Klicka här för större karta

Brooklyn: Allmänt


Brooklyn ligger just sydost om Manhattan, och området är nog det mest kända av New York Citys outer boroughs.

Det är stort till ytan, med många karaktäristiska och vitt skilda delområden. Och även om Brooklyn kanske är mest känt för Brooklyn Bridge, utsikten över vattnet till Manattan och hipstermeckat Williamsburg, så finns det mycket mer att se och göra där för den som vill utforska det som finns utanför Manhattan.

Det har dock varit ett rätt förbisett område, och kanske beror det på att man fått en viss bild av det från filmer och tv-serier. Det brukar inte stå mycket om det i guideböckerna om New York City, eller i alla fall inte i jämförelse med Manhattan, och om det nämns, så är det ofta rätt svepande på någon eller ett par sidor.

En stor del av de turister som stannar ett par dagar i New York brukar ta en promenad över Brooklyn Bridge, och den slående utsikten därifrån över sydöstra Manhattan och ända bort till Frihetsgudinnan är nog bekant för de allra flesta. Och medan vissa väljer att ta tunnelbanan tillbaka till Manhattan efter promenaden över, så finns det också en stor del som stannar kvar och upptäcker Brooklyns mest kända delar i nordväst.

Brooklyn har länge varit känt för att ha en egen, mer jordnära atmosfär, och det är många kreativa personer och artister som bor här. Och även om många gamla områden har gentrifierats under senare år, så är de fortfarande inte lika kommersiella som SoHo och många andra delar av Manahttan.

Men det finns som sagt mycket att se och göra, och vare sig man är intresserad av sevärdheter, shopping, uteliv eller shopping, så finns det säkert något som passar. Och även om de nordvästliga områdena av Brooklyn är dem det skrivs allra mest om, så finns det också många andra som är värda att utforska. Mer detaljerat om Brooklyns delområden går att läsa i inläggen som följer.

Även om Brooklyn inte är New York Citys till ytan största borough, så är den med sina drygt 2.5 miljoner invånare den mest folkrika. Och om Brooklyn var en egen stad, så skulle den vara en av de största i USA.

Den står heller inte så mycket i skuggan av Manhattan, utan sees som självständig, med en egen kulturscen och som en smältdegel av många olika kulturer. Här bor västindier, italienare, judar, araber, afro-amerikaner och många andra immigranter tillsammans eller i mer eller mindre egna små enklaver, vilket ger Brooklyn den gataktär som området också är känt för.

Holländarna grundade de första europeiska kolonierna i början/mitten av 1600-talet i det som senare skulle bli Brooklyn, och engelsmännen, som tog kontroll över bl.a. Manhattan och Brooklyn 1664, behöll makten till 1783, då New York blev en amerikansk delstat.

Brooklyns ekonomi växte sig stark under 1800-talet, mycket tack vare industrier och sjöfart. 1814 påbörjade ångbåten Nassau sin trafik mellan Manhattan och Brooklyn, vilket ledde till att befolkningen ökade explosionsartat. Brooklyn blev snart en förort till Manhattan, och särskilt i områdena nära färjeterminalen växte eleganta bostadskvarter upp.

Brooklyn blev en egen stad under 1830-talet, och på 1850-talet blev den ännu större när the City of Williamsburgh togs upp. Och förutom att många nya bostadsområden kom till, så grundades också en rad parker och kulturinstitutioner. Brooklyn Bridge invigdes 1883, och den var en starkt bidragande faktor till att Brooklyn slogs ihop med New York City och blev en av fem boroughs 1898. Williamsburg Bridge och Manhattan Bridge stod färdiga i början av 1900-talet, och inte lång efter började den första tunnelbanan gå mellan Manhattan och Brooklyn. Verrazano-Narrows Bridge mellan Fort Hamilton i sydvästra Brooklyn och Staten Island stod färdig 1964.


Större karta här

Brooklyns landyta är tre gånger så stor som Manhattan, och som man nog förstår består det av en mängd olika delområden. För att göra det överskådligt, så har jag delat in Brooklyn i fyra områden, som jag skriver mer om i detalj i varsitt inlägg.

De fyra områdena är dock mina egna indelningar, så namnen och gränserna skiljer sig antaligen från andra sidor.

Delen allra längst i norr, i rött, är Brooklyn North. Här ligger delområdena Brooklyn Navy Yard, Clinton Hill, Fort Greene, Greenpoint, RAMBO, Vinegar Hill och Williamsburg. Mest känt är det nog för Williamsburg, dit många artister flyttade när hyrorna blev för höga på Manhattan. Det har gentrifierats en hel del under senare år, och idag finns en mängd restauranger, barer, klubbar och affärer där.

Det blå området är Brooklyn South, med Brooklyn Heights, Boerum Hill, Carroll Gardens, Cobble Hill, Columbia Street Waterfront District, Downtown Brooklyn, DUMBO, Gowanus, Park Slipe, Prospect Heights, Red Hook och Windsor Terrace. Det här är de centrala delarna av Brooklyn, och det är hit man kommer när man promenerar över Brooklyn Bridge.

Downtown Brooklyn liknar många andra amerikanska stadskärnor med skyskrapor och kontor, och här finns stadshus och andra byggnader inom offentlig förvaltning. DUMBO är en stavelsebildande förkortning för Down Under the Manhattan Bridge Overpass, och kort sagt är det området under Manhattan Bridge och Brooklyn Bridge. Det har bl.a. länge varit känt för sina många konstgallerier och den slående utsikten över vattnet.

Och om man fortsätter söderut längs vattnet, så kommer man till Brooklyn Heights, som är känt för sina brownstones och lummiga gator. Det är ett av de mest exklusiva områdena i Brooklyn, och utsikten över Manhattan från Brooklyn Heights Promenade känns säkert igen från filmer och tv-serier. Boerum Hill, Cobble Hill och Carroll Gardens ligger strax sydost om Brooklyn Heights, och de brukar ofta gå under samlingsnamnet BoCoCa. De tre områdena är fyllda med trendiga restauranger, barer och butiker, samt historiska brownstones och andra tegelhus.

I områdets sydvästligaste del ligger Red Hook, som i många år varit ett industri- och hamnområde. Det ligger lite avsides, utan någon egentlig närhet till tunnelbanan, och det är också lite ruffigare än de andra ormådena i närheten. Men om man tar sig dit, så har man en svårslagen utsikt över Manhattan, och om man blir sugen på svenska köttbullar, så kan man gå förbi det rätt nyöppnade IKEA-varuhuset som ligger där. Därifrån går det också en färja till och från Lower Manhattan.

En bit österut ligger Park Slope, bl.a. känt för sina många renoverade brownstones, men också för sina butiker, caféer och barer. Det har sedan 1970-talet varit ett mer 'lesbiskt' område, och det är idag fullt av många akademiker och författare som flyttat hit från Manhattan. Ytterligare österut ligger Prospect Park, en av Brooklyns största parker. Den stod färdig på 1880-talet, och förutom att promenera där, så kan man besöka attraktioner i och runtom i parken som Brooklyn Botanic Garden, Prospect Park Zoo, the Brooklyn Museum, Grand Army Plaza och en hel del annat.

Det gröna området på min karta är Övriga Brooklyn: Syd & sydväst, med delområden som Bath Beach, Bay Ridge, Bensonhurst, Borough Park, Coney Island, Dyker Heights, Flatbush, Fort Hamilton, Gravesend, Greenwood Heights, Kensington & Parkville, Manahttan Beach, Midwood, Prospect Park South, Sea Gate, Sheepshead Bay och Sunset Park.

Det är ett stort område, med i huvudsak bostadskvarter. Mest känt är nog Coney Island och Manhattan Beach allra längst i söder, dit det tar någon timme att åka med tunnelbanan. Den gamla nöjesparken och strandpromenaden kan vara en skön avkoppling för många från hetsen på Manhattan. Och den som vill upptäcka mer av Brooklyn, så är det bara att stanna till på vägen och testa en restaurang i de många gamla invandrarområdena.

Det bruna området på kartan är Övriga Brooklyn: Öst & nordost, med delområden som Bedford-Stuyvesant, Bergen Beach, Brooklyn Marine Park & Barren Island, Brownsville, Bushwick, Canarsie, Crown Heights, Cypress Hills, East Flatbush, East New York, Flatlands, Gerritsen, Lefferts Gardens, Marine Park och Mill Basin.

I stort är det här nog områden som få av er kommer att besöka, särskilt områdena runt East New York i nordost. Och faktiskt är det nog bäst att hålla sig därifrån, då områdena är nedgångna och drabbade av hög kriminalitet. Dock kan det vara värt att kolla in områdena i väst. Delarna allra längst i söder har en helt annan karaktär, som står helt i kontrast till dem i nordost.

_______________

Brooklyns sevärdheter speglar såklart mycket av områdets historia, och en stor del av de områden, byggnader och museer som finns här uppfördes när Brooklyn var en egen stad. Och även om det kanske inte är lika tätt mellan dem som på Manhattan, så finns det fortfarande mycket att se.

Brooklyn Bridge, Brooklyn Museum, Prospect Park och Coney Island är några av de mest kända, men om ni kollar igenom de andra inläggen om Brooklyn, så hittar ni nog fler som kan vara värda att se.

_______________

Brooklyns kulturscen och uteliv står inte heller i skuggan av Manhattan, och även om de olika delområdena skiljer sig rätt mycket mellan varandra, så finns det gott om klubbar, barer och restauranger för den som är intresserad. Och även om många som åker till Brooklyn håller sig runt Williamsburg, så finns det också en mängd andra gamla invandrarområden med många etniska restauranger.

Det finns också gott om andra nöjen i Brooklyn, och olika festivaler och events avlöser varandra mer eller mindre året runt. Och oavsett vilka intressen man har inom musik, teater, film eller konst, så finns det alltid något som passar.

Det finns rätt gott om sidor för den som vill hitta mer information om vad som finns och vad som händer i Brooklyn. Vissa ligger som underavdelningar på de större sidorna om New York, medan andra är helt tillägnade Brooklyn.

About.com · CitySearch · Yelp
Brooklyn-Website.com · HelloBrooklyn.com
Brooklyn-USA.org · Brooklyn Guide · Brooklyn.com
Visit Brooklyn
Brooklyn Eagle · Brooklyn Downtown Star · New York Daily News
Brooklynian Forum · Wired New York · TripAdvisor Forum

Brooklyn är nog också ett av New Yorks mest bloggtäta områden, och det finns ett flertal stora och små bloggar som skriver om vad som händer där. Jag har listat ett par av de mer generella nedan, medan andra från mer specifika områden tas upp i senare inlägg.

Brokelyn · Brooklyn Based · Brooklynian · Brooklyn the Borough · Brooklyn Paper · Brooklyn Rail
Brooklyn Vegan · Brownstoner
Big Sky Brooklyn · Brooklyn Born · Brooklynometry · Brooklyn Pix · Brooklyn Ron
Found in Brooklyn · Pardon Me For Asking · Who Walk in Brooklyn

Och även om de flesta kanske inte tänker på shopping när man läser om Brooklyn, så finns det rätt gott om små och ofta nischade butiker i de norra delarna.

_______________

Om man tittar på kartan, så ser man att gatunätet i Brooklyn inte riktigt är lika välordnat som det på Manhattan. Medan stora delar av Manhattan har 'horisontella' gator och 'vertikala' avenyer, så finns det inget solklart system för Brooklyn. Många gator har namn efter personer, och parallellt med dem kan det finnas både numrerade gator och avenyer. Och för att göra det ytterligare lite svårare, så är kvarteren inte alltid rätvinkliga, utan de kan t.ex. bryta av åt nordost efter en korsande diagonal gata.

1st St. börjar just väst om Prospect Park, och den fortsätter söderut till 101st Street vid Fort Hamilton Park. 1st Ave. börjar just väst om Green-Wood Cemetery och fortsätter österut. I Gravesend, just norr om Coney Island, ligger West Street, med W. 1st St. och E. 1st St. på vardera sida. Korsande avenyer heter bl.a. Avenue X och Avenue Y. Runt Bath Beach i sydväst börjar många gator med 'Bay', t.ex. Bay 20th St. Och i Williamsburg i norr heter gatorna t.ex. N. 6th St. och S. 4th St.

Några av Brooklyns huvudgator kan i alla fall vara bra att känna till, och de genomfartsleder som ofta används är Atlantic Avenue, 4th Avenue, 86th Street, Kings Highway, Ocean Parkway, Eastern Parkway, Flatbush Avenue och Bedford Avenue. Motorvägar som går genom Brooklyn är bl.a. Brooklyn-Queens Expressway (BQE) och Gowanus Expressway.

Man måste ju inte lära sig gatorna eller systemet utantill, men om man bara är lite medveten om hur det ser ut, så är det lättare att orientera sig. Men var ändå observanta om ni letar efter en specifik adress, för som sagt kan adresser som liknar varandra lura bort en till andra sidan Brooklyn om man inte kollar ordentligt.

_______________

Brooklyn är ganska stort till ytan, och hur man tar sig dit är ju lite beroende på vart man ska. En promenad över Brooklyn Bridge, Manhattan Bridge eller Williamsburg Bridge kan vara perfekt en vacker dag när man har gott om tid, och särskilt om man ändå hade tänkt utforska områdena vid brofoten. Men ska man lite längre bort, eller om man bara vill ägna mer tid i Brooklyn, så finns det också gott om tunnelbanelinjer som snabbt tar en dit.

De flesta av dem går genom Lower Manhattan och Downtown Brooklyn, för att delas upp efter Atlantic Terminal vid Atlantic Avenue. Och längre norrut, genom Lower East Side och East Village, går två linjer genom Williamsburg och vidare till bl.a. Jamaica Center i Queens, där man kan ta AirTrain till och från JFK International Airport.

Och de delar av Brooklyn som inte riktigt täcks upp av tunnelbanan brukar kunna nås med någon av de många busslinjer som finns. Dock kan det vara en bra idé att studera en aktuell busskarta och se hur linjerna går, och kanske särskilt för att se om de faktiskt över huvud taget går.

Busslinjen B51 från City Hall på Manhattan, över Brooklyn Bridge och vidare till Downtown Brooklyn var en av de mer kända, men den drogs in 2010 efter att MTA var tvunget att spara pengar. Likaså har B39 över Williamsburg Bridge dragits in, precis som ett flertal andra. Men som sagt finns det fortfarande många kvar.

_______________

Och även om jag tror att de flesta som åker till New York bor på Manhattan, så finns det nog ett par av er som gärna skulle välja att ta in på ett hotell, vandrarhem eller bed & breakfast i Brooklyn istället. Säkert är många fast i spåret att det är Manhattan som gäller, när det faktiskt finns många lugna och trevliga områden i Brooklyn, inte alls långt från nöjen och uteliv. Och om man ändå hade tänkt vistas en del i Brooklyn, så är det nog ingen dum idé. Det brukar inte vara några problem med kommunikationerna till Manhattan från Brooklyn North och Brooklyn South, och det tar ju inte heller så mycket längre tid att åka en extra station över East River.

Bra att tänka på är dock att tunnelbanan från Manhattan kanske inte går hela natten. Det finns såklart också hotell i övriga Brooklyn, men jag antar att det är en så liten del som överväger att bo där att jag hoppar över att skriva om dem.