, dominikaner och puerto ricaner är några av de folkgrupper som funnits där länge. Det finns en bred blandning av restauranger, och kanske särskilt i de östra delarna har många nya ställen till hyfsat bra priser ploppat upp under senare år.

Peter Stuyvesant hade på 1600-talet en lantegendom i det som idag är East Village, och spår av honom finns fortfarande kvar på ett par ställen runtom i området. Och under 1800-talet bodde de rika familjerna Astor och Vanderbilt i East Village, men de och den övriga societeten flyttade norrut när området började fyllas av nyanlända immigranter.

East Village ansågs tidigare vara en del av Lower East Side, och de två områdena liknade länge varandra på många sätt. Men efter att beat-kulturens författare flyttade till East Village under 1950-talet, och att andra artister, musiker och hippies följde efter på 1960-talet, så hade området utvecklat en egen kultur.

På de många musikklubbarna lades grunden för den amerikanska punk- och rockmusiken, och likaså var området viktigt inom konst- och performance-scenen. Andy Warhol, Keith Haring och många andra kända och okända konstnärer har bott och verkat i East Village, och även om dessa grupper har flyttat vidare till andra områden och stadsdelar, så har de fortfarande satt sin prägel på området.



Klicka här för större karta

Manhattans gatunät med numrerade gator och avenyer börjar i East Village, vid Houston St. Och som man kan se, så sticker de östra delarna av området ut från övriga delar av ön. Här ligger inte 1st Ave. längst ut, utan Ave. A, B, C och D har fått läggas till för att få allt att stämma.

Inläggets gränser är E. Houston St. i söder och E. 14th St. i norr, och även om gränsen är Broadway i väst, så börjar East Village egentligen inte förrän vid Bowery.

NoHo, kort för North of Houston Street, heter det lilla området i sydväst som fungerar som en buffertzon mellan Greenwich Village och East Village. Det sträcker sig från E. Houston St. i söder till Astor Pl. i norr, och trots att det ligger nära Broadway, så är det ett rätt lugnt området. Det har länge varit en viktig plats för företag inom detaljhandeln, och det finns gott om magasin och lagerlokaler i området. Ett flertal byggnader från början av 1800-talet står fortfarande kvar där, och det mäktiga Colonnade Row, Astor Place med skolan Cooper Union och Merchant's House Museum är ett par av områdets mer kända sevärdheter.

Precis sydöst om NoHo ligger området Bowery, som också fått sitt namn efter gatan. Det sträcker sig mellan Bowery i väst och 1st Ave. i öst, och sedan söderut från E. 4th St. till Canal St. i södra Lower East Side. Det var tidigare känt för att vara rejält nedgånget med många uteliggare och missbrukare, och vid korsningen av Bowery och Bleecker St. låg den klassiska rockklubben CBGB i lite över tre decennier. Området har dock städats upp och gentrifierats en hel del under senare år, så det finns ingen anledning att vara osäker när man går omkring där. Men såklart är det också trist att många av de karaktäristiska ställen som har gjort ett område till vad det är försvinner.

Nästan halva ytan av East Village tas upp av Alphabet City, och som man kan gissa är det området mellan Ave. A och East River. Det var inte många år sedan man fick rådet att verkligen hålla sig därifrån, men området har fixats till under senare tid, och den tidigare slummen och de problem som kom med den är borta idag.

Men som i många andra områden på Manhattan, så har flera strömmar av invandrargrupper kommit till East Village och Alphabet City under åren. Under 1840- och 1850-talet kallades Alphabet City för Little Germany, och området sägs ha varit världens största tysktalande stad efter Berlin och Wien. Under 1880-talet hade de dock börjat röra sig vidare norrut, mot Yorkville på Upper East Side, och förlisningen av General Slocum 1905, där många tyskar omkom, var i praktiken slutet för Little Germany i East Village.

Efter den tyska befolkningen kom östeuropeer i slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet, och vartefter folk folk flyttade ut till förorten när tunnelbanan byggdes ut, så förvandlades Alphabet City till ett slumområde. Under 1980-talet bodde en stor del puertoricaner och afro-amerikaner i området, och som på många andra ställen, så lockade låga hyror till sig artister, konstnärer och studenter. I slutet av 1990-talet var gentrifikationen i full gång, och sedan dess har många nya restauranger och ställen dykt upp i området.

Det som återstår av Little Germany finns i närheten av Tompkins Square Park, runt E. 7th St. och Ave. A.

Ett annat namn för området kring Ave. C är Loisaida, en spansk-engelsk variant av namnet Lower East Side, och där omkring finns bl.a. en mängd olika etniska restauranger. Bland annat kallas E. 6th St. mellan 1st och 2nd Ave. för Little India, och som man kan gissa finns det gott om indiska restauranger där.

East Village har fortfarande kvar en liten ukrainsk befolkning, och vid 6th St. mellan Cooper Sq. och 2nd Ave. ligger det relativt nyöppnade Ukrainian Museum.



Astor Place är en gata och ett torg vid korsningen av E. 8th St. och Lafayette St., inte långt från NYU och Cooper Union. Den har fått sitt namn efter John Jacob Astor, som i början av 1800-talet var USA:s mest välbärgade och en av New Yorks mest kända personligheter. Astor Place Opera House låg tidigare här, men byggnaden från 1847 revs redan under 1860-talet, då folk var ovilliga att gå dit efter the Astor Place Riot 1849.

Mitt på torget finns the Alamo, en 4.5 meter hög stålkub av Bernard Rosenthal från 1967. Den var New Yorks första offentliga abstrakta skultur, och den roterar om man trycker på den. Upp- och nedgångarna till Astor Place Subway Station är också kända för sin utsmyckning.

Vid sydöstra hörnet av Astor Place ligger Cooper Union, en av USA:s ledande skolor inom vetenskap och konst. Skolan grundades 1859 av den amerikanske industrimannen och filantropen Peter Cooper, och i den finns också The Great Hall of the Cooper Union, där diskussioner och debatter hålls om aktuella ämnen. Ett flertal historiska tal har även hållits där, bl.a. av Abraham Lincoln.

Colonnade Row, även känd som LaGrange Terrace, är ett par hus i nyklassicistisk stil från 1833. Fyra av de ursprungliga nio byggnaderna står kvar idag, och de förenas av en gemensam fasad med korintiska kolonner. En gång i tiden var de några av New Yorks mest exklusiva bostäder, och miljonärerna John Jacob Astor och Cornelius Vanderbilt bodde här innan de flyttade norrut. Och även om de är nedgångna nu, så kan man promenera förbi och ana hur mäktiga de en gång var.

Adress: 428-434 Lafayette St., strax söder om Astor Pl.



East River Park är en större park vid East River, som sträcker sig från sydöstra hörnet av Lower East Side till 12th St. Den ligger mellan motorvägen och vattnet, och i parken finns, förutom basket-, football- och baseballplaner, en amfiteater, lekplats och strandpromenad. Och vill man grilla, så finns plats för sånt också. Från den södra delen har man bra utsikt över Manhattan Bridge och Brooklyn Bridge.

Grace Church är en förhållandevis liten kyrka, men ändå rätt mäktig att se på. Länge ansågs den vara den mest fashionabla kyrkan i New York, och den är känd för sina körer och sitt musikprogram.

Adress: 802 Broadway vid E. 10th St.

McSorley's Old Ale House är New Yorks äldsta irländska pub, från 1854. De serverar endast två sorters öl, ljust och mörkt, och stället har haft samma interiör sedan 1910 emd fotografier, tidningsurklipp etc. på väggarna. För vissa påminner det om hur New York var för länge sedan, medan andra tycker att det är lite väl 'turistigt'. Det finns inte med på min karta här ovanför.

Adress: 15 E. 7th St. (bet. Cooper Sq. & 2nd Ave.)



Merchant's House Museum ligger i ett tegelhus i federal stil från 1832, som köptes 1835 av den förmögne köpmannen Seabury Treadman och nu fungerar som ett museum över hur livet kunde vara för en köpmannafamilj. Huset var i familjens ägo till 1933, då den sista arvingen dog, och 1936 förvandlade en släkting det till ett museum. Mycket av den ursprungliga inredningen har bevarats, och inne i byggnaden är det fullt med möbler, föremål, kläder och många andra saker som tillhörde familjen. Mer information om öppettider och inträde finns här.

Adress: 29 E. 4th St. (bet. Lafayette St. & Bowery)

New York City Marble Cemetery är en av två små kyrkogårdar med liknande namn som ligger nära varandra i East Village. Den är normalt stängd för allmänheten, men man kan komma in efter överenskommelse. En donation efterfrågas isf.

Adress: 52-74 E. 2nd St. (bet. 2nd & 1st Ave.)



New York Marble Cemetery kallas även Second Avenue Cemetery, och ligger inne i kvarteret mellan E. 2nd St. och E. 3rd St. Ingången ligger vid 2nd Ave. Kyrkogården är normalt öppen var fjärde söndag från april till oktober mellan kl. 11 och 15. Var observant på att det kan vara stängt om det regnar. Mer information finns på deras hemsida.

Adress: 41½ 2nd Ave. (bet. E. 2nd St. & E. 3rd St.) St. George's Ukrainian Catholic Church är som namnet antyder, en ukrainsk kyrka. Den byggdes 1977, och har blivit en en mötesplats för den ukrainska befolkningen i närheten. Här hålls också en ukrainsk folkfestival varje vår.

Adress: 30 E. 7th St. (bet. Bowery & 2nd Ave.)



St. Mark's Church in the Bowery stod färdig 1799, och den byggdes innan det nuvarande gatunätet var fastslaget. Kyrkan är parallell med Stuyvesant St., vilket gör att det finns gott om öppna ytor omkring kyrkan med plats för bänkar där man kan vila benen.

Adress: 131 E. 10th St. (at 2nd Ave.)

Stuyvesant Street är en av Manhattans äldsta gator, och en av få som går i geografisk väst-östlig riktning. Ön Manhattan är vriden 29 grader åt nordost, och norr om Houston St. är den i praktiken ensam om att bryta mot rutnätet av gator och avenyer. Gatan i sig är rätt lummig och har ett par gamla hus, men annars är den inte så värst märkvärdig. Men om man är i närheten, så kan det vara värt att promenera förbi.

Strand Book Store är en av världens största och mest kända bokhandlare. Deras slogan är 18 Miles of Books, och bland deras 2 miljoner nya och begagnade böcker går det nästan att hitta allt. Man hittar ofta annat än det man egentligen var ute efter, och för den som är ute efter souvenirer, så finns tygkassar, muggar och t-shirts att köpa. Väskor och ryggsäckar är dock inte tillåtna, och de måste lämnas i kassan.

Adress: 828 Broadway (at 12th St.)



Tompkins Square Park ligger centralt i East Village, och tar upp tre hela kvarter. Den har fått sitt namn efter Daniel D. Tompkins, som var guvernör för New York i början av 1800-talet och senare blev vicepresident. I parken finns ett flertal monument och minnesstenar, och den är också känd för ett flertal protester och revolter genom tiderna. Mellan 1950 och 1954 bodde Charlie Parker i en lägenhet på 151 Ave. B, vid parkens nordöstra del, och varje år i slutet av augusti kan man gå på the Charlie Parker Jazz Festival som brukar fylla parken med folk.

Adress: E. 7th St. to E. 10th St. bet. Ave. A & Ave. B

Ukrainian Museum ligger i nybyggda lokaler i Little Ukraine vid E. 6th St. mellan Cooper Square och 2nd Ave., och som man kan ana, visar det upp det ukrainska folkets historia, kultur och bedrifter. Där kan man bl.a. se ukrainsk folkkonst, kläder, keramik, juveler, målade påskägg och över 8000 konstföremål. Mer information om öppettider och inträde finns här.

Adress: 222 E. 6th St. (bet. Cooper Sq. & 2nd Ave.)