Klicka här för större karta

The Bronx: Allmänt


Norr om Manhattan ligger the Bronx, den enda av New York Citys fem boroughs som ligger på fastlandet. Det är kanske inte det mest besökta området, och för de flesta är det nog mest känt för Yankee Stadium och Bronx Zoo. The Bronx Museum, City Island och the Hall of Great Americans ligger också här, liksom flera små och stora parker. Det är också känt för att vara födelseplatsen för hip-hop, bland annat.

Det har fått sitt namn efter den svenske sjökaptenen Jonas Bronck, som arrenderade mark av holländarna och hade en större bondgård här under mitten av 1600-talet. Det kom snart att kallas Bronck's Land, och med tiden blev det 'the Bronx', som det nu officiellt heter. Om man pratar om Bronx County, så tar man dock inte med 'the'.

Med sina 1.4 miljoner invånare är the Bronx den fjärde mest befolkade av New York Citys fem boroughs, men eftersom en fjärdedel av landytan består av parker och öppna ytor, så är befolkningstätheten på många ställen bland de högsta i USA.

Stadsdelen är ett av New York Citys mest olikartade områden, både etniskt och ekonomiskt, och precis som det finns fattiga och nedgångna delområden, så finns det också ett flertal riktigt dyra och exklusiva. Sen finns det såklart en hel del däremellan också.

Det var egentligen inte förrän efter första världskriget som the Bronx började växa, mycket tack vare att New Yorks tunnelbana byggdes ut och nu nådde de norra delarna av staden. Och precis som i många andra stadsdelar ledde det till en byggboom med många nya bostäder, och bl.a. var det många irländska, tyska, polska och judiska immigranter som bosatte sig här.

Området gick igenom en guldålder under 1920-talet, då bl.a. Yankee Stadium och Grand Concourse uppfördes. Dock bredde brottsligheten ut sig under förbudstiden, och efter depressionen flyttade delar av befolkningen vidare till andra delar av USA. Först flyttade polackerna, och under decennierna efteråt följde de tyska och italienska immigranterna efter. De som flyttade ut ersattes sedan i stor del av en betydande latinamerikansk, puertoricansk och dominikansk befolkning.

Och precis som resten av New York, så drogs the Bronx med i den allmänna nedgången under 1960- och 1970-talet. Den nya motorvägen som delade av området gjorde också sitt till, och när de karaktäristkiska områdena som fanns där försvann, så ledde det snart till att en stor del av medelklassen också flyttade vidare. Under slutet av den här tiden drabbades särskilt South Bronx av utbredda mordbränder, och även om de ofta kunde förklaras som försäkringsbedrägerier, så satte det en prägel om området under lång tid framöver.

Det senaste decenniet har dock bostadsbyggandet tagit fart, och the Bronx har precis som många andra delar av New York genomgått en ordentlig förändring. Nu är kanske inte varenda gata precis så underbar som det låter, men om man gör lite research så går det att hitta en hel del ställen som kan vara värda ett besök.


Större karta här

The Bronx ligger som sagt på andra sidan Harlem River, och den ungefär 10 x 10 km stora stadsdelen sträcker sig norrut till övre delen av Van Cortlandt Park i nordväst och Pelham Bay Park i nordost.

Den närmare 40 km långa Bronx River delar in områdena i väst och öst, och E. Fordham Road tillsammans med Pelham Parkway delar in dem i söder och norr. Och som man kan se på kartan ovanför, så har jag delat in the Bronx i fyra mindre områden.


Större karta här

Delen i rött är the Bronx SW, och här ligger delområdena Belmont, Bronx Zoo, Claremont, Concourse, Fairmont, Fleetwood, Fordham Heights, Foxhurst, High Bridge, Hunts Point, Melrose, Morris Heights, Morrisania, Mott Haven, Mount Eden, Mount Hope, North New York, Port Morris, Tremont, University Heights, West Farms och Woodstock.

Området är ofta mer känt som South Bronx, och antagligen är det hit de flesta som besöker the Bronx kommer. Bronx Museum, Bronx Zoo, Grand Concourse, the Hall of Fame for Great Americans och såklart Yankee Stadium ligger här, såväl som ett 'riktigt' Little Italy runt Arthur Avenue i Belmont.

Men som jag nämnde tidigare, så förknippas South Bronx också med fattigdom och kriminalitet. Dock är det kanske så att det låter värre än vad det är. Det är här hip-hop:en mer eller mindre grundades, och om man kollar en extra gång, så ser man att det finns många gallerier och kulturinstitutioner här. Och ofta är det ju till områden med billiga hyror som många konstnärer och artister drar sig. Men om man bara har lite sunt förnuft, så borde det inte vara något problem.


Större karta här

Den i blått är the Bronx SE, med delområdena Bronxdale, Castle Hill, Clason Point, Country Club, Middletown - Pelham Bay, Morris Park, Park Versailles, Parkchester, Schuylerville, Soundview, Throgs Neck, Unionport, Van Nest och Westchester Village.

Här finns det inte så värst mycket att se, utan mest är det parkerna vid vattnet som nog kan vara värda ett besök. Det är rätt stora inkomstskillnader mellan de olika delområdena, och som man kanske kan förstå, så är det delarna längst i sydost vid Throgs Neck Bridge som är mest attraktiva. Maritime Industry Museum at Fort Schuyler finns också här.


Större karta här

I nordöstra hörnet ligger the Bronx NE, med delområdena Baychester, Bronxwood, City Island, Eastchester, Edenwald, Laconia, Olinville, Pelham Bay Park, Pelham Gardens, Wakefield och Williambridge.

Pelham Bay Park tar upp en stor del av området, och den är mer än tre gånger så stor som Central Park på Manhattan. Vid viken just väst om parken ligger Co-Op City, ett av världens största kooperativa bostadsområden. Allra längst i öst ligger City Island, som närmast liknar ett idylliskt fiskarsamhälle i New England.


Större karta här

Och i nordväst ligger the Bronx NW, med delområdena Fieldston, Kingsbridge, Marble Hill, North Riverdale, Riverdale, Spuyten Duyvil, Van Cortlandt Park, Woodlawn Cemetery och Woodlawn Heights.

Det här är den dyraste delen av the Bronx, och särskilt Riverdale har länge varit attraktivt bland de förmögna. I det sydöstra hörnet, just norr om Bronx Zoo, ligger New York Botanical Gardens. Fordham University och Edgar Allan Poe Cottage ligger inte heller långt ifrån, och i norr är det svårt att missa Van Cortlandt Park.

_______________

Om man tittar närmare på kartan, så ser man att de numrerade gatorna på Manhattan fortsätter norrut genom de västra delarna av the Bronx. Allra längst i söder i the Bronx SW ligger E. 132nd Street, och de fortsätter mer eller mindre regelbundet ända till W. 263rd Street i den nordvästligaste delen av the Bronx. Man kan sen också se att marken är rätt kuperad på vissa ställen, vilket den sällan är på östra sidan av Bronx River.

Avenyerna är dock inte numrerade som på Manhattan, utan många har fått sina namn efter personer. Ett undantag är 3rd Avenue, som fortsätter över 3rd Avenue Bridge och vidare norrut genom the Bronx. Park Avenue och Broadway fortsätter vidare norrut på samma sätt. Annars är Jerome Avenue, Grand Concourse och Webster Avenue några av de större avenyerna i South Bronx, och de sträcker sig ända till the Bronx gräns i norr. Och som man kan se, så är Jerome Avenue den aveny som delar de korsande gatorna i väst och öst.

I de östra delarna av the Bronx har däremot de flesta gator och avenyer namn efter personer, så där gäller det att vara lite mer observant på var man egentligen är.

Det är inte särskilt svårt att ta sig till the Bronx från Manhattan, men det kan vara en bra idé att ändå studera hur tunnelbanan går innan man åker. Det är bara att se hur det skiljer sig om man vill åka till Van Cortlandt Park istället för till Pelham Bay Park. Observera också att det kan vara svårt att ta sig från ett ställe i the Bronx till ett annat, då det inte finns många korsande linjer. Metro-North går såklart också att använda.