Klicka här för större karta

New York City: Allmänt

New York City är en av världens största metropoler, och staden har länge varit ett betydande centrum inom finans, politik, kommunikation, musik, mode och kultur. Som en av världens etniskt mest blandade städer är den fullproppad med museer, teatrar, restauranger och affärer, och den livliga atmosfären, de karaktäristiska områdena och alla de olika typer av byggnader som finns där är några av de saker som får så många att vilja ta sig dit.

Staden ligger i nordöstra delen av USA, i höjd med Madrid och Neapel, mitt mellan Boston och Washington DC, som båda ligger ungefär 4½ timme bort med bil eller buss. New York Metropolitan Area sträcker sig över tre delstater, och innefattar södra (delstaten) New York (med delar av Long Island), norra New Jersey och delar av sydvästra Connecticut. Med sina 18.7 miljoner invånare är det den största storstadsregionen i USA. Området kallas även Tri-State Area, och med det menas normalt där man kan pendla med bil eller tåg till Manhattan.



På kartan ovanför kan man se New York Citys fem s.k. boroughs - Manhattan, Brooklyn, Bronx, Queens och Staten Island. De är enskilt så pass stora att de skulle kunna vara bland de största städerna i USA, och de är nog kända hos de flesta av er, eller i alla fall till namnet. Var och en av dem har sin unika kultur och särprägel, och även inom varje borough finns många mindre, distinkta områden med en egen historia och en speciell karaktär, och ibland är de bara några kvarter stora.

New York City har en befolkning på lite drygt 8.2 miljoner personer, och det på en yta ungefär en fjärdedel så stor som Gotland. Staden är i huvudsak byggd på tre öar - Manhattan, Staten Island och Long Island - och en befolkning som ökar i storlek i kombination med brist på landyta har lett till höga byggnader och en hög befolkningstäthet. Särskilt Manhattan är känt för sina många skyskrapor, men de går inte att bygga varsomhelst, då berggrunden bara är tillräckligt hård på ett par ställen i området. Men blandningen av höga och låga byggnader, samt mellan gamla och nya, är en stor del av charmen med New York.

Manhattan är som bekant det röda området på kartan, mellan Hudson River i väst, East River i öst och Harlem River i norr. Brooklyn är det blå området i sydost och Queens det gröna rakt åt öst. Bronx, eller rättare sagt the Bronx, är det turkosa området i norr och Staten Island är det rosa i sydväst. Och utanför dessa områden ligger Long Island i öst, New Jersey i väst och övriga delar av delstaten New York i norr.

Manhattan är utan tvekan New Yorks mest kända stadsdel, och ofta är det vad som menas när folk pratar om New York. Det är stadens hjärta, och här finns många av de byggnader, affärer, restauranger och sevärdheter som man sett i otaliga filmer och tv-serier. Det är här de flesta som reser till New York håller sig, förutom kanske en avstickare till Brooklyn, och områden som Greenwich Village, SoHo, Central Park, Times Square och Upper East Side lyckas ofta enkelt fylla upp den tid man har när man åker dit.

Men såklart, det finns mer till New York än enbart Manhattan.

Brooklyn, som även går under namnet Kings County, var en självständig stad fram till 1898, men slogs ihop med New York efter att Brooklyn Bridge stod färdig. Med sina 2.5 miljoner invånare är den störst av New York Citys fem boroughs, och även om gentrifieringen varit påtaglig under senare år, så är den fortfarande känd för sin kulturella blandning och sin självständiga konst- och musikscen. Brooklyn ses ofta som lite mer avslappnat än många delar av Manhattan, och även om den till största delen består av bostadsområden, så är många gator, särskilt i de norra och nordvästra delarna, fyllda av småbutiker, caféer och restauranger.

Det går enkelt att promenera över Brooklyn Bridge, och därifrån är det inte långt till lummiga gator med eleganta brownstones eller till strandpromenaden i Brooklyn Heights med utsikt mot Manhattan. Williamsburg i norr med sina barer och affärer kommer säkert locka ett par av er, precis som Prospect Park med Brooklyn Museum och en rad andra sevärdheter en bit söderut. Och allra längst i söder, efter någon timme på tunnelbanan, ligger Coney Island med sin berömda nöjespark och strandpromenad. Och däremellan finns såklart en hel del annat.

Queens, eller Queens County, ligger nordost om Brooklyn och som sagt rakt öst om Manhattan. Det är New York Citys till ytan största borough, och befolkningen uppgår till ca 2.2 miljoner. Queens är också USA:s etniskt mest blandade county, och det finns mängder av små enklaver med immigranter av olika nationaliteter. Ett utforskande av Queens ligger antagligen inte högst upp på att-göra-listan för de flesta, men för den som känner att man vill komma bort från turistställena, så finns det mängder av etniska restauranger lagar maten enligt klassiska recept. Annars är Queens kanske känt för New York Mets, LaGuardia Airport och JFK Airport, samt Flushing Meadows Corona Park, där US Open i tennis spelas varje sensommar.

Bronx, the Bronx, eller Bronx County, ligger rakt norr om Manhattan och har en befolkning på lite drygt 1.3 miljoner. Det officiella namnet är Bronx, men de som bor där säger the Bronx. Mest känt är det för Yankee Stadium, NY Yankees hemma-arena, samt som hip-hoppens födelseplats. New York Botanical Gardens och Bronx Zoo är områdets mer kända sevärdheter, men även Bronx Museum of the Arts och ett par andra mindre museer finns här. Det gamla fiskarsamhället City Island i nordöst är annars ett annorlunda resmål för den som vill se lite mer av New York.

Staten Island, eller Richmond County, ligger sydväst om Manhattan, nära New Jersey i väst. Området består mestadels av bostäder, och befolkningen uppgår till knappt en halv miljon personer. Närmare 35% av Staten Island-borna är av italiensk härkomst, så letar man runt lite kan man nog hitta ett par bra pizzerior och italienska familjerestauranger. Annars är Snug Harbor Cultural Center, Historic Richmond Town och Jacques Marchais Museum of Tibetan Art ett par ställen som Staten Island är känt för, och vill man utforska mer än det så finns det såklart en hel del annat också. Mer utförlig info om de olika områdena finns i senare inlägg.

_______________

New York har länge varit en smältdegel av olika kulturer, och sedan holländarna grundade staden på 1600-talet har strömmar med bl.a. brittiska, irländska, tyska, italienska, judiska, östeuropeiska, afrikanska, kinesiska och latinamerikanska immigranter gjort New York till en av världens mest mixade och framåtsträvande städer. Många åker dit för att lyckas, och det driftiga, kreativa och sociala speglar sig i nästan allt.

Och nästan allt finns. New Yorks matkultur är till stor del influerad av stadens många immigranter, och det är snarare regel än undantag att man äter ute. All typ av mat och restauranger finns, från det allra enklaste till det mest exklusiva, och det finns mängder av tidningar och sidor om lotsar en genom stadens nästan 19'000 restauranger och matställen. Och utöver det finns såklart också en väldig massa barer, klubbar och andra uteställen.

Och New Yorks kulturscen är svår att slå. Det finns mängder av museer, gallerier, teatrar och institutioner, och oavsett vilka nischade intressen man har, så finns det gott om ställen som passar. Den har genom åren varit födelseplats för många betydelsefulla kulturella rörelser, och många artister har kämpat och slagit igenom här.



De flesta som åker till New York har också shopping högt upp på att-göra-listan, och utbudet är näst intill oändligt. Det finns tusentals affärer enbart på Manhattan, och vare sig man är ute efter kläder, sportprylar eller köksredskap, så finns det ställen för varje smak och plånbok. Stora, klassiska department stores, nationella amerikanska kedjor och deras internationella konkurrenter ligger utspridda lite överallt, och mängder av kända och okända butiker finns i områden som Upper East Side, SoHo, Meatpacking District och Lower East Side, för att nämna några.

_______________

New Yorks historia speglas såklart i stadens byggnader och arkitektur, och många av de karaktäristiska områden som finns där växte fram när New York blomstrade som handelsstad under 1800-talet. En stor del av de immigranter som kom till USA genom New York stannade kvar i staden och började arbeta i de industrier som växte fram, och i takt med att staden bredde ut sig, så flyttade tidigare invånare med till de nya områdena, medan de gamla fylldes med nyanlända.

Och i takt med att det blev allt mer trångbott och ont om mark, så började man i de centrala delarna att bygga på höjden. Gjutjärn, elektriska hissar och andra uppfinningar gjorde det möjligt att bygga högre än tidigare, och köpmännens vilja att vara störst och bäst ledde till ännu högre och än mer flådiga byggnader. Och utöver dessa enskilda (och ofta arkitektoniskt betydelsefulla) byggnader, så speglar ofta hela områden den tidsepok då de byggdes.

Om man ser ut över New York, och kanske Manhattan i synnerhet, så slås man ofta av hur byggnader i "vanliga" områden kan skilja sig så mycket från varandra. Till synes fallfärdiga 2-3-våningshus kan ligga vägg i vägg med moderna byggnader och skyskrapor, och det är nog ett mysterium för många varför det ser ut så när markpriserna är så pass höga. Men det är ju förstås också en del av charmen.

Under senare år har många områden i centrala New York gentrifierats, och de tidigare konstnärskvarteren i SoHo är nu så kommersiella de kan bli. Gallerier, småbutiker och boende i området som inte längre hade råd med de höjda hyrorna letade sig vidare till Chelsea, som med tiden också blev för dyrt när samma sak hände där. Och på samma sätt fungerar det nu med vintagebutikerna på Lower East Side som slår igen en efter en. Och även Williamsburg i norra Brooklyn har blivit för dyrt under senare år, med Starbucks-fik som tar över där klassiska caféer har funnits i årtionden. Det är såklart lite trist på ett sätt, men det hör ändå till en levande stad. Det är bara att man får leta runt i lite mer okända områden för att hitta det som snart är hett.

Men det finns mycket att se, och även om man bara är i New York i ett par timmar under ett transferbyte, så är de stora ikonerna svåra att missa. Empire State Building, Chrysler Building och Brooklyn Bridge känns igen från mängder av filmer och tv-serier, precis som många andra byggnader och platser runtom i New York, och om man bara är det minsta arkitekturintresserad, så finns det hur mycket som helst att se.

_______________

New York är en av världens allra största städer, och kanske är det inte helt obefogat att vara lite försiktig när man åker dit. Men faktum är att det är en av de säkraste storstäderna i USA, och den tidigare federala åklagaren och borgmästaren Rudy Giulianis upprensningar under 1990-talet är väl kända. Många nedgångna och sjaskiga områden har rustats upp, och de fortsatta satsningarna på brottsförebyggande åtgärder har gjort att fler känner sig säkra när de rör sig runt på stan - även på natten.

Personligen känner jag ingen större oro när jag promenerar omkring i New York, och som i alla andra städer räcker det ofta med lite sunt förnuft för att man ska undvika eventuella problem. Sedan 11:e september-dåden har det också funnits fler patrullerande poliser ute på gatorna, och om behöver man hjälp eller om man bara vill fråga något, så är de sällan långt bort.

Det ruffiga New York som man kunde se i filmer som Taxi Driver och En Prins i New York har dock tyvärr etsat sig fast hos många, kanske särskilt bland de äldre. Och även om man jobbar hårt för att tvätta bort stämpeln, så är det ingen lätt sak att förändra. Men å andra sidan har antalet turister som åker till New York varje år stigit från 29 miljoner 1991 till 46 miljoner 2009, så budskapet verkar nog gå fram ändå.

_______________

Attentaten i september 2001 lämnade ett stort tomrum där de tidigare tvillingtornen stod, och det är många som fortfarande har svårt att vänja sig vid Manhattans nya skyline. Men trots det tragiska som hände, så har staden rest sig, och om ett par år står nya byggnader där och tornar över New York.