Klicka här för större karta

Queens: Allmänt


Nordost om Brooklyn ligger Queens, till ytan nästan fem gånger så stort som Manhattan och ett av världens etniskt mest blandade områden. Här finns Flushing Meadows Corona Park, den tredje största parken i New York City och bl.a. känd från Men in Black och Iron Man 2. Citi Field, hem till baseball-laget NY Mets, ligger just intill, liksom USTA National Tennis Center, där US Open i tennis spelas varje sensommar. I Queens finns också två av New York Citys större flygplatser - JFK och LaGuardia - bland en hel del annat.

Många har nog en bild av Queens från den klassiska 80-talsfilmen En Prins i New York med Eddie Murphy, men riktigt lika nedgånget som det var där är det nog knappast idag. Området har genomgått en förändring under senare år, och t.ex. har det gamla industriområdet i Long Island City just på andra sidan East River börjat fyllas av kulturinstitutioner och många andra typer av verksamheter.

Queens började koloniseras under 1630- och 1640-talet, men det var egentligen inte förrän under 1920-talet som befolkningen ökade ordentligt, och det efter att Long Island Rail Road försetts med elkraft och att färjorna ersatts med broar.


Större karta här

Queens har en befolkning på strax över 2.3 miljoner, och idag består området till största delen av bostäder, förutom då allra längst i nordväst, där det finns gott om industri- och kontorsbyggnader.

Det har många karaktäristiska delområden, och som på många andra ställen i New York, så överlappar de ofta, och det är sällan det finns några klara, definierade gränser mellan dem. Gränsen till Brooklyn i sydväst har inte heller någon riktigt enkel och klar gräns, utan den följer vanliga smågator i ett sick-sackmönster från East River till Jamaica Bay.

Jag har delat in Queens i fyra delområden, Queens West, Queens North, Queens South samt Rockaway Peninsula. Indelningen är som sagt min egen, så om ni googlar på 'Queens North' eller liknande, så får ni kanske en helt annan definition av området. Bara så ni vet.

Men även om jag inte går in i detalj (eller knappt övergripande) på de många olika delområdena, så kan det ändå finnas en del att se där. Det finns gott om etniska restauranger i de olika delområdena, och jag skulle tro att det är enklare att hitta 'äkta' grekisk mat i Queens än om man åker till Grekland. Eller vilken cuisine som helst, egentligen.

För de allra flesta turister är det här helt nya områden, och det är ytterst sällan något går att läsa om dem i svenska tidningar (eller guideböcker heller, för den delen).


Större karta här

Delen i rött är Queens West, och här ligger delområdena Astoria & Long Island City, Corona, Ditmars & Steinway, Elmhurst, East Elmhurst, Flushing Meadows Corona Park, Forest Hills, Glendale, Jackson Heights, Hunters Point, Maspeth, Middle Village, North Corona, Rego Park, Ridgewood, Sunnyside och Woodside.

Precis på östra sidan om Queensboro Bridge ligger Long Island City, ofta bara förkortat LIC. Det är ett område som fått ett uppsving under senare år, närheten till Manahttan, avsevärt lägre hyror och kulturinstitutioner som P.S.1 Contemporary Art Center, Silver Cup Studios och en rad konstgallerier har gjort att ormådet blivit det senaste i raden att gentrifieras. Ett flertal gamla industrilokaler med utsikt över East River och Manhattan har byggts om till lägenehter, och med dem kommer (som vanligt) trendiga restauranger och butiker.

I södra delen av Long Island City ligger Hunters Point, som också det är ett gammalt industriområde som gentrifieras snabbt. Och just norr om Long Island City ligger Astoria, som har den största grekiska befolkningen utanför Grekland. Här finns också irländare, italienare, latinamerikaner och asiater, och förutom en stor mängd etniska restauranger, så finns det också gott om museer. Isamu Noguchi Garden Museum, Socrates Culpture Park och American Museum of the Moving Image är några av de mer kända.

Sjuans tunnelbanelinje går tvärs genom området, från Times Square och Grand Central på Manhattan vidare genom Hunters Point, Long Island City förbi Citi Field i nordost. Den kallas ibland för the International Express, då den åker genom en mängd etniska områden med folk från hela världen.

Citi Field är baseball-laget NY Mets' hemma-arena, och det ersatte Shea Stadium när det stod färdigt 2009. I anslutning till arenan ligger USTA Billie Jean National Tennis Center, där US Open i tennis spelas varje år.

Och vidare söderut ligger Flushing Meadows Corona Park, som säkert är en av Queens mest kända och välbesökta platser. Här hölls Världsutställningen 1939 och 1964, och the Unisphere, den tolv våningar höga globen i stål, är säkert bekant bland de flesta. Parken är nästan 50% större än Central Park, och förutom träd, gräsmattor och sjöar, så finns också Queens Zoo and Wildlife Center, New York Hall of Science och Queens Museum of Art här.

LaGuardia Airport ligger ett par kilometer åt nordväst, men i huvudsak är det en flygplats för den som flyger inrikes i USA.


Större karta här

Delen i blått är Queens North, och här ligger delområdena Alley Park, Bay Terrace, Bayside, Bellrose, College Point, Douglaston, Floral Park, Flushing, Fresh Meadows, Glen Oaks, Hillcres, Hollis Hills, Kew Garden Hills, Little Neck, Oakland Gardens, Pomonok, Queensboro, Utopia och Whitestone.

Just öst om Flushing Meadows Corona Park ligger Flushing, också sista stoppet på sjuans tunnelbanelinje. Det är ett till stor del asiatiskt område, med New York Citys näst största Chinatown. Och söderut ligger delområdet Queensboro, där man bl.a. kan hitta Queens Botanical Garden.


Större karta här

Och det gröna området i söder är Queens South, där delområdena Briarwood, Cambria Heights, Forest Park, Hollis, Hillis Hills, Howard Beach, Jamaica, Jamaica Estates, Jamaica Hills, Kew Gardens, Leurelton, Lindenwood, Old Howard Beach, Ozone Park, Queens Village, Richmond Hill, Rosedale, South Jamaica, South Ozone Park, Springfield Gardens, St. Albans och Woodhaven ligger.

En stor del av dessa är i huvudsak afro-amerikanska medelklassområden, men också en betydande karibisk befolkning bor här. Hollis är säkert bekant för många genom Run DMC:s klassiker Christmas in Hollis, och likaså är St. Albans känt i jazzkretsar efter att ha varit hem till bl.a. Count Basie, John Coltrane, Ella Fitzgerald och Lena Horne.

Och i söder ligger JFK International Airport.


Större kartahär

Och ännu längre söderut, i orange färg, ligger halvön Rockaway. Här finns delområdena Broad Channel Island, Edgemere, Far Rockaway, Fort Tilden, Jacob Riis Park, Neponsit, Rockaway Beach och Rockaway Park Seaside, och området har varit en populär tillflyktsort under somrarna ända sedan 1830-talet, då många hotell började byggas vid stranden. Ett flertal hotell finns fortfarande kvar idag, även om området idag mest består av bostäder. Dock är det en ganska blandad befolkning som bor här.