Klicka här för större karta

Övriga Brooklyn: Östra och nordöstra delarna


Större karta här

I den nordvästra delen av området, närmast Williamsburg, ligger delområdena Bushwick, Bedford-Stuyvesant, Crown Heights, Lefferts Gardens, East Flatbush och Brownsville.

Allra längst i norr ligger Bushwick, ett etniskt område med i huvudsak latinamerikaner från Puerto Rico och Dominikanska Republiken. Under 1950-, 1960- och 1970-talet drabbades området, precis som många andra efter andra världskriget, av ekonomisk depression och s.k. white flight. Bryggerier och andra industrier stängde ner, och fattigdom, sociala problem och kriminalitet drabbade snart Bushwick och de andra områdena i närheten.

Under mitten av 2000-talet skedde satsningar inom bl.a. brottsbekämpning, och efter att hyrorna i Williamsburg blev riktigt höga, så har det blivit ett centrum för New Yorks unga art community. Och med dem kommer också barer, restauranger, musikställen och gallerier. Dock är det fortfarande ett ganska ruffigt område, och den som åker hit bör nog använda sitt sunda förnuft.

Sydväst om Bushwick och Broadway ligger Bedford-Stuyvesant, eller bara Bed-Stuy, som det ofta kallas. Delområdet har flest brownstones i hela Brooklyn, och priserna på dem är mycket lägre än i många andra områden i Downtown Brooklyn, vilket har lett till en restaureringsvåg under senare tid. Det tar inte mer än 15 minuter att ta sig till södra delen av Manhattan, och även om ett ganska dåligt rykte har hållit priserna nere under de tre senaste årtiondena, så blir det mer och mer populärt i takt med att brottslighete fortsätter att minska.

Området grundades på 1930-talet, och det blev det kulturella centret för Brooklyns svarta befolkning efter att tunnelbanan mellan Harlem och Bedford stod klar 1936, då många afto-amerikaner flyttade hit från det överbefolkade Harlem. Aaliyah, Jay-Z, Mos Def, Chris Rock och The Notorious B.I.G. är några av många kända svarta artister som har kommit från området.

Söder om Bedford-Stuyvesant, på östra sidan av Prospect Park, ligger Crown Heights. Det var redan före andra världskriget ett av New Yorks finare områden, med trädkantade gator, närhet till parker, grönområden och kulturinstitutioner. Under 1920-talet flyttade immigranter från Jamaica och Västindien hit, och ett par decennier senare hade också många judar från medelklassen bosatt sig här. 1960- och 1970-talet var ganska turbulent, och Crown Heights kom att vara mitt i allt.

Området är bl.a. känt för sin årliga West Indian Parade, som går längs Eastern Parkway från Utica Avenue till Grand Army Plaza. Här finns också Brooklyn Children’s Museum.

Just sydost om Prospect Park ligger Lefferts Gardens, ett litet område med rätt många fristående hus, och det har fått sitt namn av att fastigheterna ofta har trädgårdar. De flesta husen byggdes mellan 1890- och 1920-talet, och även om det finns en del shopping och restauranger längs de yttre gränsgatorna, så är det tyst i de centrala delarna av området.

Det har en i huvudsak karibisk befolknig, men fler och fler flyttar hit från bl.a. Park Slope när hyrorna blivit alltför höga.

Vidare söderut ligger East Flatbush, ett område flera gånger större än Lefferts Gardens. Flatbush Avenue i väst har alltid varit en demografisk avskiljare, och efter andra världskriget var det främst judar och italienare som bodde här. Under 1960-talet flyttade många afto-amerikaner hit, och under senare år har också immigranter från Västindien bosatt sig här.

Och åt nordost ligger Brownsville, eller bara Bville. Det är ett låginkomstområde som har dragits med soviala problem och brottslighet i årtionden, och redan under 1910-talet hade det rykte om sig att vara slum. Och när United States Army Medical Corps grundar ett program på en akutmottagning för att lära sig behandla skottskadade och knivskurna, så kan man nog förstå att det kan vara smart att hålla sig borta som turist.

Allra längst i nordost ligger Cypress Hills, och söder om det ligger East New York och Canarsie.

Och precis som för Brownsville, så gör man nog bäst i att undvika Cypress Hills och East New York. Det senare är ett av New Yorks allra farligaste områden, och det har legat etta i många år för antalet brott och mord.

Canarsie ligger sydväst om East New York, och det har länge haft en stor judisk och italiensk befolkning. Under 1990-talet flyttade dock många av dem vidare till Staten Island, Long Island och Queens, samtidigt som en stor del västindier flyttade in.

Det är ett av New Yorks äldsta områden, och dess historia sträcker sig tillbaka 350 år. Byggnaderna som finns här är blandade, och det finns allt från Queen Anne till höghus. Området har ett flertal parker, och Jamaica Bay i sydost erbjuder både fiske och rekreation.

Och söder om East Flatbush, om man går medurs, ligger Flatlands, Bergen Beach, Mill Basin, Marine Park, Brooklyn Marine Park & Barren Island och Gerritsen Beach.

Flatlands ligger söder om Avenue H, och liksom Canarsie, så finns det också en blandning av olika typer av hus. Det är ett av Brooklyns tystare områden, och det saknar både tunnelbana och större kommersiella distrikt.

Öst om Flatlands, på en liten halvö nära vattnet, ligger Bergen Beach. Det är ett smalt område med stora tomter och friliggande hus, och omkring 75% av dem är tvåvåningsvillor.

Sydväst om Bergen Beach ligger Mill Basin, också den på en halvö. Här finns gott om unika, flådiga villor, och husen vid vattnet går på ett par miljoner dollar. Och även om det på kartan inte är så långt bort till East New York, så har skolorna här bland de högsta resultaten i Brooklyn.

Kings Plaza Shopping Center ligger vid Flatbush Avenue och Avenue U, och längs Ralph Avenue finns det också ett flertal andra butiker.

Väst om Mill Basin ligger Marine Park, ett område som delar namn med parken i sydost. Det är ett blandat område med italienare, irländare, greker och judar, som till stor del kommer från arbetarklassen.

Området är rätt isolerat, men de trivs nog ganska bra där ändå.

Brooklyn Marine Park & Barren Island är Brooklyns största park, även om Prospect Park nog är den mest kända. Den är 3.2 km2 stor, och här finns förutom en mängd olika djur, också lekplatser, sportplaner och löpspår.

Och sydväst om Brooklyn Marine Park ligger Gerritsen Beach, ett litet område som i stort sett var obebyggt fram till början av 1900-talet. Under 1930-talet hade fler än 1500 hus byggts här, och det är fortfarande ett lugnt och skönt område, med närhet både till vattnet och Marine Park.

_______________

Den här delen av Brooklyn har inte så många museer och andra sevärdheter att skryta med, men Brooklyn Children’s Museum och Pieter Claesen-Wyckoff House är två av dem.

Brooklyn Children’s Museum var världens första museum för barn, och det grundades redan 1899. Det ligger i Crown Heights, och med levande djur, lekplatser och över 30’000 föremål, så kan det vara värt ett besök om man är i närheten. Öppettider och inträde går att läsa om här.

Adress: 145 Brooklyn Ave. (at St. Marks Ave.)

Pieter Claesen-Wyckoff House är det äldsta huset i delstaten New York, även om bara en liten del återstår av den ursprungliga byggnaden från 1652. Huset visar hur en typisk Hollänsk-Amerikansk bondgård såg ut under den tiden, och man har också renoverat och återskapat tidstypiska rum där man kan se hur olika former av hantverk gick till.

Adress: 5816 Clarendon Road (at East 59th St.)