Klicka här för större karta

Manhattan: Upper East Side

Upper East Side är ett av New Yorks mest kända områden, och det får nog många att tänka på dyra butiker, gamla pengar och high society. Här finns palatsliknande bostäder med svårslagen utsikt över Central Park, shopping längs Madison Avenue och några av världens mest kända museer längs the Museum Mile.

Vissa tycker kanske att det är rätt stelt område, och det ligger nog lite sanning i det. Men det är också ett område som skiftar i karaktär, från det exklusiva och dyra i väst till det mer avslappnade och vardagliga i öst.


Klicka här för större karta

De flesta tänker nog att Upper East Side ligger längs hela den östra sidan av Central Park, men i själva verket når East Harlem så långt söderut som 96th St. Här finns delområdena Lenox Hill i sydväst, Carneige Hill i nordväst och Yorkville i nordost. Och i East River ligger Roosevelt Island, som kanske inte riktigt hör till Upper East Side om man ska vara strikt.

Fram till en bit in på 1800-talet var den större delen av det område som idag är Upper East Side jordbruksmark, och det var egentligen inte förrän på 1830-talet som saker började förändras. New York and Harlem Railroad byggde 1837 ut verksamheten runt stationen vid 86th St., och det ledde snabbt till ett uppsving för området i närheten. Det skulle senare bli Yorkville, ett arbetarområde med en stor del tyska immigranter.

Och efter att upphöjda spårvägar hade byggts längs 2nd och 3rd Ave. på 1880-talet, så fortsatte antalet bostäder i området att öka när det blev möjligt att pendla till och från södra Manhattan. Och i början av 1890-talet så så hade stora delar av Upper East Side börjat bebyggas; i de centrala delarna byggdes townhouses för medelklassen, i de östra delarna byggdes hyreshus för arbetarklassen och längs Fifth Avenue skulle snart palatsliknade residens för de allra mest förmögna uppföras. Och det tog inte lång tid innan resten av New Yorks överklass hade följt efter.

Lite längre söderut är Fifth Avenue en av de mest butikstäta gatorna i New York, men det slutar i praktiken direkt när den når Central Park. Förutom ett flertal byggnader med några av stadens mest förnäma bostäder, så finns bl.a. lyxhotellen The Sherry Netherland och The Pierre här. Och fortsätter man norrut, så kan man hitta världens största synagoga, Temple Emanu-El, vid 65th St.

Men mest känd är nog Fifth Avenue ändå för sina museer. Delen mellan 82nd och 104th St. kallas för the Museum Mile, och här ligger bl.a. the Metropolitan Museum of Art och Solomon R. Guggenheim Museum. De är nio stycken totalt, och nyligen har också ett tionde, Museum for African Art, byggts vid 110th St. i Harlem. Mer om the Museum Mile och festivalen som hålls där i början av juni varje år går att hitta här.

Och längs Madison Avenue ligger som bekant många av New Yorks mest exklusiva butiker, och upp till ungefär 80th St. så finns det gott om dem på varje kvarter. Vid 76th St. ligger det välkända hotellet The Carlyle, och alldeles i närheten ligger The Surrey och The Mark Hotel. Whitney Museum of American Art, som ligger i en av stadens mest karaktäristiska byggnader, ligger vid 75th St. och är helt i klass med museerna längs the Museum Mile.

Park Avenue, som tidigare hette Fourth Avenue, är nästa stora gata öst om Madison Avenue. Metro-North Railroad går just under marknivån från Grand Central Terminal, vilket har gjort att Park Avenue är extra bred. Efter att spåren elektrifierades och kapslades in i början av 1900-talet, så blev Park Avenue en av de mest attraktiva adresserna i New York. Äldre byggnader köptes upp och revs, för att sedan ersättas av nya, storslagna bostäder. Och även idag är lägenheterna som finns här bland de dyraste i New York.

Vidare österut ligger Lexington, 3rd, 2nd och 1st Ave. Och precis som i East Village, så sticker en del av Upper East Side ut allra längst i öst. York Ave. sträcker sig från 59th till 92nd St. och East End Ave. från 79th till 90th St.

Carnegie Hill i nordväst anses vara ett av de mest prestigefulla områdena på UES, trots närheten till Harlem. Namnet kommer från det hus som Andrew Carnegie byggde vid 5th Ave. och 91st St. 1901, där Cooper-Hewitt, National Design Museum nu håller till. Här finns gott om townhouses och brownstones på de tysta och trädkantade tvärgatorna, och även om den södra delen anses vara den mer exklusiva, så ses den norra med aktning för sina museer och restauranger.

Och i nordost ligger som bekant . Delområdets södra gräns går enligt vissa, som i mina inlägg, vid 72nd St., medan andra menar att den går vid 59th, 79th eller till och med 86th St. Under större delen av 1800- och 1900-talet var det ett arbetar- och medelklassområde, bebott av många tjecker, tyskar, ungrare, irländare, judar, polacker och slovaker. En stor del av områdets tyskar flyttade hit från Little Germany efter att General Slocum förliste i East River 1904, då många tyska invandrare omkom.

Men även om många av folkgrupperna har flyttat vidare sedan dess, så finns fortfarande spår kvar runtom i området. Och mycket tack vare att det ligger lite avsides, och ganska isolerat från tunnelbanan, så är det fortfarande ett blandat område med ganska överkomliga hyror. Det finns såklart höghus med lyxlägenheter även här, men generellt sett är det mest ett ganska normalt område med vanliga bostäder, restauranger och barer. Delen mellan 1st Ave. och East End Ave. kallas också för Dorm District, och som man kan ana har de lägre hyrorna också lett till att många studenter bor i området.

Roosevelt Island är den drygt tre kilometer avlånga ön i East River mellan Manhattan och Queens, och den sträcker sig från 46th St. vid FN-huset i östra delen av Midtown till Carl Schurz Park vid 85th St. Ön var tidigare känd som Welfare Island, och den fick sitt namn efter det sjukhus som förut låg där. Under 1970-talet byggdes nya lägenheter på ön, och idag har den en befolkning på ungefär 12'000 personer.

Det blev möjligt att nå ön med tunnelbana 1989, och stationen som ligger 30 meter under marken är en av de djupaste i New York. Mest känd är annars linbanan som går ovanför Queensboro Bridge, som säkert kan vara en sak att testa på för den som turistar i staden. Biltrafik är förbjuden på ön, men däremot finns det en busslinje som inte kostar särskilt mycket att åka. Lite mer om ön och hur man tar sig dit står lite längre ned i inlägget.



Asia Society and Museum grundades 1956 av John D. Rockefeller för att öka kunskapen om asiatisk kultur. Han donerade 285 konstverk från Asien, och dessa verk är nu kärnan i museets permanenta samling. Den nuvarande byggnaden vid Park Ave. är 8 våningar hög och uppfördes 1981. Mer information om öppettider, inträde och guidade turer finns här.

Adress: 725 Park Ave. (at 70th St.) Barneys är en av New Yorks mer exklusiva department stores, och det nio våningar höga varuhuset vid Madison Ave. borde nog vara känt av de flesta fashionistas. De är kända för att också ta in märken som brukar vara svåra att hitta, och som man kan gissa, så kostar det därefter. På den femte våningen ligger Barneys CO-OP där man kan hitta kläder och saker till lite mer normala priser. Mer information om affären finns under inlägget Department stores.

Adress: 660 Madison Ave. (at 61st St.)


Bloomingdale's är också en av New Yorks klassiska department stores, och byggnaden från 1929 i art déco-stil tar upp ett helt kvarter vid 59th St. mellan Lexington och 3rd Ave. Affären anses vara en av de mer exklusiva i New York, även om den kanske ligger strax under Bergdorf Goodman, Barneys och Saks Fifth Avenue. Men sortimentet är det inget fel på, tycker jag, och det är nog här som de flesta av oss faktiskt handlar. De har även en lite mindre butik i SoHo.

Adress: 59th St. bet. Lexington & 3rd Ave.

Carl Schurz Park ligger vid East River mellan 84th och 90th St. Den sex hektar stora parken anlades 1891, och därifrån har man bra utsikt över vattnet och Hell Gates, Rosoevelt Island, Randall's Island och Ward Island. I norra delen av parken ligger Gracie Mansion, borgmästarens officiella residens. Motorvägen går dock under parken, så ljudvolymen är inte särskilt hög.

Adress: 84th to 90th St. bet. East End Ave. & East River


Cooper-Hewitt National Design Museum ligger i Andrew Carnegies tidigare hem, och det är det enda museet i USA som helt och hållet ägnar sig åt historisk och nutida design. Museet grundades 1897 av systrarna Hewitt, och det blev en del av Smithsonian Institute 1967. På de två våningarna finns växlande utställningar om den senaste designen inom mode, förpackning, teknologi, film, tyger och annat. Mer information om öppettider, inträde och guidade turer finns här.

Adress: 2 E. 91st St. (at 5th Ave.)

The Frick Collection finns utställd i stålmagnaten Henry Clay Fricks gamla privatbostad, och trots sitt rykte som hård företagare, så lämnade han sitt residens och dess innehåll till staden efter sin död 1919. Museet öppnade 1935, och ett flertal av gallerierna ser fortfarande ut som när Frick själv bodde där, även om samlingen sedan dess har kompletterats med ytterligare verk. Det finns europeisk konst, porslin och skulpturer från 1500-talet till slutet av 1800-talet, och målningarna är bl.a. gjorda av mästare som El Greco, Rembrandt, Renoir och Goya. Mer information om utställningar, konserter och annat som händer på museet står på hemsidan.

Adress: 1 E. 70th St. (at 5th Ave.)


Gracie Mansion ligger i norra delen av Carl Schurz Park, vid 89th St. och East End Ave. Huset byggdes 1799 av den förmögne köpmannen Archibald Gracie, och staden köpte huset knappt hundra år senare. Det gjordes om till the Museum of the City of New York 1923, och 1942 har det varit borgmästaren i New York Citys officiella residens. Nedervåningen är öppen för allmänheten, och där finns konst och antikviteter gjorda av artister och hantverkare från New York. Guidade turer måste bokas i förväg. Mer information om öppettider, inträde och annat står på hemsidan.

Adress: Carl Schurz Park at East End Ave.

Henderson Place Historic District ligger i den östra delen av 86th och 87th St. Det är ett litet historiskt distrikt som upptar ett halvt kvarter, med 24 välbevarade röda tegelhus i Queen Anne-stil, nu omgivna av moderna byggnader. De små, pittoreska husen byggdes 1881-1882, och de är fulla med smådetaljer.

Adress: East End Ave. bet. 86th & 87th St.


The Metropolitan Museum of Art, eller bara the Met, är ett av världens största och mest imponerande museer. Den välkända beaux arts-byggnaden vid Fifth Avenue och 82nd St. invigdes 1880, och den har sedan dess byggts ut i flera omgångar. Samlingen består av över 2 miljoner målningar, skulpturer och konstföremål, fördelade på 19 avdelningar. Det finns nästan hur mycket som helst, och säkert är det nog svårt ens för intresserade New York-bor att hinna med att se allt som finns.

Men kolla igenom deras hemsida, så får ni ett grepp om hur stort och omfattande det är. En karta över museet finns här, och mer information om nuvarande och kommande specialutställningar går också att hitta på hemsidan. Mer information om öppettider och inträde går att hitta här. Museet har även en filial för europeisk medeltidskonst och arkitektur, det lite mindre kända the Cloisters. Det ligger i den nordligaste delen av Manhattan, i Fort Tryon Park, och inträde samma dag ingår i biljettpriset till the Met, och vice versa. Mer information om det står i mitt inlägg om Harlem.

Adress: 1000 5th Ave. (at 82nd St.)


El Museo del Barrio är New Yorks enda museum för latinamerikansk, puertoricansk och karibisk konst. Det ligger i Spanish Harlem, också kallat El Barrio, och det tas mest upp i inlägget om Upper East Side för att hör till the Museum Mile. Museet har en blandad samling med omkring 8000 föremål, och utöver det håller det i ett flertal utställningar, festivaler och program under året. Mer information om öppettider och inträde finns här.

Adress: 1230 5th Ave. (at 104th St.)

Museum of the City of New York urforskar, kanske inte helt oväntat, New Yorks historia, nutid och framtid. Här finns målningar, tryck, fotografier och teckningar, samt leksaker och kläder från 1600-talet och framåt. Museet har även en omfattande samling från New Yorks teaterscen, med tusentals kostymer och mycket annat. Mer information om öppettider och inträde finns här.

Adress: 1220 5th Ave. (at 103rd St.)


The Jewish Museum är ett av de största museerna i världen som visar upp och berättar om judisk konst och kultur. Det grundades 1904, och efter att Frieda Schiff Warburg donerade familjeresidenset vid Fifth Avenue till museet 1944, så har det funnits i den mäktiga nygotiska byggnaden sedan 1947. Museet har vuxit och byggts ut under åren, och idag spänner samlingen och utställningarna över i stort sett hela den judiska kulturen. Mer information om öppettider och inträde finns här.

Adress: 1109 5th Ave. (at 92nd St.)

Mount Vernon Hotel Museum and Garden är en av de äldsta byggnaderna på Manhattan. Den byggdes 1799, och på den tiden låg den långt ifrån stadsgränsen. Folk åkte till hotellet på endagarssemestrar, och om man går förbi idag så ges guidade turer där man kan få se åtta olika rum med möbler, kläder och andra föremål från tiden omkring 1826. Mer informaiton om öppettider och inträde finns här.


The Museum of American Illustration håller till hos Society of Illustrators, som är ett sällskap grundat 1901 för att främja bok- och tidningasillustratörernas arbete. På museets permanenta utställning visas hundratals illustrationer upp, och på den årliga utställningen, som pågår i åtta veckor, kan man se det allra bästa från det senaste året.

Adress: 128 E. 63rd St. (bet. Park & Lexington Ave.)

The National Academy Museum and School of Fine Arts grundades 1825 med Royal Academy of Arts i London som förebild. Det ligger i the Huntington Mansion vid Fifth Avenue, och förutom ett museum, så är det också en konstskola och hederssällskap för artister och konstnärer. Avsikten var att främja den finare konsten i USA, samt att utbilda konstnärer och ställa ut deras arbeten. Akademin har en av de största samlingarna i USA av amerikansk 1800- och 1900-talskonst, och den består av flera tusen konstverk i nästan varje konstnärlig stil.

Adress: 1083 5th Ave. (at 89th St.)


Neue Galerie är ett museum som ställer ut tysk och österrikisk 1900-talskonst, mestadels från århundradets början. 2006 köptes Klimts Portrait of Adele Bloch-Bauer I till samlingen för 135 miljoner USD, den då dyraste målningen i historien. Det finns även två caféer i anslutning till museet, med bl.a. tyska och österrikiska bakelser. Mer information om öppettider och inträde till museet finns här.

Adress: 1048 5th Ave. (at 86th St.)

Seventh Regiment Armory, eller bara the Armory, är ett rött fort som tar upp ett helt kvarter vid Park Avenue i höjd med 66th St. Det stod färdigt 1880, och ursprungligen var det högkvarter för the 7th New York Militia Regiment, en elittrupp av 'gentlemannasoldater' från överklassen. Regementet finansierades med privata pengar, och byggnaden har ett flertal storslagna rum. Numera håller delar av New Yorks nationalgarde till där, och de stora exercishallarna brukar hyras ut under året till olika mässor och utställningar. Mer om utställningar och events går att hitta här och här.

Adress: 643 Park Ave. (bet. 66th & 67th St.)


Rhinelander Mansion är en byggnad en bit upp på Madison Avenue, och den byggdes 1898 i franks nyrenässans-stil. Den var länge en av New Yorks finaste byggnader, men med tiden så övergavs den av ägarna. Ralph Lauren tog över byggnaden 1983 och påbörjade en omfattande renovering, och sedan flera år har nu företagets flaggskeppsbutik legat där. Men även om ni inte tänker handla något där, så kan det vara värt att bara gå in och titta på de antikviteter, konst och möbler som finns i butiken.

Adress:867 Madison Ave. (at 72nd St.)


Roosevelt Island togs upp lite tidigare i inlägget, och mest känd är den antagligen för sin linbana från Manhattan över Queensboro Bridge. Ön är strax över 3 km lång, och med ett flertal parker, en strandpromenad runt hela ön och en fin utsikt över Manhattan, Queens och East River, så kan den vara värd ett besök. Mer om Roosevelt Island och vad som finns där går bl.a. att hitta här, här, här, här, här, här och här.

The Roosevelt Island Tramway stod färdig 1976, efter att myndigheterna inte hade kunnat ta tag i att bygga ut tunnelbanan till Roosevelt Island. Linbanan avgår från Manhattan vid 2nd Ave. och 59th St., och den knappa kilometern tar 4½ minut att åka. Högsta punkten är 75 meter ovanför marken. Enkel resa kostar $2.25. Det går också att åka med sitt Metrocard. Tider som linbanan är i trafik, hur ofta de avgår och annat intressant går att läsa om här.

Roosevelt Islands tunnelbanestation invigdes 1989, och det går sedan dess att ta linje F till ön och vidare till Queens. Biltrafik är, som jag nämnde tidigare, förbjuden på Roosevelt Island. Däremot finns det en busslinje som inte kostar alltför mycket. Sedan går det också att promenera till och från Queens via Roosevelt Island Bridge på öns nordöstra sida.


Solomon R. Guggenheim Museum ligger i en av de mest kända byggnaderna i New York, ritad av Frank Lloyd Wright och uppförd 1943-1959. Museet har många kända verk, och det har en av världens finaste samlingar av modern och samtida konst. Klassiska tavlor av artister som Picasso, Kandinsky, Monet, Mondrian och Van Gogh finns här, såväl som pop-art av Lichtensten och Warhol, plus en hel del annat. Mer information om öppettider och inträde finns här.

Adress: 1071 5th Ave. (at 89th St.)


Temple Emanu-El ses allmänt som den största synagogan i världen, och byggnadens arkitektur och detaljer påminner mycket om de europeiska katedralerna. Synagogan har plats för 2500 sittande, fler än St. Patrick's Cathedral, och avsaknaden av pelare och en takhöjd på över 30 meter gör den verkligen till en mäktig byggnad. Herbert & Eileen Bernard Museum of Judaica ligger också i anslutning till synagogan. Mer information om öppettider och guidade turer av synagogan och museet står på deras hemsida.

Adress: 1 E. 65th St. (at 5th Ave.)

Whitney Museum of American Art grundades 1931 av Gertrude Vanderbilt Whitney, efter att Metropolitan Museum of Art tackat nej till hennes samling av amerikansk samtida konst. De nästan 700 föremålen blev då istället kärnan i ett eget museum, som senare skulle flytta in i den moderna granitbyggnaden av Marcel Breuer vid Madison Avenue.

Den permaneta samlingen har vuxit till över 18'000 konstverk, med verk av kända namn som Andy Warhol, Jasper Johns, Keith Haring, Mark Rothko och Edward Hopper. Museet har inte enbart målningar, utan även skulpturer, teckningar, tryck, installationer och fotografier. Vartannat år har museet sin Whitney Biennial, en internationell konstutställning som bl.a. visar upp det senaste inom den nutida konsten. Mer information om öppettider, inträde och guidade turer finns här.