Klicka här för större karta

Manhattan: Midtown West

New Yorks kommersiella centrum ligger i Midtown, och området som sträcker sig från 34th St. till 59th St. från Hudson River till East River har allt från det turistiga och neonfyllda Times Square till den mer dämpade och exklusiva shoppingen vid 5th Ave. och Madison Ave.

Och även när jag delat in Midtown i en västlig och en östlig del, så skiljer det fortfarande mycket mellan de delområden som finns där. Gränsen mellan Midtown West och Midtown East har jag dragit vid 6th Ave.

Midtown West, och särskilt då området runt Times Square, ses allmänt som New Yorks stora turistfälla. Här är det nästan alltid fullt med folk, och de gigantiska reklamtavlorna, restaurangerna, affärerna och teatrarna runt Broadway som tävlar om alla turisters uppmärksamhet och pengar. Det är packat med skyskrapor och kontorsbyggnader, och området är också ett av New Yorks mest hotelltäta.

Och förutom Theatre District så finns också Garment District och Hell's Kitchen i västra delen av Midtown. Runt 34th St. och Herald Square i sydost finns det gott om affärer, och här ligger också ett av världens största varuhus, Macy's, som tar upp ett helt kvarter. Delarna allra längst i väst har fortfarande kvar en prägel av arbetarklass, och för den som tar sig dit finns det gott om etniska restauranger och annat som skiljer sig en hel del från resten av Midtown.


Klicka här för större karta

Midtown West består som sagt av tre områden: Theatre District i nordost, Garment District i sydost och Hell's Kitchen i väst.

Theatre District har sitt centrum runt Times Square, som ligger där Broadway korsar 7th Ave. Här har det sedan Metropolitan Opera flyttade hit på 1880-talet funnits en mängd överdådiga teatrar och restauranger, och i början av 1900-talet fortsatte antalet teatrar att växa när kommunikationerna förbättrades och områden som Upper West Side och Harlem började växa fram. På 1920-talet byggdes de stora biopalatsen, och den redan sedan tidigare välbelysta delen av Broadway fylldes nu också snabbt med neon.

För 20-30 år sedan var området nedgånget och fullt av bordeller, sjaskiga hak och allmän kriminalitet. De dagarna är dock borta sedan länge, och Times Square är nu nästan så familjvänligt det kan bli. Och även om det såklart finns folk som är lite kluvna till 'disneyfikationen' och att delar av områdets karaktär har försvunnit, så är det rätt få som faktiskt klagar.

Söder om Theatre District ligger Garment District, och det är här New Yorks modeindustri växte fram i slutet av 1800-talet. I många år var det den enskilt största tillverkningsindustrin i New York, och en betydande del av all design och tillverkning av kläder i USA skedde i detta område. Idag finns det rätt gott om tygaffärer och andra 'branschbutiker' här om man letar runt lite.

Annars är området känt för de stora klädkedjorna och butikerna som finns längs 34th St. och runt Herald Square. Varuhuset Macy's nämndes tidigare, och det är antagligen ett givet stopp för den som är det minsta intresserad av shopping.

Ett par kvarter söder om 34th St. i Chelsea ligger Fashion Institute of Technology, som grundades för att ta tillvara på den kompetens som fanns inom området. Mer om det och museet som finns där går att läsa i inlägget om Chelsea.

Och väst om 8th Ave. ligger Hell's Kitchen, som ibland också går under namnet Clinton. Det har tidigare haft en stor irländsk befolkning, och även om området har gentrifierats under senare år, så har det fortfarande kvar en del av den gamla, ruffiga känslan. Och om man tröttnar på allt liv runt Times Square, så kan det vara bra att veta att det finns barer och restauranger bara ett par kvarter bort i ett område med en helt annan karaktär.

I början av 1900-talet var dock området ett av de farligaste i hela USA, och om man läser på om gäng som Gopher Gang och om maffian här under förbudstiden, så är det svårt att inte bli lite fascinerad.


Carnegie Hall var New Yorks första stora konsertsal, och den har fått sitt namn efter industrimannen Andrew Carnegie, som skänkte pengar för att genomföra projektet. Den stod färdig 1891, och sedan dess har mängder av klassiska musikframträdanden ägt rum här. Information om guidade turer finns här.

Adress: 881 7th Ave. (at 57th St.)

The Rose Museum at Carnegie Hall är ett litet museum som visar upp Carnegie Halls historia, samt mer om byggnaden och de föreställningar inom musik, teater och dans som har hållits där genom åten. Museet kostar inget att besöka, men observera öppettiderna i samband med olika föreställningar och sommaruppehållet.

Adress: 154 W. 57th St. (bet. 7th & 6th Ave.) 2nd fl.

Ed Sullivan Theater är känd för de flesta som stället där Late Show with David Letterman spelas in.

Adress: 1697 Broadway (bet. 53rd & 54th St.)


Herald Square ligger i sydöstra hörnet av Midtown West, vid korsningen av Broadway, 6th Ave. och 34th St. Det är uppkallat efter tidningen New York Herald, som hade sin redaktion här i början av 1900-talet. Men om man ska vara strikt, så är den triangelformade biten norr om 34th St. Herald Square, medan triangeln i söder är Geely Square.

Det finns gott om shopping i området, och som jag nämnde tidigare ligger varuhuset Macy's vid nordvästra hörnet av korsningen. Ett drygt kvarter söderut ligger Manhattan Mall, och längs 34th St. finns det också en hel del butiker.

Adress: Broadway at 6th Ave. & 34th St.

Times Square är som bekant New Yorks nöjescentrum med mängder av teatrar, biografer och allt annat som fyller området med turister. Och även om det är stadens stora turistfälla, så tycker jag det är värt att promenera förbi där när man ändå är i stan. Det är numera ett promenadstråk, då biltrafik inte längre är tillåten. Det fick sitt namn av att New York Times flyttade dit 1904, och inte Time Magazine.

Adress: Broadway at 7th Ave. (bet. 42nd & 48th St.)


International Center of Photography är ett museum, skola och centrum för fotografer. Museet har en permanent samling på över 100'000 fotografier, med ett fokus på dokumentärfotografi från 1930-talet och framåt. Mer information om öppettider och inträde finns här. Observera att skolan och museet ligger på vardera sida av 43rd St.

Adress: 1133 6th Ave. (bet. 43rd & 44th St.)

Intrepid Sea-Air-Space Museum ligger i det tidigare hangarfartyget USS Intrepid, som pensionerades 1974 efter att ha varit med i både andra världskriget och koreakriget. Tillsammans med ubåten USS Growler är det nu ett militär- och rymdmuseum, med utställningar både inomhus och på däck där man kan utforska allt från kommandobrygga och logement till helikoptrar, flygplan och mycket annat. Det har nyligen öppnats igen efter omfattande renoveringar. Mer information om öppettider och inträde finns här.

Adress: Pier 86, 12th Ave. at 46th St.


Javits Convention Center i sydvästra hörnet av Midtown är i sig kanske inte en sevärdhet, men den är ändå en av de största mässhallarna i USA. Byggnaden ligger väst om 11th Ave. mot Hudson River och sträcker sig från 34th till 38th St. Men kanske är det någon som vill gå på New York Comic Con eller något annat evenemang där under året.

Adress: 655 W. 34th St. (bet. 11th & 12th Ave.)

Macy's flaggskepp vid Herald Square har redan nämnts ett par gånger, och sedan 1924 har det tagit upp ett helt kvarter mellan 6th och 7th Ave. just norr om 34th St. Den 11 våningar höga byggnaden var i många år världens största affär, och för de flesta som åker dit är det ett riktigt bra ställe att fynda på. Mer om affären och deras sortiment, reor, rabatter och annat finns under inlägget Department stores.


Madame Tussauds är en klassiker runt Times Square. Här finns omkring 200 vaxfigurer i naturlig storlek som föreställer artister, politiker och andra kändisar, och även om det kanske är mest populärt bland de lite yngre, så finns det såklart äldre som också tycker det är kul. Dock går inträdet för personer 12 år och äldre på nästan $40, så det är nog många som låter ungarna klara sig själva i ett par timmar medan man tar det lugnt på någon restaurang i närheten. Mer information om öppettider och inträde finns här och här.

Adress: 234 W. 42nd St. (bet. 7th & 8th Ave.)

The New York Times nya och 52 våningar höga byggnad stod färdig 2007, och även om den kanske inte är så värst märkvärdig, så kan den vara bra att känna till för den som är intresserad.

Adress: 620 8th Ave. (bet. 40th & 41st St.)


Times Square Visitor Center ligger i den tidigare biografen Embassy Theatre, som renoverats och gjorts om till informationscenter. New York Citys turistbyrå håller till här, och förutom information om staden och vad man kan göra där, så finns det även en souvenirbutik, uttagsautomater, offentliga toaletter och datorer med tillgång till internet.

Adress: 1560 Broadway (bet. 46th & 47th St.)

Ett kvarter väst om Times Square ligger Port Authority Bus Terminal, som är Manhattans stora bussterminal. Den är en av USA:s mest trafikerade, och härifrån går det enkelt och billigt att ta sig till Boston, Atlantic City, Philadelphia, Washington DC, såväl som till New Jerseys berömda outlets.

Adress: 625 8th Ave. (bet. 40th & 42nd St.)