Klicka här för större karta

New York, New York

New York är helt klart en av världens allra häftigaste städer, och om du inte redan funderar på att åka dit, så hoppas jag att du gör det efter att ha kollat igenom den här sidan. Och vare sig det är första eller femte gången du åker dit, så hoppas jag att den hjälper dig att hitta all information du behöver.

Och var börjar man, egentligen? Alla som har varit där kan nog komma ihåg första gången man var på Manhattan. Så mäktigt. Känslan när man drar upp persiennerna på hotellrummet på 27:e våningen och inser att man är helt omringad av andra byggnader. Trafiken, folkvimlet, skyskraporna. Och att bara gå omkring där, på gator som man sett så många gånger på bild eller i någon av alla de filmer och tv-serier som utspelat sig där. Eller att stå under Empire State Building och titta upp, att vila benen på ett fik i SoHo efter att ha shoppat hela dagen eller att bara förundras över kontrasten mellan livet på Times Square och lugnet i Central Park.

Det finns hur mycket som helst. Och om New York är någonting, så är det en enda stor smältdegel. Här finns nästan alla folkgrupper representerade, och stadens många områden har ofta en mängd spår från tidigare generationer. Blandingen av folk, kultur, konst, musik och så mycket annat har gjort New York till den metropol den är idag.

Och vilka intressen man än har, så är det inga större problem att hitta på något att se eller göra. New York är fullt av sevärdheter, och säkert är det många av er som i alla fall besöker Frihetsgudinnan eller tar en promenad över Brooklyn Bridge. Och att bara sitta och jäsa en eftermiddag i en park eller på ett café är ju rätt nice det med.

Shopping står nog också högt på mångas listor, och det finns mängder med affärer i New York; allt ifrån små, säregna butiker till stora department stores som tar upp hela kvarter. Och räcker inte det till, finns även gigantiska outlets i New Jersey. Sedan finns också ett hundratal museer och många tusen restauranger, och är man intresserad av konserter, sport, film eller musikaler finns även en mängd föreställningar som säkert passar.

Jag vet inte hur tidningarna har lyckats få ut att allt ska vara så dyrt i New York. Eller det måste inte vara det i alla fall. Mycket beror såklart på dollarkursen, och visst är det en skillnad på om en dollar kostar 6 eller 8 kronor. Men hotell finns i alla prisklasser, och många budget-/mellanklasshotell kan vara väldigt prisvärda. Och de ligger också ofta hyfsat bra till på Manhattan. Det finns också ett flertal vandrarhem med dubbelrum eller rum för fyra personer, och om man inte har något emot att bo enkelt kan det vara ett sätt att komma ännu lindrigare undan. Så dra ihop ett litet kompisgäng och åk till New York.

Det finns som sagt också ett väldigt utbud av restauranger, och det är inte särskilt svårt att hitta bra mat till hyfsade priser. Det finns hur mycket shopping som helst, och även de dyrare märkena har ordentliga reor ett par gånger om året. Taxi är mycket billigare än i Sverige, och är man fyra personer blir det sällan några pengar att tala om. Annars finns även veckokort till tunnelbanan för $29, alternativt $2.50 för en enkelbiljett.

Och att vara där behöver ju inte kosta så mycket pengar. Att bara promenera runt och upptäcka staden kostar inte mycket mer än maten man äter, och säkert kan den som åker dit för femte gången hitta helt nya gator och nya ställen som man aldrig hört talats om. Och det är väl det som får en att vilja åka tillbaka gång efter gång.

När man åker till New York för första gången kan man ta en vecka och beta av de stora sakerna och se och göra alla ’måsten’ som turist. Man kollar in de mer kända sevärdheterna och lär sig hur allt funkar i stort. Och gången efter känner man till avstånd, områden, tunnelbana, taxi och de affärer som är intressanta, och då räcker det kanske med en långweekend. Eller så tar man tio dagar och upptäcker resten av Manhattan, Brooklyn och New Yorks övriga stadsdelar. Long Island ligger inte långt bort, och Boston och Washington D.C. ligger båda 4-5 timmar bort med buss, så säkert finns en del att göra för den som känner för det.

Och slutligen: Man måste inte åka dit enbart under sommaren. New York ligger ju på ungefär samma breddgrad som Madrid, så även vår och höst är riktigt behagliga. Och varje årstid har sin charm; att sparka undan löv i Central Park en dag i oktober, att gå omkring mitt i julhandeln i december eller att njuta av våren i april. Det finns mycket att se och göra, oavsett när man åker. Och att åka mitt i den amerikanska vardagen kan ju vara rätt ok det med.