Klicka här för större karta

Staten Island: Allmänt


Staten Island ligger 8 km sydväst om Manhattan, och med en befolkning på knappt 500’000 personer, så är den den minst folkrika av New York Citys fem boroughs. Ön är 2½ gånger större än Manhattan, och består till största delen av bostadskvarter.

För de flesta är den nog mest känd för de gul/orange-färgade gratisfärjorna som åker mellan Manhattans sydspets och norra Staten Island, och säkert har man sett en del därifrån i filmer och tv-serier.

Och även om den ibland kallas för the forgotten borough, så finns det ändå en del att se. Det finns rätt gott om sevärdheter, museer och parker, och om man ändå testar färjan, så kan man ju gå i land och ta ett par timmar för att se vad som finns.

Precis som övriga delar av New York, så var Staten Island länge bebott av indianer. Den förste europé som fick kontakt med dem var Giovanni da Verrazzano 1524, men det var inte förrän den engelske upptäckaren Henry Hudson kom i början av 1600-talet, som europeiska bosättningar och handelsplatser grundades i området.

På Staten Island stötte de dock på motstånd från indianerna, som förstörde tre försök till permanenta bosättningar mellan 1639 och 1655. Den som etablerades 1661 klarade sig i alla fall, och idag kan man besöka de äldsta delarna av de europeiska bosättningarna i South Beach/Old Town, ett par kilometer söder om Verrazano-Narrows Bridge.

Och förutom vid områdena kring hamnen och vattnet, så var stadsdelen relativt outvecklad fram till att Verrazano-Narrows Bridge invigdes 1964. När det blev möjligt med direkttrafik till och från Brooklyn, så mer eller mindre exploderade utvecklingen av stadsdelen. Det kan vara värt att säga att det också finns tre broar som förbinder Staten Island med New Jersey.


Större karta här

Medan de flesta svenskar som åker till New York antagligen känner till åtminstone ett par områden i Brooklyn, the Bronx och Queens, så är nog Staten Island ändå ett rätt okänt område. Och precis som New York Citys andra stadsdelar, så har Staten Island också en mängd delområden, ofta med ganska skiftande karaktär.

Jag har delat in Staten Island i fyra områden, och även om namnen på dem är hyfsat erkända, så skiljer sig de exakta gränserna kanske lite från andra definitioner.


Större karta här

Längst i norr, i rött, ligger North Shore med delområdena Arlington & Howland Hook, Castleton Corners, Clifton, Elm Park, Graniteville, Grymes Hill, Mariners Park, New Brighton, Park Hill, Port Richmond, Randall Manor, Rosebank, Shore Acres, Silver Lake, St. George, Stapleton, Sunnyside, Tompkinsville, West Brighton och Westerleigh.

Här ligger St. George Ferry terminal, dit man kommer med färjan från Manhattan och den del av Staten Island som de flesta besökare ser. Det är också den del av Staten Island som mest liknar Manhattan och Brooklyn, med en blandning av allt från gamla kvarter med trädkantade gator och parker till lägenhetskomplex och industriområden.

Området har dragit till sig artister och musiker under senare år, och närheten till Manhattan, relativt billiga hyror och en intressant konstscen är ett par av anledningarna, skulle jag tro. Det finns också gott om sevärdheter här, och ett par ställen man kan besöka är St. George Historic District, Snug Harbor Cultural Center, Alice Austen House och Staten Island Zoo.


Större karta här

Just söder om North Shore, i blått på kartan, ligger Mid-Island med delområdena Arrochar, Bulls Head, Concord, Dongan Hills, Emerson Hill, Fort Wadsworth, Heartland Village, Latourette Park, Lighthouse Hill, Midland Beach, Moravian Cemetery, New Dorp, New Dorp Beach, New Springville, South Beach/Old Town och Todt Hill.

Här finns bostadsområden med små, friliggande hus, gamla kommersiella områden med småbutiker och restauranger samt en strandpromenad med utsikt över New York Harbor. Historic Richmond Town, med byggnader och miljöer från amerikanska frihetskriget finns också här, och den är ensam i sitt slag i New York City. LaTourette Park och Jacques Marchais Museum of Tibetan Art ligger också i Mid-Island, liksom Staten Island Mall.


Större karta här

Staten Islands West Shore syns i grönt på kartan, och jag har delat in området i Bloomfield, Travis - Chelsea samt William T. Davis Wildlife Refuge. Andra definitioner brukar dock ha med ett större område i öst.

De två norra delområdena är antagligen inte några som får några större strömmar av turister, och i huvudsak används de som uppställningsytor för industrimaskiner och liknande. I söder ligger William T. Davis Wildlife Refuge, ett naturskyddsområde nästan lika stort som Central Park på Manhattan.


Större karta här

Och allra längst i söder, i brunt, ligger South Shore med delområdena Annadale, Arden Heights, Bay Terrace, Charleston, Eltingville, Great Kills, Great Kills Park, Oakwood, Prince's Bay, Rossville, Tottenville och Woodrow.

Det har tidigare funnits gott om bondgårdar på Staten Islands centrala och södra delar, men de försvann mer eller mindre efter att Verrazano-Narrows Bridge stod färdig. Idag består de i huvudsak av bostadsområden, och som man kan se på kartan, så finns det också gott om parker här.

_______________

Staten Island brukar som sagt kallas för New York Citys bortglömda stadsdel, och det är nog heller inte så många som känner till mycket om de sevärdheter som finns där. Öns historia sträcker sig långt tillbaka, och säkert finns det ett par ställen som borde vara intressanta för de flesta. Och även om det finns hyfsat gott om ställen att besöka, så ligger flertalet samlade kring en handfull platser på ön.

Alice Austen House Museum ligger i ett hus byggt i holländsk kolonialstil i Rosebank, i östra delen av North Shore. Det uppfördes mellan 1690 och 1750, men är känt för att ha varit hem åt Alice Austen, en av USA:s första kvinnliga fotografer, som bl.a. skildrat Staten Island och New York. Idag är det ett museum, där man bl.a. kan se utställningar med ett flertal av hennes fotografier.

Adress: 2 Hylan Boulevard

Och i andra ändan av Hylan Boulevard, vid Staten Islands sydspets, ligger Conference House. Det byggdes någon gång före 1680, och i september 1776 hölls en konferens här för att få slut på Revolutionskriget. Resultaten uteblev dock, och kriget fortsatte ytterligare ett par år. Även detta hus är byggt i holländsk kolonialstil, och det är ett av få som fortfarande finns kvar. Och idag är det en del av en park vid vattnet, med bl.a. lekplatser och promenadstråk.

Adress: 7455 Hylan Boulevard

Fort Wadsworth ligger strategiskt vid inloppet till New York Harbor, nära foten av Verrazano-Narrows Bridge, och det användes en bra bit in på 1900-talet för att försvara New Yorks hamn. Den amerikanska marinen lämnade fortet 1995, och det öppnade för allmänheten 1997.

http://www.nyharborparks.org/visit/fowa.html

Adress: 210 New York Ave.

The Garibaldi-Meucci Museum ligger i delområdet Rosebank, i östra delen av Staten Islands North Shore. Huset byggdes omkring 1840, och den italiensk-amerikanske uppfinnaren Antonio Meucci flyttade in där tio år senare. Här kom också den italienske frihetskämpen Guiseppe Garibaldi att bo mellan 1850 och 1854, innan han åkte tillbaka till Italien och enade landet. Museet öppnade för allmänheten 1956, och det skildrar bådas liv och gärningar.

Adress: 420 Tompkins Avenue (at Chestnut Avenue)

Richmond Town var länge Richmond County och Staten Islands administrativa centrum, men efter att Staten Island blev en del av New York City 1898, så övertogs många av dessa arbetsuppgifter av den nya staden och dess centrum försköts till St. George.

Idag är området känt för Historic Richmond Town, New York Citys största living history and museum village. Området uppfördes mellan 1695 och ett par år in på 1800-talet, och det består av 27 byggnader i flera olika arkitekturstilar, varav 15 är är öppna för allmänheten.

Adress: 441 Clarke Ave.

Jacques Marchais Museum of Tibetan Art ligger i Lighthouse Hill, rätt centralt i Mid-Island. Museet har en av USA:s mest omfattande samlingar av konst från Himalaya, och särskilt från Tibet. Det byggdes mellan 1945 och 1947, och det är gjort för att likna ett kloster från regionen, med tempel-liknande byggnader och en trädgård med dammar och sånt som hör till.

Adress: 338 Lighthouse Avenue (near Richmond Road)

Richmond County Bank Ballpark at St. George, eller bara RCB Ballpark, är en baseball-stadion på Staten Islands nordöstra udde och hem till Staten Island Yankees. Ofta kallas den också för Staten Island Yankees Stadium. Den öppnade 2001, och har plats för knappt 7200 åskådare.

Adress: 75 Richmond Terrace

Sandy Ground ligger i nordvästra hörnet av Woodrow i South Shore, och det är ett litet samhälle grundat i början av 1800-talet av svarta, f.d. slavar. Sandy Ground Historical Society har hand om ett museum och ett bibliotek, där man studerar och berättar om livet för dem och deras historia.

Adress: 1538 Woodrow Road (bet. Lynbrook & Dexter Ave.)

Snug Harbor Cultural Center ligger i delområdet Randall Manor i North Shore, inte långt ifrån färjeterminalen i St. George. Ursprungligen var Snug Harbor ett hem och sjukhus för pensionerade sjömän, men med tiden så har det blivit ett kulturcentrum för både Staten Island och resten av New York. I de 26 historiska byggnaderna ligger bl.a. Newhouse Center for Contemporary Art, Staten Island Children’s Museum, Veterans Memorial Hall samt Staten Island Botanical Garden.

Adress: 1000 Richmond Terrace

Staten Island Zoo ligger också i North Shore, omkring 2 km sydväst om Snug Harbor Cultural Center. Det är ett rätt litet zoo, och ett flertal av de drygt 400 djuren är reptiler.

Adress: 614 Broadway (bet. Clove Rd and Forest Ave.)