Klicka här för större karta

Manhattan: Tribeca & SoHo

Tribeca och SoHo är två av Manhattans mest kända och karaktäristiska områden, och de flesta känner säkert till de byggnader som finns där med vackra gjutjärnsfasader och de charmiga gatorna av kullersten. SoHo ligger i norr, och antagligen är området det mest butikstäta i New York. I söder ligger Tribeca, som kanske mest är känt för Tribeca Film Festival. Det liknar SoHo på många sätt, men det är ett lite lugnare område med bostäder och finare restauranger.

Båda namn är s.k. stavelsebildande förkortningar: SoHo står för South of Houston Street, och Tribeca står för Triangle below Canal Street.

Inläggets gränser sträcker sig från Chambers St. i söder och Broadway samt Lafayette St. i öster till W. Houston St. i norr. SoHo ligger som sagt norr om Canal St. och Tribeca ligger söder om den. Områden som angränsar är Lower Manhattan med Financial District i söder, Lower East Side i öster och Greenwich Village i norr.


Klicka här för större karta

Gjutjärnsdistriktet i SoHo och Tribeca växte fram efter mitten av 1800-talet, då man hade utvecklat ett material som var billigt, flexibelt och tillräckligt starkt för att dekorera fasader. Man kunde göra avancerade utsmyckningar, och hållfastheten i materialet gjorde det möjligt att ha större fönster och ljusa och luftiga rum inuti byggnaderna. Det tidiga SoHo och Tribeca var fullt av tillverkningsindustrier, med mängder av sweat shops. Under 1960-talet var dock stora delar av området övergivet, och artister och konstnärer upptäckte de billiga och lediga ytorna, som gjordes om till våningar och studios. Och när hyrorna blev för höga, så flyttade många vidare en bit norrut till Chelsea.

De är båda skolboksexempel på hur gentrifiering går till, där konstnärer och kreativa människor är först att flytta till lokaler när hyrorna sjunkit efter att industrier lagt ned. Områdena blir populära, och mer köpstarka personer flyttar dit, vilket leder till att hyrorna ökar och de ursprungliga grupperna blir tvungna att flytta därifrån. Och även om SoHo kanske ser lite opolerat ut, så är hyrorna för många av butikerna ofta ett par tiotusen dollar per månad.

Om man ska vara mer strikt, så sträcker sig SoHo ungefär till Varick St. i väst. Den östra gränsen är lite flytande, men ofta dras den någonstans mellan Broadway och Lafayette St. Det finns som sagt en väldig mängd butiker i detta område, och den som är sugen på shopping kommer säkert tillbringa bra med tid i området. Men ett bra tips är hursomhelst att lära sig namnen på gatorna, och i vilken ordning de ligger. Och även man inte så värst intresserad av shopping, så är det ett väldigt charmigt område. Det finns många caféer, barer och restauranger där, så det finns nog något för alla.

Och den mer strikta definitionen av den 'triangel' som utgör Tribeca går mellan Canal St. i norr och Park Pl. i söder, samt mellan Broadway och Hudson River. För att göra det enkelt har jag dock dragit gränsen vid Chambers St. tre kvarter längre norrut. Tribeca är som jag nämnde lite lugnare än SoHo, och det är fortfarande rätt populärt bland konstnärer. Området drabbades hårt av attentaten i september 2001, men det har lyckats komma tillbaka - inte minst med hjälp av Tribeca Film Festival, som Robert DeNiro grundade. Lägenheterna som finns här är bland de dyraste i USA, och det finns också ett flertal moderna hotell i området som kostar en del att bo på. Men det är ett trevligt område, och säkert går det att hitta en fin restaurang som passar.

SoHo och Tribeca är inte lika fullt av sevärdheter som Lower Manhattan, men å andra sidan är områdena i sig en sevärdhet. Det finns omkring 250 gjutjärnsbyggnader här, och många av dem ligger på Greene St. mellan Broome och Spring St. På samma gata mellan Canal och Grand St. finns flest gjutjärnsbyggnader på rad i världen.


Children's Museum of the Arts är ett interaktivt museum för barn under 12 år, och deras mål är att stimulera barnens artistiska uttryckssätt. Det finns workshops där de kan jobba med färg, lera och parier-maché, såväl som evenemang inom musik och dans. Mer information om öppettider och inträde finns här.

Adress: 182 Lafayette St. (bet. Grand & Broome St.)

Drawing Center är ett galleri som funnits sedan 1977, och det är den enda icke vinstdrivande institutionen i USA som helt lägger fokus vid teckningar, och som visar upp betydelsen och bredden av teckningar genom historien. Här ställs även verk ut av artister och konstnärer som kanske inte fått det erkännande de förtjänar. Mer information finns här.
Adress: 35 Wooster St. (bet. Grand & Broome St.)


Haugwout Building är en fem våningar hög byggnad vid hörnet av Broadway och Broome St., bl.a. känd för sin vackra gjutjärnsfasad. I byggnaden fanns världens första kommersiella hiss, uppfunnen av Elisha Graves Otis, en uppfinning som senare skulle göra det möjligt att bygga skyskrapor.

Adress: 488-492 Broadway (at Broome St.)

Hudson River Park är en park längs Hudson River, och sträcker sig från Battery Park City på Lower Manhattan till Upper West Sides södra gräns vid 59th St. Det är Manhattans största park efter Central Park, och många promernar, springer eller cyklar längs stranden. Det finns också basket-, tennis- och fotbollsplaner, såväl som baseboll-burar, lekparker och pirer, och om inte det passar, så går det alltid att bara sitta och njuta av solen på en av de många parkbänkarna. Mer information: events, karta över parken, RiverFlicks.



Jackie Robinson Museum är ett nyöppnat museum som har som uppgift att berätta om Jackie Robinson och den värld han växte upp i. Han var den första svarta person som spelade i högstadivisionen i baseball, och han 'broke the color line' med Brooklyn Dodgers 1947.

Adress: 1 Hudson Sq. (75 Varick St. at Grand St.)

King of Greene Street är en femvånings benvit gjutjärnsbyggnad från 1873 med korintiska pelare och pilaster.

Adress: 72-76 Greene St. (bet. Broome & Spring St.)

Queen of Greene Street ligger ett par kvarter söder om 'sin kung', och även denna ritades 1873 av Isaac F. Duckworth. Byggnadernas fasader är bra exempel på vad som är möjligt att göra med gjutjärnstekniken. De är kanske inte så värst intressanta för de flesta, särskilt när det finns liknande byggnader lite överallt i området. Men de har i alla fall blivit begrepp i sammanhanget, och om ni är i närheten så kan det vara värt att promenera förbi lite snabbt.

Adress: 28-39 Greene St. (bet. Canal & Grand St.)


Little Singer Building, ritad av Ernest Flagg och uppförd mellan 1902 och 1904, är en 12 våningar hög byggnad vid Broadway nära Prince St. Han blandade en rad olika byggnadsmaterial, och de breda fönstren och den välsmyckade fasaden har gjort den till en byggnad som står ut även bland dem i SoHo. Byggnaden är L-formad, och den har även en fasad mot Prince St.

Adress: 561-563 Broadway & 88 Prince St.

Museum of Comic and Cartoon Art (MoCCA) är ett av de få museer i USA som helt och hållet handlar om serier och serietidningar. Utställningarna har en väldig bredd, och de förstöker förklara mer om konstformen och hur den speglar tiden. De har även en festival varje år: MoCCA Festival. Mer information om öppettider och inträde står längst ned på hemsidan.
Adress: 594 Broadway, 4th fl. (bet. Prince & Houston St.)


New York City Fire Museum ligger i Engine Co. 30, en tidigare brandstation från 1904. Här finns en av USA:s mest omfattande samlingar av saker använda av brandkåren sedan 1700-talet. Man kan också se en utställning om modern brandbekämpningsutrustning, såväl som en permanent utställning om attackerna i september 2001, då 343 brandmän omkom. Museets butik säljer t-shirts och andra FDNY-relaterade saker. Mer information om öppettider och inträde finns här.

Adress: 278 Spring St. (bet. Varick & Hudson St.)

Washington Market Park ligger i sydvästra delen av Tribeca, och den är en av få parker i området. Den är känd för sitt lusthus, och för den som är sugen finns också tennis- och basketplaner. För dem som har barn med sig, så finns det en rätt stor lekplats där. På onsdagar och lördagar finns Tribeca Greenmarket där med närproducerat frukt och grönt, plus en massa annat.

Adress: Greenwich St. bet. Chambers & Duane St.