Klicka här för större karta

Manhattan: Lower East Side, Chinatown, Little Italy & Nolita

Nordost om Lower Manhattan och rakt österut från SoHo och Tribeca ligger Lower East Side, med de välkända delområdena Chinatown, Little Italy och Nolita. Länge var det här New Yorks stora slumområde, där den stora delen av de nyanlända immigranterna hamnade och bodde under svåra förhållanden. Och även om området (såklart) ser annorlunda ut idag, så har det inte förlorat sin karaktär med åren. Det har bland det bästa nattlivet i hela New York, och charmiga och trendiga restauranger och småbutiker finns lite överallt.

Det är dock ett rätt stort område, och karaktären skiljer sig en hel del mellan de olika delområdena. De nordvästra delarna gentrifieras mer och mer, medan Chinatown i mitten breder ut sig på bekostnad av de krympande Little Italy. Och i sydöst är området fortfarande relativt orört, även om det antagligen inte lär dröja länge innan det förändras.

De olika folkgrupperna tog sig som bekant ofta till USA under olika perioder, och förutom italienska och kinesiska/asiatiska kvarter, så har Lower East Side genom åren också haft judiska, irländska, tyska, polska och ukrainska områden. De upprättade sina egna stadsdelar, och språk, sedvänjor, mat och religion bevarades i det nya, främmande landet. Och även om många av de tidigare invandrargrupperna som bodde där har flyttat vidare till andra stadsdelar, så kan man fortfarande se spår av dem runtomkring. Gamla kyrkor, synagogor, affärer och byggnader visar fortfarande upp en del av historien, och vill man fördjupa sig mer, så går det att ta guidade turer genom området eller att besöka något av de nischade museer som finns där.


View Lower East Side in a larger map

Inläggets gränser sträcker sig från Brooklyn Bridge och Pearl St. i söder till Baxter St. och Lafayette St. i väst, vidare till E. Houston St. i norr och East River i öst. Mer strikt skulle gränserna har varit Canal St. i sydväst, the Bowery i väst, E. Houston St. i norr och East River i öst, men för att det ska passa med de andra inläggen, så gör jag det enhetligt och enkelt. Gränserna mellan de olika delområdena är däremot rätt svåra att fastslå, och som sagt beror det på att de fortfarande har ett eget liv.

Men precis som för SoHo och Tribeca, så kan det vara värt att studera kartan ett tag och försöka lära sig namnen på ett par av gatorna. Området allra längst i väst, mellan Lafayette St. och Bowery, är fullt av småbutiker, och ofta ses detta område som en del av SoHo. De 'horisontella' gatorna där är bl.a. Grand, Broome, Spring och Prince Street, som fortsätter vidare västerut till SoHo. Från väst till öst är de 'vertikala' gatorna Mulberry, Mott, Elizabeth St. och Bowery, och den senare har också givit namn till området omkring. Öst om Bowery och norr om Delancey St. finns också ett flertal butiker.

Den här delen av Lower East Side har länge haft en mängd affärer där man tidigare kunde göra sina kap, men under senare år har det förändrats när dyrare butiker, restauranger etc. har flyttat in. Gentrifikationen av området rör sig sakta söderut, och inte alltför länge sedan passerades Delancey St. Men det är fortfarande rätt blandat, och både små bohemiska vintagebutiker och dyra märkesbutiker finns runtom i området.

Little Italy, eller det lilla som finns kvar av det, ligger längs Mullberry St. mellan Canal och Broome St. En gång i tiden sträckte sig området från Bayard St. i söder till Bleecker St. i norr, samt mellan Lafayette St. och Bowery, men det har blivit mindre och mindre efter att Chinatown brett ut sig. Den stora anledningen är dock att tunnelbanan gjorde det möjligt att ta sig till och från New Yorks yttre boroughs, och att många italienare faktiskt flyttade till Staten Island och området runt Arthur Avenue i Bronx, för att nämna ett par.

Men det en gång unika och charmiga området består numera bara av ett par kvarter, och det som finns kvar känns rätt 'turistigt'. Festivalen Feast of San Gennaro firas i slutet av september varje år, och i 11 dagar så är gatorna fulla av stånd med mat och annat italienskt. Lombardi's, USA:s första pizzeria, ligger också i området.

Nolita, eller ibland NoLIta, är precis som SoHo och Tribeca en stavelsebildande förkortning, och den står för North of Little Italy. Det lilla området sträcker sig från Broome St. till E. Houston St. samt mellan Lafayette St. och Bowery, men det har inte längre särskilt mycket italienskt över sig. Men det har en mängd trendiga klädbutiker som kan vara värda att kolla in.

Bowery är namnet på en av de större gatorna på Lower East Side, och områdets gränser är Canal St. i söder, Bowery i väst, E. 4th St. i norr och Allen St. i öst. Delområdet är inte utritat på min karta, och det skulle i så fall överlappa med Little Italy. Mer om Bowery går att läsa i inlägget om East Village.

Längs Bowery vid Bleecker St. just norr om E. Houston St. ligger den gamla rockklubben CBGB, som anses vara där den amerikanska punkrocken grundades. Stället stängde dock hösten 2006, och i de gamla lokalerna ligger nu en John Varvatos-butik. Vid korsningen av Bowery och Delancey St. ligger the Bowery Ballroom, en konsertlokal där många kända grupper brukar spela. Och lite längre norrut, vid korsningen med Prince St., ligger the New Museum of Contemporary Art.

Chinatowns gränser har traditionellt sträckt sig från Worth St. i söder, Baxter St. i väst, Canal St. i norr och Bowery i öst. Men som sagt expanderar området, och man kan ofta se skyltar på kinesiska och andra asiatiska språk en bit utanför detta område. Och när man kommer till Chinatown, så känns det verkligen som att man hamnat i ett annat land. Det skiftar totalt på bara ett par kvarter, och runtomkring finns mängder av asiatiska affärer och restauranger. Grand St. ses ofta som Chinatowns huvudgata, men nästan överallt är det fullt med folk.


Bialystoker Synagogue är en judisk-ortodox synagoga som flyttade in i en tidigare metodistkyrka 1905. Själva byggnaden är från 1826, och den är en av få religiösa byggnader i nedre delen av Manhattan i sen federal-stil som fortfarande står kvar. Synagogan är idag centrum för den största judiska församlingen på Lower East Side.

Adress: 7-11 Willett St. (Bialystoker Pl. / Abraham Pl. bet. Grand St. & Delancey St. S.)

Columbus Park ligger där Mulberry St. börjar, i sydvästra delen av Chinatown. Den öppnade ursprungligen 1897, och runtomkring hade tidigare det beryktade slumområdet Five Points legat. Det är en av få öppna platser i Chinatown, och där finns förutom ett grönområde också basketplaner och en lekplats, såväl som pensionärer som utövar tai-chi och spelar kinesiskt schack.

Adress: 67 Mulberry St. (bet. Worth & Bayard St.)


Chatham Square, eller Kimlau Square som den också kallas, är en större korsning i Chinatown. Den ligger där Park Row övergår i Bowery, och sträckan som utgör torget korsas av tio gator, bl.a. av Worth St., Mott St. och E. Broadway. På torget finns Kimlau Memorial Arch, som uppfördes för att hedra de kinesisk-amerikanska medborgare som slagits och dött för 'frihet och demokrati'. Det finns också en staty över Lin Zexu, som var en känd kinesisk ämbetsman under 1800-talet.

Adress: Bowery at E. Broadway

Eldridge Street Synagogue byggdes 1887 och var den första judisk-ortodoxa synagogan på Lower East Side, och på den tiden bodde över 300'000 östeuropeiska judar i området. Idag är synagogan en av de få saker i området som återstår av de östeuropeiska immigranterna, och den tidigare nedgångna byggnaden har under senare år blivit renoverad och återställd. Den öppnade igen som Museum at Eldrige Street, och den används bl.a. för att berätta om judisk arkitektur och om judiskt liv och seder i synagogan. Museet kan endast ses genom guidade turer. Mer information om öppettider, inträde och guidade turer finns här.

Adress: 12 Eldridge St. (bet. Division St. & Canal St.)


Engine Company No. 31 är en tidigare brandstation från 1895 på Lafayette St. Byggnaden ser rätt mäktig ut, och liknar ett litet slott. Många brandstationer runtom i New York, och säkert på andra platser från den tiden, har en rätt storslagen arkitektur, och det visar vilken betydelse brandkårerna hade förut. Idag ligger ett tv-bolag där, och allmänheten har inte tillträde till byggnaden. Men om man är i närheten, så kan man gå förbi och se hur den ser ut.

Adress: 87 Lafayette St. (bet. White St. & Water St.)

Italian American Museum ligger i gamla Little Italy, och har som uppgift att berätta om det italienska kulturarvet och om hur livet var för många av de italienska immigranterna. Mer information om öppettider finns här.

Adress: 155 Mulberry St. (Grand St.)


Lower East Side Jewish Conservancy är en organisation som bl.a. har hand om att bevara och ta hand om Lower East Sides synagogor och andra historiska byggnader, såväl som att stödja och tala för den judiska kulturen i området. De har även guidade turer till historiska synagogor, kosheraffärer och judaicabutiker. Privata gruppturer kan bokas, och de tar ca 2½-3 timmar. Men även allmänna guidade turer finns. Allmänna gruppturer har man ca 10 gånger per år. Mer information om events, priser och hur man bokar plats finns här.

Lower East Side Tenement Museum ligger i en femvåningsbyggnad på Orchard St. från 1863, och genom att återskapa lägenheter från olika perioder mellan 1863 och 1935, så vill museet visa upp hur många av immigranterna levde på Lower East Side. Museet kan endast ses genom guidade turer, och de utgår från Visitors Center på 108 Orchard St. De guidade turerna är begränsade till 15 personer, så köp biljetter i god tid. Dock finns det flera olika turer att välja mellan. Mer information om öppettider, inträde och guidade turer finns här.

Adress: 97 & 108 Orchard St. (bet. Broome & Delancey St.)


Mahayana Buddhist Temple är Chinatowns största buddhisttempel, och i den finns också New Yorks största staty av Buddha. Lokalen var tidigare känd som the Rosemary Theatre, som stängde 1996. Man ombeds donera $2 i inträde.

Adress: 133 Canal St. (Bowery)

Museum of Chinese in America är ännu ett museum på Lower East Side som berättar om hur livet var för immigranterna i New York. Museets fokus ligger (som man kan förstå) på de kinesiska immigranterna, men också hur de levde i övriga USA. Museet har också en mängd kläder, instrument, skulpturer och andra unika föremål. Och förutom olika utställningar, så erbjuder museet också guidade turer av Chinatown. Target står för inträdet på torsdagar. Mer information om öppettider och inträde finns här.

Adress: 215 Centre St. (bet. Howard & Grand St.)


New Museum of Contemporary Art ligger vid Bowery i höjd med Prince St. och är ett museum för nutida konst, med fokus på innovativ konst. Det öppnades 2007, och den sju våningar höga byggnaden är ett konstverk i sig. Den är ritad av de japanska arkitekterna Kazuyo Sejima och Ryue Nishizawa, och den står verkligen i kontrast mot de andra byggnaderna i närheten. Eller hela Lower East Side, för den delen. Sjunde våningens Sky Room är endast öppen under helgen, och där kan man bl.a. se ut över New York genom stora panoramafönster. Mer information om öppettider och inträde finns här.

Adress: 235 Bowery at Prince St.

New York City Police Headquarters, eller byggnaden som var New York-polisens högkvarter fram till 1973, ligger på Centre St. mellan Grand och Broome St. Den storslagna byggnaden från 1905 har varit med i ett flertal filmer, och numera är den omgjord till bostadshus, där ett flertal kändisar har bott.

Adress: 240 Centre St. (bet. Grand & Broome St.)


St. Patrick's Old Cathedral fungerade som New Yorks katolska katedral fram till att St. Patrick's Cathedral i öppnade i Midtown 1879. Den gamla kyrkan på Lower East Side har stått där sedan 1815, och byggdes om efter en brand 1868. Den är numera en vanlig församlingskyrka, namnet till trots.

Adress: 263 Mulberry St. (bet. Prince & E. Houston St.)

Sara D. Roosevelt Park är en av park som sträcker sig mellan Canal St. och E. Houston St. ett par kvarter öster om Bowery. Det är en av de större parkerna i området, och bl.a. finns det en basket- och fotbollsplan där, såväl som en fontän och flera lekplatser. Parken har fått sitt namn efter Sara Delano Roosevelt, som var mor till President Franklin D. Roosevelts.

Adress: Chrystie St. bet. Canal & E. Houston St.