Klicka här för större karta

Brooklyn North: Greenpoint, Williamsburg & Fort Greene


Större karta här

Greenpoint är Brooklyns nordligaste delområde, och gränsen till Williamsburg går vid Bushwick Inlet och N 15th St. i sydväst samt Brooklyn-Queens Expressway i sydost. I norr, på andra sidan Newton Creek, ligger Long Island City och övriga delar av Queens.

Det har länge varit ett arbetarklassområde, känt som centrum inom skeppsbyggnad och sjöhandel. En stor del invandrare har också bott här, och många tyskar och irländare anlände i mitten av 1800-talet, följt av polacker vid slutet av århundradet.

Delen kring Manhattan Ave. har informellt kallats för Little Poland, och i USA är det bara Chicago som har en högre koncentration av polacker. Norr om Greenpoint Ave. bor det också en stor del latinamerikaner, och i söder går det att hitta italienare och irländare.

Det finns gott om gamla industribyggnader i området, och de bostäder som finns där är rätt överkomliga för att ligga i Brooklyn. Och antagligen spelar ett visst avstånd till tunnelbanan in. Men som i många andra stadsdelar, så finns det ett tryck att riva och bygga nytt, och 2005 fattades beslut om att 175 kvarter i Greenpoint och Williamsburg skulle rivas för att bl.a. bygga nya bostäder.

Greenpoint är också känt för att vara platsen för det största oljespillet i USA:s historia. Under årtionden har cisterner i området läckt ut mellan 17 och 30 miljoner gallons med olja i Newton Creek, vilket skulle motsvara tre Exxon Valdez. Det är dock ingen större fara att vistas där som turist, men att bosätta sig där under en längre tid är nog inte helt ofarligt.

Ett par av de sevärdheter som finns i Greenpoint är McCarren Park (tidigare känd som Greenpoint Park) och den mindre Monsignor McGolrick Park (tidigare Winthrop Park), där också Shelter Pavilion och ett monument till USS Monitor finns.

Och söder om Greenpoint ligger Williamsburg, ett av Brooklyns mest kända områden. Det är hit många av Manhattans konstnärer och artister flyttade när hyrorna blev alltför höga, och närheten till Manhattan med tunnelbanan, charmiga gator och en pulserande art community lockade snart till sig andra kreativa.

Fram till mitten av 1990-talet var det ett typiskt gammalt industriområde vid East River, och under åren har det varit en viktig motor i USA:s ekonomi. Utvecklingen tog fart efter att Brooklyn Bridge invigdes 1903, och många immigranter flyttade hit från Lower East Side. Williamsburg blev snabbt ett av de mest tätbefolkade områdena i New York, och en gång i tiden fanns 10% av USA:s samlade förmögenhet här.

Som många andra delar av New York, så drabbades också Williamsburg av den allmänna nedgången i industrin under 1970- och 1980-talet, vilket också ledde till att kriminaliteten ökade och att de som kunde flyttade därifrån. Låga hyror och lediga lokaler var anledningen till att många artister började dra sig till området. Gentrifieringen tog fart på allvar under slutet av 1990-talet, och för många har nu också Williamsburg blivit alltför dyrt. Dock skiljer det sig en del mellan vilka delar av Williamsburg man pratar om.

På kartan består Williamsburg av fyra mindre områden: Williamsburg North Side, Williamsburg South Side, Williamsburg South samt Williamsburg East.

Williamsburg North Side och Williamsburg South Side brukar vara de två delområden som de flesta menar när de pratar om Williamsburg. Gränsen mellan dem går vid Grand Street, och den norra delen har traditionellt sett varit bebott av polacker och italienare, medan den södra har haft en stor del puertoricaner och dominikaner.

Gentrifieringen av Williamsburg har varit som allra mest påtaglig i den norra delen, särskilt i närheten av tunnelbanan vid Bedford Avenue. Det är känt som ett av de hetaste områdena i Brooklyn; en plats för starving artists såväl som hipsters med mängder av inneställen, barer, restauranger, caféer, gallerier och butiker.

Just söder om Williamsburg Bridge går Broadway, som är gränsen mellan Williamsburg South Side och Williamsburg South. Det senare området kallas ibland också Hasidic Williamsburg, och det har fått namnet efter den stora andel ortodoxa judar som bor där. Idag bor det omkring 60'000 av dem i området, och deras höga nativitet gör att gruppen också växer snabbt.

Nordost om Broadway och Brooklyn-Queens Expressway ligger Williamsburg East, och i det förhållandevis stora området finns det bl.a. gott om industri- och lagerlokaler. Det är mer ödsligt än de andra delarna av Williamsburg, men i och med de lägre hyrorna så har många konstnärer och artister flyttat hit. Och med dem kommer också en nyskapande konst- och musikscen.

Brooklyn Navy Yard ligger just sydväst om Williamsburg South, och området har använts som varv ända sedan det amerikanska frihetskriget. Robert Fultons ångbåt the Fulton byggdes här, och USA:s första ångdrivna krigsfartyg, USS Monitor, byggdes alldeles i närheten. Under åren har över 100 fartyg byggts eller byggts om här, och som allra mest arbetade 70'000 personer här under andra världskriget. Den amerikanska marinen lade ned varvet 1966 och sålde det till the City of New York.

Idag finns det en industripark här med fler än 200 företag, och under de senaste åren har en rad nya byggander uppförts. Ett besökscenter ska öppna under slutet av 2011, där man kan ta del av områdets historia, bl.a. genom guidade turer.

Och just sydost om Brooklyn Navy Yard ligger Clinton Hill, som under 1840-talet var ett fashionabelt och elegant område där många av Brooklyns förmögna bodde. De som pendlade till Manhattan hade nära till Fulton Ferry i Brooklyn Heights, och fortfarande står ett flertal herrgårdsliknande hus kvar vid bl.a. Clinton Avenue mellan Willoughby och Dekalb Avenue. The Pratt Institute of Art ligger också här, grundlagt 1887 av Charles Pratt, och närheten till skolan har gjort att det finns många konstnärer och bohemer i området.

Fort Greene ligger sydväst om Brooklyn Navy Yard, och området har fått sitt namn efter ett fort byggt här under det amerikanska frihetskriget. Det är känt för sina många eleganta, trädkantade gator och vackra bostadshus, och det är bara Brooklyn Heights som har ansetts vara mer exklusivt och prestigefullt.

Området drabbades av den allmänna nedgången mellan 1960- och 1980-talet, precis som många andra delar av New York. Under slutet av 1980-talet och det tidigare 1990-talet började artister och andra invånare som bosatt sig här att återställa de gamla byggnaderna, och trots att området har gentrifierats, så har det behållit en väldigt blandad befolkning. Och det märks också på de många restauranger som finns här.

Centralt i området ligger Fort Greene Park, Brooklyns äldsta park. Den byggdes 1847 på en bit land runt det tidigare fortet, och den som är i närheten kan säkert hitta någonstans att vila fötterna ett tag eller titta på de minnesmärken och monument som finns där.

Fort Greene har också ett flertal viktiga kulturella institutioner, bl.a. Brooklyn Academy of Music, the Brooklyn Music School och the Museum of Contemporary African Diasporan Arts.

Vid korsningen av Flatbush Avenue och Atlantic Avenue i sydväst ligger Atlantic Terminal, Brooklyns stora transportnav. De flesta tunnelbanelinjer i Brooklyn går förbi här, liksom tågen österut till Long Island. Bredvid kan man hitta Atlantic Center Mall, och i närheten finns också ett flertal andra större affärer.

Vinegar Hill ligger väst om Brooklyn Navy Yard, och det lilla området vid vattnet har lyckats behålla mycket av det gamla utseendet med 1800-talsbyggnader och kullerstensbelagda gator.

Vissa anser att området är fyra eller fem kvarter stort, medan andra menar att det snarare består av åtta kvarter. Sen finns det också de som menar att det är en del av DUMBO i väst, och inte ett eget område.

Och trots att det känns lite som ett industriområde, så är det lugnt och tyst här. Det som finns är ett lågt brummande från Con Ed's kraftverk, men annars är det det inte mycket som händer. Det är inte särskilt tätt mellan affärer och restauranger heller, men den som är i närheten kan gå förbi och beundra de sköna miljöerna som man säkert sett på film och tv.

Det ännu mindre området RAMBO ligger sydväst om Vinegar Hill, mellan Brooklyn-Queens Expressway och Flatbush Avenue. Namnet är en stavelsebildande förkortning för Right After the Manhattan Bridge Overpass, och området var en del av Vinegar Hill fram till att BQE byggdes på 1950-talet. Ofta används dock namnet Bridge Plaza, då det mest är kreativa fastighetsmäklare som försöker hypa områden med nya namn som RAMBO och liknande.

_______________

BRIC Arts|Media|Bklyn är ett kulturcenter i Fort Greene där man kan se nutidskonst, scenframträdanden och mycket annat. På hemsidan finns mer information om utställningar och om festivaler som Celebrate Brooklyn!

Adress: 647 Fulton St. (at Rockwell Pl.) | Fort Greene

Brooklyn Academy of Music (BAM) ligger också i Fort Greene, och det är ett centrum för internationell teater, dans, opera, musik, litteratur, film och visual arts. Det grundades redan 1861, och bl.a. finns det ett flertal konsertsalar och biografer där.

Adress: 30 Lafayette Ave. (bet. Ashland Pl. & St Felix St.) | Fort Greene

Brooklyn Brewery grundades 1987, och det har blivit ett av Brooklyns mest kända bryggerier. Det ligger i Williamsburg North Side, och guidade turer ges 4-5 gånger per dag på lördagar och söndagar. Happy Hour med öl för $4 per styck, eller 6 för $20, är det på fredagkvällar mellan 18 och 23.

Adress: 79 N 11th St. (bet. Wythe Ave. & Berry St.) | Williamsburg North Side

The City Reliquary Museum & Civic Organization har ett mini-museum med roterande utställningar, föremåla och annat om New Yorks historia. De anordnar också olika tillställningar som gatufester, konserter och filmvisningar. Mer om deras öppettider går att hitta här.

Adress: 370 Metropolitan Ave. (bet. Havemeyer St. & Marcy Ave.) | Williamsburg North Side

Domino Sugar Refining Building är ett känt landmärke just norr om Williamsburg Bridge, och den gamla sockerfabriken har funnits där sedan 1880-talet. Produktionen lades ned 2004, och arbetet med att göra om fabriken till 2200 lägenheter och en strandpromenad är i full gång. Den stora skylten med 'Domino Sugar' på ena husväggen syns på flera kilometers avstånd, och förhoppningsvis kommer byggnaden inte se alltför annorlunda ut när den är klar.

Adress: 292-350 Kent Ave. (bet. S 2nd & S 5th St.) | Williamsburg South Side

Fort Greene Park är en förhållandevis stor park i centrala Fort Greene, mellan Dekalb och Myrtle Avenue. Urprungligen fanns det ett fort här, byggt under det amerikanska frihetskriget 1776. 1847 blev området Brookylns första park, även om den inte fick sitt nuvarande namn förrän 50 år senare. Idag finns det lekplatser, basket- och tennisplaner här, och bland parkens kullar och träd hålls ett flertal events under året.

Prison Ship Martyrs Monument är ett minnesmärke över de 11'500 män och kvinnor som dog på brittiska fängelsefatryg under frihetskriget, och många av dem ligger begravda i gravkammare under monumentet.

Adress: Dekalb to Myrtle Ave. (bet. St Edwards St. & Cumberland St.) | Fort Greene

Kings County Savings Bank är en känd bankbyggnad i Williamsburg från 1867, som länge ansetts vara ett landmärke. Byggnaden består av tre våningar, där var och en består av ett stort rum. De första och andra våningarna har 6 korintiska pelare i gjutjärn runtom i rummen, medan den tredje är helt öppen.

Olika banker höll till där fram till en bit in på 1990-talet, men sedan 1996 så har the Williamsburg Art & Historical Center legat där.

Adress: 135 Broadway (at S 6th St.) | Williamsburg South Side

McCarren Park ligger i den sydligaste delen av Greenpoint, och den fick sitt namn 1909 efter en senator som tidigare hade arbetat i Williamsburg. Det är en ganska stor park, och förutom att sola eller rasta hunden, så kan man bl.a. utöva en rad olika sporter.

I den östra delen av parken ligger McCarren Park Pool, med plats för 6800 personer. Poolen stängde 1984 och stod övergiven i ett par år, men den har sedan dess använts till konserter, filmer och andra events.

Adress: Bedford Ave. (at N 12th St.) | Greenpoint

Monsignor McGolrick Park ligger strax nordost om McCarren Park i Greenpoint, mellan Driggs och Nassau Avenue. I parken finns bl.a. the Shelter Pavilion och ett monument för att hedra det ångdrivna krigsfartyget USS Monitor, som tillverkades i Greenpoint och sjösattes 1862.

Adress: Russel St. (bet. Driggs & Nassau Ave.)

Museum of Contemporary African Diasporan Arts (MoCADA) är ett museum i Fort Greene som vill uppmärksamma konst och kultur från de personer som härstammar från Afrika, samt att engagera och utbilda Brooklyns invånare genom bl.a. utställningar och filmvisning. Mer information om öppettider och inträde finns här.

80 Hanson Pl. (S Portland Ave.) | Fort Greene