Klicka här för större karta

Övriga Brooklyn: Södra och sydvästra delarna


Större karta här

I den nordvästra delen av området ligger Greenwood Heights, Sunset Park och Borough Park.

Allra längst i norr ligger Greenwood Heights, som fått sitt namn efter kyrkogården som finns där. Det är ett blandat område, med både arbetarklass och medelklass, och och det finns polska, italienska och sydamerikanska immigranter här, såväl som andra Brooklyn-bor som flyttat hit efter att de områden där de tidigare bott blivit för dyra.

Det är ett lugnt område med många familjer, och även om det inte är så häftigt som Williamsburg, så är det heller inte så obesökt som Sunset Park. Många kreativa, frilansare och hipsters som har tröttnat på den norra delen av Brooklyn har flyttat hit, och de trivs i det rätt anspråkslösa området.

Det finns rätt gott om både gamla och nya restauranger, barer och affärer i de norra delarna av 5th Avenue.

Sydväst om Greenwood Heights ligger Sunset Park, som har fått sitt namn efter en park som ligger i den nordöstra delen av området.

Närheten till vattnet har präglat området i många år, och sedan 1800-talet har det funnits många rederier och industrier här. Det fanns tidigare en betydande norsk befolkning i området, och även om det är få kvar idag, så kan man fortfarande se spår av dem på många byggnader. Och faktum är att hela området mellan 4th och 7th Ave. från 38th till 64th St. är klassat som ett urban historic district, ett som dessutom är det största i nordöstra USA.

Under senare år har området fått en betydande befolkning från Puerto Rico, Dominikanska Republiken och Mexiko, och särskilt längs 5th Avenue finns det många latinamerikanska affäer och restauranger.

En stor del av butikerna längs 8th Avenue var övergivna under slutet av 1980-talet, och närheten till Chinatown på Manhattan med tunnelbanan ledde snart till att många kineser och asiater flyttade hit. Det tog inte lång tid innan området hade etablerat sig som Brooklyns egna Chinatown, och idag sträcker det sig längs nästan hela 8th Avenue.

Det finns ett par sevärdheter i området, och en av dem är själva parken Sunset Park. Brooklyns näst högsta punkt ligger där, och om man står där så har man fin utsikt över bl.a. Downtown Brooklyn, Brooklyn Bridge, Lower Manhattan och Frihetsgudinnan. Det historiska distriktet vid hamnen är ytterligare ett, med de många karaktäristiska byggnader och gator som finns där.

Och sydost om Sunset Park ligger Borough Park, och här finns en av de största grupperna av ortodoxa judar i världen. Det finns fler än 300 synagogor i området, och längs de kommersiella gatorna finns hundratals butiker som säljer kosher-mat och annat. Områdets centrum ligger mellan 11th och 18th Ave. från 40th till 60th St. Bra att tänka på är att många affärer har stängt under fredagkvällar och lördagar.

Här finns också det privata museet the Living Torah Museum. Mer om det går att läsa lite senare i inlägget.

Och i sydväst ligger Bay Ridge, Fort Hamilton, Dyker Heights, Bensonhurst och Bath Beach.

Brooklyns västligaste punkt ligger i Bay Ridge, just söder om Sunset Park. Det är ett område som länge varit eftertraktat och välmående, och de pittoreska gatorna med sina ståtliga hus och stora parkområden är värda en omväg.

Traditionellt sett har det varit ett irländskt, italienskt och norskt område, men under senare år så har också en betydande del arabiska och ryska familjer flyttat hit.

De olika etniska kulturerna speglar sig också i de många restauranger, barer, klubbar och caféer som finns i området, och särskilt runt 3rd Avenue finns ställen i nästan alla tänkbara stilar. Och vid 5th Avenue finns det, förutom ett flertal restauranger, också en hel del affärer.

Owl's Head Park ligger i områdets nordvästra hörn, och därifrån kan man också promenera söderut längs vattnet och se ut över Upper Bay och Staten Island. Vid 69th St. Pier finns också en skulptur med en ljusstråle för att hedra dem som miste livet vid attentaten den 11:e september 2001. The Scandinavian East Coast Museum finns också här i Bay Ridge.

Och just söder om Bay Ridge ligger Fort Hamilton. Det finns inte så värst mycket att se och göra här, men den som är i närheten kan stanna förbi Fort Hamilton Park och se ut över Verrazano-Narrows Bridge eller besöka the Harbor Defense Museum.

Nordost om Fort Hamilton ligger Dyker Heights, ett område med mestadels italienare och tysta gator med herrgårdsliknande hus. Det är också känt för sina storslagna juldekorationer, och besökare från hela New York kommer för att se de många husen mer eller mindre dränkta i lampor, musik och statyer.

Om man fortsätter österut, så kommer man till Bensonhurst. Det var tidigare ett nästan helt italienskt område, också känt som Brooklyns Little Italy. Och även om det fortfarande bor många italienare här, så har det under senare år också flyttat hit en betydande asiatisk och östeuropeisk befolkning.

Det är känt för sina många restauranger, och de nya grupperna har också bidragit till en än mer blandad matkultur.

Och sydväst om Bensonhurst ligger Bath Beach. Det är ett gammalt italienskt och irländskt arbetarklassområde, och precis som sin granne i nordost, så har det också flyttat in många asiater och östeuropeer här under senare år.

Bebyggelsen är inte lika tät som i de omkringliggande områdena, och kring de många en- och flerfamiljshusen så finns det gott om små parker och grönområden. Många husägare här arbetar själva inom byggbranschen, vilket också märks på de välvårdade och attraktiva husen.

Allra längst i söder ligger delområdena Gravesend, Coney Island, Sea Gate och Manhattan Beach.

Gravesend ligger mellan Bath Beach och Coney Island, och det är ett område med allt från normala två- och trevåningsvillor till riktigt dyra herrgårdsliknande hus.

Det dyra delområdet ligger i nordost, och det sträcker sig ungefär mellan Kings Highway i norr, Ocean Parkway i öst, Avenue U i söder och McDonald Avenue i väst. Den främsta anledningen till att området är så dyrt är att många sefardiska judar bor där, och att många likasinnade som flyttar dit från Manhattan driver upp priserna. Det finns ett flertal mansions där i spansk stil, med en privat säkerhetsstyrka som patrullerar området.

Bra att veta är att området uttalas Graves-end, och inte Grave-send.

Coney Island ligger rakt söder om Gravesend, på Brooklyns sydspets. Det är nog bekant för de allra flesta, och här finns en historisk nöjespark, en 4 km lång strandpromenad och New York Aquarium, för att nämna ett par saker.

Efter det amerikanska inbördeskriget blev Coney Island en populär resort, och området fylldes snabbt av stora hotell, nöjesparker och hästkapplöpningsbanor, bland mycket annat. Spårtrafik nådde hit under 1860-talet, och efter att Brooklyn Bridge stod färdig i början av 1900-talet och att tunnelbanan nådde Coney Island ett par år senare, så förvandlades området från en resort till att bli ett ställe dit Manhattanbor kunde åka över dagen.

Under 1920-talet började Coney Island att marknadsföras som 'världens största lekplats', där bl.a. nöjesfälten Luna Park, Dreamland och Steeplechase Park låg. Området kom att bli en blandning av karuseller och stränder, och tack vare strandpromenaden, så klarade det sig också ganska väl genom depressionen.

Och även om det kanske inte är lika glamoröst idag som för hundra år sedan, så är det fortfarande ett populärt ställe att besöka under sommaren om man vill komma ifrån betongen och värmen på Manhattan ett tag.

Med tunnelbanan tar det ungefär en timme att ta sig från Lower Manhattan till Coney Island.

Och på Coney Islands västligaste del ligger Sea Gate, ett av New Yorks få inhägnade områden, en s.k. gated community. Gatorna ägs av invånarna själva och inte av staden, och förutom många fristående hus och privata stränder, så finns det också ett par mindre parker där. Gränsen går vid W. 37th St.

Och just öst om Coney Island, på andra sidan Ocean Parkway, ligger Brighton Beach och Manhattan Beach. Brighton Beach är det största rysk-språkiga området utanför det gamla Sovjetunionen, och det går också under namnet Little Odessa. Det finns gott om ryska restauranger och affärer här, särskilt vid Brighton Beach Avenue.

Gränsen mellan Brighton Beach och Manhattan Beach går vid Corbin Place, och det östra området har historiskt sett varit bebott av italienare och judar. På södra sidan ligger Manhattan Beach Park, en populär park under sommarmånaderna, dit många går för att grilla och umgås.

Vidare norrut ligger Sheepshead Bay, Midwood, Kensington & Parkville, Flatbush samt Prospect Park South.

Sheepshead Bay ligger just norr om Manhattan Beach, och området har fått sitt namn efter the sheepshead, en ätbar fisk som tidigare fanns i bukten. Idag är området centrum för fritidsfiske i NYC, och precis som områdena i närheten så finns det en betydande befolkning från det forna Sovjetunionen här.

Områdets shoppingdestination är the the Kings Plaza Mall, med över 150 butiker.

Norr om Sheepshead Bay ligger Midwood, ett lugnt medelklassområde som under senare år gått från att vara ett judiskt område med irländare och tyskar till en väldig blandning av immigranter från Sydamerika, Mellanöstern och Kina.

Området var i stort sett obebott fram till början av 1900-talet, och en stor del av de hus som finns här uppfördes mellan 1920- och 1950-talet. Längs Ocean Avenue är det tillåtet att bygga högre än tre våningar, så stilen skiljer sig en del där.

Kensington & Parkville ligger mellan Midwood och Greenwood Cemetery, och det är ett av de mest olikartade områdena i Brooklyn med en stor blandning av arkitekturstilar och kulturer. Ocean Parkway börjar här, och det är en 8 km lång trädkantad gata med bänkar, schack-bord och promenadstråk.

Flatbush ligger öst om Kensington & Parkville, och det är ett tidigare judiskt, italienskt och irländskt område som idag i huvudsak bebos av västindier. Det har under åren tagit emot flera vågor av immigranter från olika delar av världen, och det visar sig också i områdets karaktär. Och även om det kanske mest är känt för sina Victorian mansions, så finns det också många andra hustyper och arkitekturstilar här.

Och norr om Flatbush ligger Prospect Park South, mest känt för sitt 6 x 2 kvarter stora historic district med 206 fina hus, byggda i början av 1900-talet. Här skapade Dean Alvord mallen för den moderna förorten, och hans vision om ett garden in the city har sedan dess hållits i stort sett intakt. Det finns många storslagna hus i området, och blandningen av stilar är svårslagen. Om ni är det minsta intresserade av sånt här, så kan nog en avstickare från Prospect Park vara ett bra val.

_______________

Coney Island Boardwalk, Coney Island Museum, MCU Park och New York Aquarium är några av de mer kända sevärdheterna på Coney Island. Fler länkar om Coney Island finns en bit upp i inlägget.

Coney Island Boardwalk, eller the Riegelmann Boardwalk som den egentligen heter, är en 4 km lång strandpromenad allra längst i söder som sträcker sig från W. 37th St. i väst till Brighton 14th St. i öst.

Coney Island Museum är ett litet museum som visar upp Coney Islands historia, med bl.a. föremål från nöjesparkerna. De har öppet lördagar och söndagar, och inträdet är 99 cent.

Adress: 1208 Surf Ave. (near W. 12th St.) 2nd fl.

MCU Park, eller KeySpan Park som den tidigare hette, är en baseball-arena vid Coney Island Boardwalk, där Brooklyn Cyclones spelar sina hemmamatcher. Den har plats för 7500 sittande, och jämfört med Citi Field's närmare 42'000 och Yankee Stadium's dryga 50'000 platser, så är den verkligen liten. Men även om arenan är mindre och att laget spelar i en lägre division, så är det ändå ett populärt nöje att gå på deras matcher.

Adress: 1904 Surf Ave. (W. 17th St.)

New York Aquarium öppnade ursprungligen i Battery Park på Lower Manhattan 1896, och efter en tillfällig flytt till Bronx Zoo 1941, så öppnade det nya akvariet på Coney Island 1957. Det är USA:s äldsta akvarium som fortfarande är i användning, och med fler än 350 arter och 8000 djur på en yta på lite drygt 55'000 m2, så är det också en av de större attraktionerna i New York. Mer om öppettider och inträde finns här.

Adress: 602 Surf Ave. (W. 8th St.)

Greenwood Cemetery är en kyrkogård just sydväst om Prospect Park, med en slående utsikt över hamnen och vattnet. Den är närmare 2 km2 stor, och många tycker också att själva kyrkogården är minst lika vacker. Battle Hill, Brooklyns högsta punkt, ligger också här.

Adress: 500 25th St. (5th Ave.)

The Harbor Defense Museum ligger i Fort Hamilton, och det är det enda armé-museet i New York City. Med föremål, modeller och bilder berättar museet om försvaret av New York Citys hamnar, från de tidigaste forten till olika vapen, minor, flygplan och missiler.

Adress: 230 Sheridan Loop (Verrazano-Narrows Bridge)

The Living Torah Museum är ett judiskt-ortodoxt museum, och det ligger i ett privat hem i Borough Park. Sedan det frundades, har dess intendent Rabbi Shimon Deutsch samlat på sig över 900 föremål, värda sammanlagt över 100 miljoner kr. I samlingen finns ett 2500 år gammalt exemplar av de tio budorden, det äldsta i världen, samt antikt lergods, leksaker och mycket annat.

Adress: 1601 41st St. (16th Ave.)

The Scandinavian East Coast Museum ligger i Bay Ridge, och det berättar om de skandinaver som flyttade till USA:s östkust, varav många bosatte sig i Sunset park, Bay Ridge och Dyker Park. Museet har inte öppet dagligen, eller knappt ens sällan, men kolla efter på hemsidan för mer info.

Adress: 440 Ovington Ave. (bet. 4th & 5th Ave.)